Η λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου τείνει να γίνει ένα με τη θάλασσα του Ιονίου και αν δεν υπάρξει σύντομα παρέμβαση, ένα μεγάλο τμήμα της λιμνοθάλασσας θα χαθεί.
Ο διευθύνων σύμβουλος της «Κοτύχι ΑΕ» και αναπληρωτής δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης κ.Διονύσης Μάλλιαρης, η δασολόγος –συντονίστρια του Φορέα Διαχείρισης του Υγροβιότοπου κ. Καραμπέρου Γεωργία και ένας πολύπειρος ψαράς της λιμνοθάλασσας, μιλούν στην εφημερίδα «Πατρίς» και εκπέμπουν SOS για τη λιμνοθάλασσα.
«Θα γίνει λιμανάκι»
 Ο κ. Μάλλιαρης Διονύσιος δήλωσε:«Υπάρχει μια πολύ μεγάλη και επικίνδυνη για τη λιμνοθάλασσα διάβρωση και αν μέσα στο χειμώνα δεν γίνει κάποια παρέμβαση, τότε πολύ φοβούμαι ότι αυτό το μεγάλο κομμάτι λιμνοθάλασσας θα γίνει ένα λιμανάκι! Τις προηγούμενες μέρες μίλησα με τον διευθυντή ερευνών της ΕΛΚΕΘΕ κ. Χρήστο Αναγνώστου και την ερχόμενη Τετάρτη θα έχει έτοιμη μια μελέτη που θα βασίζεται  στο κομμάτι της διάβρωσης. Την ερχόμενη εβδομάδα εγώ με τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Πάνο Μπράμο και  εκπρόσωπο του  Φορέα Διαχείρισης του Υγροβιότοπου θα έχουμε στην Αθήνα συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος,Γιάννη Τσιρώνη για να μπορέσουμε να βρούμε κάποια λύση γιατί διαφορετικά με μια ακόμη θεομηνία το κομμάτι αυτό θα τελειώσει».

«Καταστροφή για το Κοτύχι»
Η κ. Καραμπέρου Γεωργία δασολόγος συντονίστρια  στο Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς, δήλωσε στην «Πατρίς».
«Ένα από τα βασικά προβλήματα που πρέπει να διευθετηθούν και να μπορέσουν να γίνουν ήπιες παρεμβάσεις στη λιμνοθάλασσα  είναι η οριοθέτηση του αιγιαλού και της παραλίας. Ο Φορέας Διαχείρισης από το 2002 έχει ολοκληρώσει το συγκεκριμένο υποέργο  το οποίο το έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ και έχει υποβάλλει τον σχετικό φάκελο στην Κτηματική Υπηρεσία Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει από την πλευρά της Υπηρεσίας καμία οριοθέτηση, έχουν υπάρξει πολλές παρεμβάσεις από το διαιτητικό συμβούλιο  και από το Φορέα Διαχείρισης στους αρμόδιους υπουργούς, σε όλες τις υπηρεσίες. Δυστυχώς είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί, δεν έχουμε άλλα περιθώρια, είναι σε οριακό σημείο η λιμνοθάλασσα και αν δεν γίνει κάτι θα χαθεί όλο το οικοσύστημα. Είμαστε σε συνεργασία με το δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης και έχει αποφασιστεί να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια και να γίνει μια παράσταση στον  αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και να διευθετηθεί το θέμα για να γίνουν οι ήπιες παρεμβάσεις που προτείνει η μελέτη που εκπόνησε ο Φορέας Διαχείρισης και ο ΕΛΚΕΘΕ για να σωθεί η λουρονησίδα, η οποία σε περίπτωση νέας θεομηνίας θα ανοίξει και θα καταστραφεί η λιμνοθάλασσα. Πρέπει να βιαστούμε, είμαστε στο σημείο μηδέν». 

Ο κ. Φωτόπουλος Παναγιώτης εργάζεται 25 χρόνια ως ψαράς στη λιμνοθάλασσα στο Κοτύχι: «Η θεομηνία μας έκανε μεγάλη ζημιά, γιατί εκτός από την παραγωγή που χάθηκε άνοιξε ένας μεγάλος δίαυλος και η θάλασσα ενώθηκε με τη λιμνοθάλασσα. Από εκεί μπαινοβγαίνουν ψάρια  και αν ξαναγίνει κακοκαιρία θα τη χάσουμε τη λιμνοθάλασσα. Κάτι πρέπει να γίνει τώρα, γιατί μετά θα είναι αργά».
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ