Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Τρομοκρατία και Θρησκευτισμός

Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου, 2015

Του Θεόδωρου Καλμούκου

Ο Αμπντέλ Χαμίντ Αμπααούντ.
Με το θέμα της τρομοκρατίας και του παραφθαρμένου ή αν προτιμάτε διαστροφικού θρησκευτισμού έχουμε ασχοληθεί και σε προηγούμενες αναλύσεις ιδιαίτερα τότε με το τρομακτικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στη Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον. Τα πρόσφατα τρομοκρατικά γεγονότα στη Γαλλία, τα οποία έπνιξαν στο αίμα την πρωτεύουσά της, το Παρίσι, αποτέλεσαν το κέντρισμα για τη διατύπωση των σκέψεων της σημερινής μας ανάλυσης. Βέβαια είχε προηγηθεί η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους πάνω από το Σινά με 129 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, κι αυτό φάνηκε να το προσπερνούμε με πολύ λιγότερη δημοσιότητα ή και αντίδραση ακόμα. Ισως να υπάρχουν και άλλες σκοπιμότητες εκεί επειδή το αεροσκάφος ήταν ρωσικό και όχι γαλλικό, διότι εδώ που τα λέμε έχει και η Δύση τις δικές της μονομερείς αντιλήψεις και προσεγγίσεις.
Ας ξεκινήσουμε με τη θέση ότι οι έμμονες ιδέες γύρω από τη θρησκεία μπορεί να την καταντήσουν μία επικίνδυνη ιδεοληψία, η οποία να προσπαθεί να επιβληθεί με τη βία αφού βλέπει την ετερότητα της πίστης του άλλου ως «απιστία». Ο στρατωνισμένος Ισλαμισμός εξελίσσεται σε λοιμική τρόμου και φόβου που όχι μόνο «μολύνει» τις μεγαλουπόλεις της Ευρώπης, αλλά τις αιματοκυλά.
Ας μου επιτραπεί να τονίσω το αυτονόητο έπειτα και από το μακελειό του Παρισιού, πως δεν μπορούμε να είμαστε πουθενά, ποτέ και με τίποτε ασφαλείς σήμερα. Ούτε μπορεί να αποκλείεται η εκκόλαψη τρομοκρατικών νεογνών ακόμα και στις πιο ανεβασμένες ποιοτικά πόλεις και αριστοκρατικά προάστια των ευρωπαϊκών χωρών και φυσικά και των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα ήταν λάθος, θαρρώ, οποιοδήποτε εγχείρημα γκετοποίησης της τρομοκρατίας.
Αλλωστε οι διαταραγμένες προσωπικότητες και οι ψυχικά ασθενείς υπάρχουν σε όλες τις πόλεις, τα προάστια, τις κοινωνικές και εθνικές ομάδες. Η δε ψυχική διαταραχή που μπορεί να προκληθεί από την παραφθορά της ερμηνείας και αντιληπτικής της θρησκείας, όπως ανέφερα και πιο πάνω, είναι πράγματι σοβαρή και επικίνδυνη, σε σημείο που μπορεί να φτάσει, όπως άλλωστε και φτάνει, ακόμα και σε αυτοκτονικές ενέργειες, διότι η πλύση εγκεφάλου είναι τέτοια που μιλά για «μαρτύριο» και «μάρτυρες».
Μία ματιά στις αυτοκτονικές τρομοκρατικές ενέργειες που γίνονται καθημερινά στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, στη Συρία και αλλού είναι θαρρώ το καλύτερο πειστήριο. Αν θα διακινδύνευα μία πρόβλεψη, θα ήταν πως δύο θέματα φαίνεται ότι θα απασχολήσουν πιο έντονα, ακόμα κι από την οικονομία, τον Κόσμο μελλοντικά: Η θρησκεία και ο εθνικισμός, όχι μόνο ανάμεσα σε διαφορετικές θρησκείες, αλλά ακόμα και σε όμοιες κι αυτό λόγω της νοοτροπίας και αντιληπτικής του ιδιωτισμού, δηλαδή της κατά το δοκούν προσέγγισης και ερμηνείας των θρησκευτικών πιστευμάτων. Κι ακόμα, το αναδυόμενο μείγμα ακραίου θρησκευτισμού και εθνικισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο ήδη άρχισε να ξεμυτίζει στις εκφάνσεις του κοινωνικού βίου, αλλά και της πολιτικής κουλτούρας ακόμα ανάμεσα και σε υποψήφιους, ορθώνεται κυριολεκτικά ως εφιάλτης για το μέλλον της Αμερικής, αλλά και του Κόσμου.
Η εκτρωματική δημιουργία του Κράτους του Ισλάμ το οποίο εκφράζεται με το πιο ακραίο στοιχείο, τους λεγόμενους ISIS απειλεί να δυναμιτίζει τις μεγαλουπόλεις της Ευρώπης γιατί όχι και της Αμερικής και να δημιουργεί μία καινούργια κατάσταση με απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο, όπως συνέβη προχτές στο Παρίσι.
Η σύγκρουση θρησκειών σήμερα ενέχει σίγουρα και τη διάσταση της σύγκρουσης πολιτισμών, πράγμα που σημαίνει πως μία καινούργια πραγματικότητα εκκολάπτεται μπροστά στα μάτια μας, η οποία φαίνεται να μας συλλαμβάνει εξ’ απήνης γι’ αυτό και δεν γνωρίζουμε πώς να τη διαχειριστούμε. Δεν είναι δυνατόν μια χούφτα άνθρωποι να γονατίσουν μια ολόκληρη χώρα, τη Γαλλία, και να επιστρατευθούν χιλιάδες αστυνομικοί και στρατιώτες για να τους συλλάβουν ή εξολοθρεύσουν
.Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου