Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Γαλλία: Σε πανηγυρικό κλίμα 195 χώρες υιοθέτησαν συμφωνία για την κλιματική αλλαγή

Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου, 2015
Η συμφωνία για την κλιματική αλλαγή είναι καλή, το ερώτημα είναι: Ποιός θα την τηρήσει;

Γαλλία: Σε πανηγυρικό κλίμα 195 χώρες υιοθέτησαν συμφωνία για την κλιματική αλλαγή
Οι 195 χώρες που συμμετείχαν στη Διεθνή Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή υιοθέτησαν σήμερα μια ιστορική συμφωνία που στοχεύει στην αντιμετώπιση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Κοιτάζω την αίθουσα, βλέπω ότι οι αντιδράσεις είναι θετικές, δεν ακούω καμία ένσταση, η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα υιοθετήθηκε» δήλωσε ο πρόεδρος της COP21, Λοράν Φαμπιούς, ενώ η αίθουσα σείστηκε από τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες των παρευρισκομένων.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανέβηκε στο βήμα και μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών σήκωσαν ψηλά τα χέρια τους κρατώντας ο ένας τον άλλο, ενώ η γενική γραμματέας της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή Κριστιάνα Φιγκέρες και η επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Γαλλίας Λοράνς Τουμπιανά αγκαλιάστηκαν.
Για να περιοριστούν οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως τα κύματα καύσωνα, η ξηρασία, οι πλημμύρες και η τήξη των πάγων, η συμφωνία θέτει τον πολύ φιλόδοξο στόχο του περιορισμού της υπερθέρμανσης «αρκετά πιο κάτω από τους 2 βαθμούς κελσίου».
Γαλλία: Σε πανηγυρικό κλίμα 195 χώρες υιοθέτησαν συμφωνία για την κλιματική αλλαγή
Προτρέπει επιπλέον τα κράτη που την υπέγραψαν να «συνεχίσουν τις προσπάθειες για περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς κελσίου» σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο, ένα πάγιο αίτημα των πλέον ευάλωτων χωρών. Έως σήμερα στόχος ήταν οι 2 βαθμοί κελσίου.
Η χορήγηση βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, που αναμένεται να ανέλθει σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο το 2020, αναμένεται να είναι «ένα κατώτατο όριο», και απευθύνεται έκκληση να αναθεωρηθεί επί τα βελτίω. Αυτό αποτελούσε επίσης μια αξίωση των χωρών του Νότου.
Στην ολομέλεια της Συνόδου, ενθουσιώδεις ομιλίες εκφωνήθηκαν σχετικά με τη σύναψη της συμφωνίας, ενώ μονάχα η Νικαράγουα εξέφρασε επιφυλάξεις.
«Πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο καμπής για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο κόσμο» δήλωσε η Έντνα Μολέουα, υπουργός Περιβάλλοντος της Νότιας Αφρικής, η χώρα της οποίας προεδρεύει στην ομάδα της G77+Κίνα (134 χώρες), κάνοντας λόγο για μια «ιστορική στιγμή».
Εκ μέρους των αναπτυγμένων χωρών, η Αυστραλή υπουργός Τζούλι Μπίσοπ ευχαρίστησε τον Λοράν Φαμπιούς, «τον πρόεδρό μας»:
«Μπορούμε να επιστρέψουμε στις πατρίδες μας για να εφαρμόσουμε αυτή την ιστορική συμφωνία» τόνισε η ίδια.
«Η ιστορία θα κρίνει το αποτέλεσμα όχι βάσει της σημερινής συμφωνίας, αλλά βάσει των όσων θα κάνουμε αρχής γενομένης από σήμερα» είπε ο Τορίκ Ιμπραχίμ, υπουργός Περιβάλλοντος των Μαλβίδων.
«Κάθε άνθρωπος σε κάθε ήπειρο πρέπει να έχει πρόσβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» υπογράμμισε.
«Γνωρίζω ότι, εμείς όλοι, εμείς θα ζήσουμε καλύτερα χάρη στην συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, που βρίσκεται στο Μπουρζέ.
«Κοιτάζω την αίθουσα, βλέπω ότι οι αντιδράσεις είναι θετικές, δεν ακούω καμία ένσταση, η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα υιοθετήθηκε» δήλωσε ο πρόεδρος της COP21, Λοράν Φαμπιούς, ενώ η αίθουσα σείστηκε από τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες των παρευρισκομένων.
O πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς χαιρέτισε απόψε τη συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε «ιστορική» ενώ έκανε λόγο για μια «νίκη του πλανήτη».
«Ολόκληρος ο κόσμος ενωμένος στο Παρίσι για μια ιστορική συμφωνία για το κλίμα. Υπερηφάνεια και ευθύνη: μια νίκη για τον πλανήτη. Μ.Β #COP21» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Ένα μήνα μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, «η Γαλλία ένωσε την Υφήλιο» καθώς συνέβαλε στην επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ 195 χωρών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, δήλωσε  ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δράσης για το Κλίμα και Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.
Την 13η Νοεμβρίου οι τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν τη γαλλική πρωτεύουσα στοίχισαν την ζωή σε 130 ανθρώπους.
«Σχεδόν ένα μήνα μετά (…) η Γαλλία ένωσε τον κόσμο με τη σημαντικότερη συμφωνία που επιτεύχθηκε ποτέ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος χαιρετίζοντας τις προσπάθειες της γαλλικής προεδρίας στη COP21.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα κάνει δηλώσεις απόψε από το Λευκό Οίκο μετά την υιοθέτηση από 195 χώρες της συμφωνίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου