Η ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΕΠΕΙ
Της Χαράς Καλημέρη
Παρά τη δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα, Έλληνες επιστήμονες καταφέρνουν να αποσπούν σημαντικές διεθνείς διακρίσεις για το έργο τους, στέλνοντας ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση της ειδικής παιδαγωγού, Αγγελικής Παππά η οποία, ως ιδρύτρια του μοναδικού διεθνώς οργανισμού ολιστικής εκμάθησης των Αγγλικών ως ξένη γλώσσα για μαθητές με δυσλεξία, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 50 καλύτερους εκπαιδευτικούς του κόσμου και διεκδικεί το αποκαλούμενο και ως «Νόμπελ διδασκαλίας» με χρηματικό βραβείο 1 εκατομμυρίου δολαρίων.
Πρόκειται για το βραβείο Global Teacher Prize, το οποίο απονέμεται από το βρετανικό ίδρυμα Varkey Foundation μετά από αξιολόγηση μιας επιτροπής αποτελούμενης από σημαντικές προσωπικότητες, όπως είναι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki-moon και ο συνιδρυτής της Microsoft Bill Gates.
«Η Ελλάδα έχει εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς, οι οποίοι όταν ενώσουν τις δυνάμεις τους μπορούν να ανυψώσουν την ελληνική παιδεία και να τη φέρουν στη θέση που της αξίζει. Θα πρέπει, βεβαίως, να ξαναδούμε το επάγγελμά μας, όπως αυτό είναι στην πραγματικότητα: ως λειτούργημα», δηλώνει στην «Η» η κ. Παππά, παρακινώντας τους Έλληνες εκπαιδευτικούς να «πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους».
Την ίδια ώρα, την υψηλότερη διάκριση της Αμερικανικής Μαθηματικής Εταιρείας και της Εταιρείας Βιομηχανικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών θα λάβει σε λίγες ημέρες ο διακεκριμένος Έλληνας μαθηματικός Κωνσταντίνος Δαφέρμος για τη συμβολή του στις Μερικές Διαφορικές Εξισώσεις και στη Φυσική των Συνεχών Μέσων.
«Διάκριση ρουτίνας»
Ο κ. Δαφέρμος, ο οποίος από το 1973 εργάζεται ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown, απέσπασε το βραβείο Nobert Wiener Prize για το 2016. Μετριοπαθής ο ίδιος, υπογραμμίζει στην «Η» ότι πρόκειται για «διάκριση ρουτίνας», τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να χάσει την επαφή με τους επιστήμονες που μεταναστεύουν στο εξωτερικό.
Ο κ. Δαφέρμος, ο οποίος από το 1973 εργάζεται ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown, απέσπασε το βραβείο Nobert Wiener Prize για το 2016. Μετριοπαθής ο ίδιος, υπογραμμίζει στην «Η» ότι πρόκειται για «διάκριση ρουτίνας», τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να χάσει την επαφή με τους επιστήμονες που μεταναστεύουν στο εξωτερικό.
Ειδικότερα, σε μια συγκυρία σαν τη σημερινή που η εκπαίδευση αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα, η είδηση ότι μια Ελληνίδα διεκδικεί τον τίτλο του καλύτερου εκπαιδευτικού παγκοσμίως «γεννά» ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον. Η υποψηφιότητα της Αγγελικής Παππά για το βραβείο Global Teacher Prize -μια διεθνή διοργάνωση βραβείων στην οποία συμμετέχουν καταξιωμένοι εκπαιδευτικοί από όλο τον κόσμο- αποτελεί ουσιαστικά την επιβράβευση της καινοτόμου πορείας του οργανισμού «ilovedyslexia»(ILD) που η ίδια ίδρυσε το 2007.
Πυρήνας της καινοτομίας του ΙLD είναι ο συνδυασμός από τη μία πρωτογενούς υλικού βάσει του διαφορετικού εγκεφάλου των ατόμων με δυσλεξία, με ταυτόχρονη χρήση νέων τεχνολογιών κι από την άλλη βιωματικών εργαστηρίων όπου ομάδες μαθητών διαφορετικών ικανοτήτων, ηλικίας και επίπεδου αγγλικών, εξελίσσονται όχι μόνο στην ξένη γλώσσα, αλλά και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων. Μάλιστα, αυτές τις ημέρες η κ. Παππά βρίσκεται στο Δουβλίνο, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «Explain Well», με σκοπό να μεταφέρει τη μεθοδολογία της ολιστικής εκμάθησης Αγγλικών ως ξένη γλώσσα για μαθητές με δυσλεξία σε άλλους εκπαιδευτικούς από διάφορες χώρες του κόσμου.
«Η Ελλάδα καινοτομεί»
Εκτός από την υποψηφιότητα της ιδρύτριάς του για το βραβειο Global Teacher Prize, ο οργανισμός ILD έχει αναδειχθεί στους 10 κορυφαίους καινοτόμους οργανισμούς στην Ελλάδα και αποτελεί το μοναδικό που διακρίθηκε στον τομέα της παιδείας για το 2015 στον καθιερωμένο διαγωνισμό της Eurobank και του ΣΕΒ «Η Ελλάδα Καινοτομεί».
Εκτός από την υποψηφιότητα της ιδρύτριάς του για το βραβειο Global Teacher Prize, ο οργανισμός ILD έχει αναδειχθεί στους 10 κορυφαίους καινοτόμους οργανισμούς στην Ελλάδα και αποτελεί το μοναδικό που διακρίθηκε στον τομέα της παιδείας για το 2015 στον καθιερωμένο διαγωνισμό της Eurobank και του ΣΕΒ «Η Ελλάδα Καινοτομεί».
«Σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα, η ανύψωση της σημαίας της Παιδείας μας σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν αποτελεί απλά επιθυμία αλλά καθήκον», επισημαίνει στην «Η» η κ. Παππά, προσθέτοντας ότι «η επόμενη ημέρα θα με βρει πιο μαχητική από ποτέ στην προαγωγή της ενάρετης παιδείας για τη χώρα μας και τον κόσμο όλο. Η Παιδεία είναι η λύση στην πολιτισμική και οικονομική κρίση που βιώνουμε».
Ο ανταγωνισμός, πάντως, είναι σκληρός. Η Ιταλίδα υποψήφια, για παράδειγμα, επελέγη από την επιτροπή του Varkey Foundation για την «ικανότητά της να δημιουργήσει δεσμούς ανάμεσα σε μαθητές από διαφορετικές κουλτούρες και χώρες μέσω προγραμμάτων ανταλλαγής μαθητών και προγραμμάτων ενσωμάτωσης».
Ανάμεσα στους 50 υποψηφίους περιλαμβάνονται εκπαιδευτικοί από χώρες με σύγχρονα εκπαιδευτικά συστήματα όπως είναι η Βρετανία, οι Ιαπωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Φινλανδία και η Ολλανδία, αλλά και χώρες με δυσκολίες και κινδύνους στη διαδικασία της εκπαίδευσης όπως είναι η Παλαιστίνη, το Πακιστάν, η Ινδία και η Κένυα. Τα ονόματα των δέκα φιναλίστ θα ανακοινωθούν τον Φεβρουάριο του 2016, ενώ ο νικητής του «Νομπέλ διδασκαλίας» θα βραβευτεί τον Μάρτιο του 2016.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ BROWN
Μεγάλη διάκριση για Ελληνα μαθηματικό
Μεγάλη διάκριση για Ελληνα μαθηματικό
Το σημαντικό βραβείο Norbert Wiener, από τον έγκριτο επιστημονικό οργανισμό «American Mathematical Society», πρόκειται να λάβει στις 7 Ιανουαρίου ο Έλληνας μαθηματικός Κωνσταντίνος Δαφέρμος από το Πανεπιστήμιο Brown. Πρόκειται για μία εξαιρετικά τιμητική διάκριση που θα δοθεί στον Έλληνα επιστήμονα ως αναγνώριση για το σημαντικό έργο του στις Μερικές Διαφορικές Εξισώσεις και στη Φυσική του Συνεχούς.
«Υπερβολές» σχολιάζει ο ίδιος, επιθυμώντας να μην δώσει περαιτέρω έκταση στο ζήτημα. Ο Κωνσταντίνος Δαφέρμος, ο οποίος έλαβε το δίπλωμα του πολιτικού μηχανικού από το ΕΜΠ το 1964 και το διδακτορικό του δίπλωμα στη Μηχανική από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins το 1967, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Cornell και στη συνέχεια έως σήμερα στο Πανεπιστήμιο Brown. Έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ στο ΕΚΠΑ, στο ΕΜΠ και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του.
Πώς σχολιάζει το διαρκώς αυξανόμενο «κύμα» μετανάστευσης Ελλήνων επιστημόνων το εξωτερικό τα τελευταία χρόνια; «Η χώρα δεν θα πρέπει να χάνει την επαφή της με τους Έλληνες που μεταναστεύουν στο εξωτερικό οι οποίοι θα μπορούσαν είτε να επιστρέψουν κάποια στιγμή είτε να βοηθήσουν από εκεί που βρίσκονται», τονίζει ο κ. Δαφέρμος. Τι θα μπορούσε να κάνει, για παράδειγμα, ο ίδιος; «Θα μπορούσα να βοηθήσω κάποιον Έλληνα που έρχεται στο εξωτερικό είτε για σπουδές είτε για να εργαστεί για ένα διάστημα. Επίσης, αν κάποιος Έλληνας κάνει κάτι καλό, θα μπορούσα να διαφημίσω αυτή τη δουλειά στο εξωτερικό. Όλα αυτά δεν κοστίζουν, αλλά δυστυχώς δεν γίνονται», καταλήγει ο κ. Δαφέρμος.
Πηγή: Ημερησία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου