Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Την παραίτηση του Υπουργού Παιδείας ζητά ο Ποντιακός Ελληνισμός της Ομογένειας

Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου, 2015

Του Θεόδωρου Καλμούκου

Pontioi-Philadelfia-DSC_3809
Ποντιακό χορευτικό συγκρότημα
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι ομογενείς ποντιακής καταγωγής των Ηνωμένων Πολιτειών με δηλώσεις τους στον «Ε.Κ.» καταδικάζουν απερίφραστα τις άστοχες και ανιστόρητες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας της Ελλάδος Νίκου Φίλη εναντίον της αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Πολλοί μάλιστα ζητούν την παραίτησή του, ενώ ζητούν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να επιληφθεί ο ίδιος προσωπικά του θέματος.
Ο ομογενείς Πόντιοι θεωρούν τις δηλώσεις του κ. Φίλη ως ατίμωση της μνήμης των προγόνων τους και απαιτούν την άμεση ανάκλησή τους.
Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Κώστας Τσιλφίδης είπε: «κατ’ αρχάς όλος ο Ποντιακός Ελληνισμός σ’ όλο τον πλανήτη κάτι τέτοιες δηλώσεις τις θεωρούμε ανεύθυνες διότι αυτοί οι άνθρωποι πιστεύω ότι είναι ανιστόρητοι όταν δεν κάθονται να διαβάσουν τα ντοκουμέντα, την αναγνώριση από τον επιστημονικό τομέα IAGS, ο οποίος όπως γνωρίζετε είναι το ανώτατο όργανο για την αναγνώριση των γενοκτονιών και αυτό ακολουθούν και οι κυβερνήσεις όταν αποφασίσουν να κάνουν κάποια αναγνώριση».
Ο κ. Τσιλφίδης είπε ακόμα ότι «υπενθυμίζουμε ότι και η Βουλή των Ελλήνων έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά και πολλά τοπικά Κοινοβούλια και Γερουσίες πολιτειών ανά την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών».
Ο κ. Τιφλίδης τόνισε ότι «σύμφωνα με τον νόμο που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα θα μπορούσε ακόμα και να δικαστεί ο κ. Φίλης ως αρνητής της γενοκτονίας».
«Ως Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής θα ζητούσατε την παραίτηση του κ. Φίλη από την κυβέρνηση;» ρωτήθηκε, για να δώσει την απάντηση: «βεβαίως, θα ζητούσαμε από τον κ. πρωθυπουργό να λάβει μέτρα και να μην αφήνει το θέμα να κυλά χωρίς καμία απάντηση. Του έχει ζητηθεί πολλές φορές να συναντηθεί με ηγέτες του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά δεν ανταποκρίθηκε. Ο Πρωθυπουργός θα έπρεπε να λάβει την πρωτοβουλία να δώσει κάποιες απαντήσεις και να τον αποπέμψει τον κ. Φίλη».
Ο κ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης, πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Αμερικής είπε, ότι «τέτοιου είδους δηλώσεις ανεύθυνες, αστήρικτες και επιπόλαιες δεν μπορούν να γίνονται από κανέναν υπουργό, δεν μπορούν να προσβάλλουν τη μνήμη τόσων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης». Είπε ακόμα, πως «δεν θέλουμε τη συμπόνια κανενός διότι είπε ότι καταλαβαίνει και συμπονάει κ.λπ. Θέλουμε να γραφούν τα πράγματα με την πραγματική τους ιστορική αλήθεια κι όλες αυτές οι ψυχές των 353 χιλιάδων Ποντίων και των άλλων εκατοντάδων χιλιάδων Μικρασιατών και Θρακιωτών να δικαιωθούν».
Ο κ. Βασίλειος Καυκάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, είπε πως «ακόμα είναι στη κυβέρνηση ο κ. Φίλης; Εχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες από τον απανταχού Ελληνισμό να αναγνωριστεί από τα Ηνωμένα Εθνη η Γενοκτονία των αδερφών μας Ποντίων. Θεωρώ ανόητη την τοποθέτηση – δήλωση του υπουργού Παιδείας κ. Φίλη. Τέτοιου είδους δηλώσεις είναι επικίνδυνες για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Εμείς στο εξωτερικό κρατάμε τη δάδα του Ελληνισμού αναμμένη και έχουμε τρέξει πολλές φορές για την Ελλάδα και καθημερινά προσπαθούμε να κρατήσουμε την ελληνική μας ταυτότητα και το μεγαλείο της Ελληνικής Φυλής. Αυτός ο κ. Φίλης είναι επικίνδυνος και πρέπει να απομακρυνθεί από τον Πρωθυπουργό αμέσως».
Ο κ. Δημήτρης Μολοχίδης, πρόεδρος συλλόγου «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης και πρώην πρόεδρος Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά δήλωσε πως «δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να εμπιστεύεται την παιδεία των νέων μας στις επικίνδυνες και ανιστόρητες απόψεις του υπουργού Νίκου Φίλη. Ο κ. Φίλης σαν μια νέα Ρεπούση, αγνοώντας το ψήφισμα της Διεθνούς Ενωσης Μελετητών Γενοκτονιών (IAGS – Δεκέμβρης 2007) που αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολίας και του Πόντου, αγνοώντας τα χιλιάδες τεκμήρια από τα αρχεία των ξένων πρεσβειών (Αυστρίας, Γερμανίας, ΗΠΑ κ.λπ.), αγνοώντας τις εκατοντάδες επιστημονικές έρευνες επιστημόνων (μεταξύ αυτών και των πέντε επιστημονικών συνεδρίων που διοργανώθησαν στις ΗΠΑ από το Ελληνικό Κέντρο Ερευνών Μικράς Ασίας και Πόντου (ΕΚΕΜΑΠ) με έδρα το Σικάγο), προδίδει τις θυσίες των προγόνων μας και τους αγώνες του οργανωμένου ποντιακού χώρου όλες αυτές τις δεκαετίες. Η άμεση αποπομπή του από τον Πρωθυπουργό είναι πλέον μονόδρομος. Είμαι βέβαιος ότι η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ και Καναδά και όλοι οι ποντιακοί σύλλογοι της Βόρειας Αμερικής θα πράξουν τα αυτονόητα στις νέες προκλήσεις Φίλη και των υπόλοιπων αρνητών της Ελληνικής Γενοκτονίας».
Ο κ. Γεώργιος Τσιφλίδης, πρόεδρος του Ποντιακού συλλόγου του Νόργουολκ του Κονέκτικτατ είπε: «εμείς στον Απόδημο Ελληνισμό προσπαθούμε και αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού που έχει γίνει και μέσα από το ίδιο μας το κράτος αντί να μας υποστηρίξουν και βοηθήσουν γι’ αυτά που κάνουμε παίρνουν θέσεις και μας βάζουν τρικλοποδιές σ’ αυτά που προσπαθούμε να υπερασπιστούμε» και συμπλήρωσε «είναι απαράδεκτη η δήλωση του Υπουργού Παιδείας διότι εάν οι ίδιοι οι δικοί μας λένε αυτά, τι να περιμένουμε από τους ξένους» και συμπλήρωσε «θα έπρεπε να σκεφθεί ξανά τη δήλωσή του και να επανορθώσει».
Ο κ. Πάνος Σταυριανίδης, πρώην πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά είπε ότι «Διάβασα με λύπη αλλά και με πολλή αγανάκτηση τις απαράδεκτες δηλώσεις του κ. Φίλη όσον αφορά τις ανιστόρητες ερμηνείες του για την αυθεντικότητα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Οπως έχουμε δηλώσει πολλάκις στο παρελθόν – το θέμα αυτό έχει προβληθεί διεθνώς και έχει αναγνωρισθεί από κυβερνήσεις, από πολυάριθμες πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς και έγκυρα συνέδρια με επιστήμονες διεθνούς κύρους.
Κατά συνέπεια – είναι περίεργο και σίγουρα ανόητο για ένα Υπουργό Παιδείας μιας χώρας – η οποία και αυτή έχει αναγνωρίσει αυτό το ιστορικό γεγονός του 20ού αιώνα – να ψελλίζει με θράσος αυτού του είδους τις ασυναρτησίες.
Ο κ. Φίλης ισχυρίζεται και εκφράζει τις απόψεις ‘άλλων’ χωρίς διόλου να λάβει υπ’ όψιν τα συντριπτικά στοιχεία και τις άπειρες μελέτες που έχουν εκπονηθεί επί του θέματος αυτού.
Καλό θα ήταν για τον κ. Φίλη να ανακαλέσει – όσον το δυνατόν γρηγορότερα – και με οποιαδήποτε δικαιολογία – δηλώσεις που είναι ανάρμοστες για ένα Υπουργό Παιδείας ο οποίος είναι εντελώς ‘απαίδευτος’ για ένα τέτοιο σημαντικό θέμα που αφορά κάθε Ρωμηό απανταχού της γης».
Ο κ. Παναγιώτης Πετρίδης,πρόεδρος του Συλλόγου «Παναγία Σουμελά» Βοστώνης, είπε πως «είναι πολύ λυπηρό να ακούς από ανθρώπους που είναι στην κυβέρνηση αυτή τη στιγμή και εκπροσωπούν τον ελληνικό λαό να αναφέρονται σε τέτοια σοβαρά ζητήματα με τέτοιο τρόπο. Νομίζω ότι ο κ. Φίλης θα πρέπει να ανακαλέσει τα όσα έχει πει και να διαβάσει να μάθει καλύτερα Ιστορία και επίσης να μάθει το πώς πρέπει να μιλάει και να αναφέρεται για εθνικά ζητήματα που απασχολούν τον Ελληνισμό για πολλά χρόνια. Προσπαθούμε να δείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο ότι πράγματα που έγιναν τότε δεν έπρεπε να είχαν γίνει και δεν πρέπει να ξαναγίνουν ποτέ».
Είπε ακόμα, πως «οι δικοί μας οι πρόγονοι που ήλθαν από τον Πόντο μας είπαν άλλες ιστορίες και τα έχουμε μάθει διαφορετικά όχι μόνο από τα βιβλία αλλά από ανθρώπους που τα έζησαν και τα υπέστησαν όλα αυτά τα πράγματα».
Ο κ. Σάββας Ξενίδης, επιχειρηματίας από τη Βοστώνη και απόγονος Ποντίων προσφύγων, είπε πως «ντρέπομαι που είμαι Ελληνας όταν ένα μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης έχει το θράσος να προσβάλει τη μνήμη των παππούδων μας. Είμαι κι εγώ γόνος ποντιακής καταγωγής και άνθρωπος και αυτό που έχω να πω είναι ότι άνθρωποι σαν τον κ. Φίλη ντροπιάζουν την Ιστορία του Ελληνικού Εθνους». Είπε ακόμα πως «θα έπρεπε να είχε δώσει την παραίτησή του».
Ο κ. Ηλίας Τσεκερίδης, πρώην πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά και επίσης πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, είπε πως «δεν ξέρω σε ποιον αιώνα ζει ο κ. Φίλης, οι επιστήμονες και το IAGS έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων, των Αρμενίων και αυτός είναι διεθνής οργανισμός. Ο κ. Φίλης από ποιους θέλει να ακούσει από αυτούς που δεν την αναγνωρίζουν;»
.Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου