Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός - Καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση

 Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου, 2015

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός - Καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση

Ψηφίστηκε τις πρώτες ώρες της Κυριακής από τη Βουλή ο Προϋπολογισμός του έτους 2016. Υπέρ τάχθηκαν 153 βουλευτές της συμπολίτευσης, ενώ καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση.
«Η Ελλάδα έβαλε τέλος στα ακατανόητα σενάρια κάποιων κύκλων στην Ευρώπη που την ήθελαν εκτός Σένγκεν» δήλωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2016.
«Ορισμένες χώρες έστω και με καθυστέρηση στήριξαν την πρόταση της Ελλάδας για απευθείας εγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη» τόνισε, ενώ έκανε λόγο για κέντρα εκτός Ελλάδας, από χώρες που χτίζουν τείχη και φράχτες αλλά και για παπαγαλάκια εντός της χώρας, που αναπαρήγαγαν τα σενάρια και την προσπάθεια υπονόμευσης
Ταυτόχρονα επιτέθηκε στη ΝΔ για τη στάση της λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσα ότι και σε αυτό το θέμα η αξιωματική αντιπολίτευση, πυλώνας θεσμικός, δεν βρήκε ένα σημείο ταύτισης και εθνικής γραμμής σε ένα κρίσιμο θέμα. Σε ζητήματα εθνικής ευθύνης απαιτείται εθνική ενότητα. Κατανοώ την ατέρμονη εσωκομματική διαδικασία της ΝΔ, όμως υπάρχει και ένα όριο. Σε θέματα υψίστης ευθύνης η διαφωνία είναι πολυτέλεια. Θέλετε ή δεν θέλετε κέντρα αποδοχής; Επικροτείτε το πρόσωπο αλληλεγγύης της Ελλάδας ή συντάσσεστε με αυτούς που υποστηρίζουν γιατί δεν πνίγουμε τους πρόσφυγες;» 
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι σε καθημερινή επαφή με τον Έλληνα επίτροπο, αρμόδιο για το προσφυγικό, Δημήτρη Αβραμόπουλο, για να υπηρετηθεί το ελληνικό συμφέρον, όπως είπε.
«Εντατικοποιούμε τις προσπάθειες μας, διορθώνουμε τα λάθη μας, επιταχύνουμε τις διαδικασίες και ελπίζω να σας βρούμε αρωγούς», τόνισε ο πρωθυπουργός. 
«Με τον σημερινό προϋπολογισμό, εκτός από την βούληση αποδεικνύουμε ότι διαθέτουμε και την ικανότητα να ηγηθούμε της μεγάλης και δύσκολης κοινωνικής προσπάθειας σε εξαιρετικά δύσκολες και δυσμενείς συνθήκες» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. 
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι μια άσκηση για την κυβέρνηση η οποία που θέλει να αποτυπώσει στίγμα κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής πόρων σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας και δυσκολίας. 
«Και πίσω από τους αριθμούς μπορεί να δει κανείς μια αγωνιώδη μάχη να στηριχθούν οι δυνάμεις της εργασίας, τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα αλλά και για τον σταδιακό μετασχηματισμό, που είναι αναγκαίος για την ευημερία των πολλών» είπε ο κ. Τσίπρας. 
Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, η πολιτική που τηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια είχε στόχο «διότι μειώνοντας την ενεργό ζήτηση ήταν δεδομένο ότι θα οδηγούσε σε υψηλή ύφεση και σε εκτίναξη της ανεργίας». 
«Δεν είχαμε να κάνουμε με ένα ατύχημα ή ένα λάθος, αλλά με ένα σχέδιο νεοφιλελεύθερης έμπνευσης. Ηταν το σχέδιο, που η κυβέρνησή μας αμφισβήτησε  κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης και συνεχίζει να αμφισβητεί» προσέθεσε.
 Διακήρυξε δε πως στόχος της κυβέρνησης αυτής είναι ένας βαθύς μετασχηματισμός του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της χώρας, η στήριξη των εργασιακών  δικαιωμάτων, η διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, η προστασία της δημόσιας περιουσίας, η δίκαιη φορολόγηση, η προστασία του περιβάλλοντος. 
«Αυτοί όμως οι στόχοι προϋποθέτουν την ριζική ανατροπή των συσχετισμών και στην πατρίδα μας και στο σύνολο της ΕΕ. και  δεν αλλάζουν από την μία μέρα στην άλλη, χρειάζεται πολιτική βούληση», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας. 
Το δικό μας σχέδιο είναι στους αντίποδες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. 
Σημείωσε ότι «ακόμα και μέσα σε αυτό το στενό δημοσιονομικό πλαίσιο που ορίζει η δύσκολη συμφωνία που πετύχαμε τον περασμένο Ιούλη, πετυχαίνουμε τον πρώτο στόχο, την ανακατανομή βαρών, για να ακολουθήσει ο δεύτερος που είναι η μεγάλη μάχη της αναδιανομής». Στο στενό δημοσιονομικό περιβάλλον, είπε ο πρωθυπουργός, ο προϋπολογισμός δίνει προτεραιότητα στην κοινωνική δικαιοσύνη και μπαίνουν οι βάσεις για την επιστροφή στην ανάπτυξη. 

Υπερασπιζόμενος νωρίτερα τον προϋπολογισμό, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε πως «πρόκειται για έναν δύσκολο προϋπολογισμό, επειδή συσσωρεύεται σε αυτό που υπήρχε πριν». Απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για τα επιμέρους στοιχεία του προϋπολογισμού, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «υποφέρουν τα λαϊκά στρώματα, για αυτό χρειάζεται αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης». Πρότεινε δε να τεθούν στους υπουργούς «προαπαιτούμενα» για την υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχουμε δύσκολο προϋπολογισμό, δεν πανηγυρίζει κανείς, αλλά είναι δύσκολος επειδή έρχεται και συσσωρεύεται πάνω σε αυτό που ήταν πριν» είπε. 
Αναφερόμενος σε μέτρα που επέκρινε η ΝΔ, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως «αυτά ήταν στο σχέδιο Γιούνκερ, στο οποίο εσείς είχατε καλέσει για "ναι" στο δημοψήφισμα», προκαλώντας αντιδράσεις από τα έδρανα της αντιπολίτευσης.
«Σε τι συσσωρεύεται ο προϋπολογισμός, πού ήμασταν το 2012;» ρώτησε. Ο Ευ.Τσακαλώτος ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια «έχει πέσει στο 25% το εθνικό εισόδημα, έχει φτάσει στο 28% η ανεργία και στο 33% το ποσοστό του πληθυσμού σε φτώχεια ή κινδυνεύει να βρεθεί σε φτώχεια». 
Επιπλέον, σημείωσε με νόημα, «50 είναι οι ποσοστιαίες μονάδες που έχασε ο δικομματισμός».
«Για να μας λέτε ανάλγητους πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια» είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, υπογραμμίζοντας πως «30 χρόνια δεν υπήρχε αναπτυξιακό μοντέλο, και 20 χρόνια φτιάξατε αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα τελευταία οκτώ χρονια έγινε συμφωνία με το διάβολο -εκεί που είχαμε τις διαρθρωτικές πολιτικές είπατε όλοι οι κεντροαριστεροί και οι κεντροδεξιοί να μειώσουμε αυτές τις πολιτικές και να έρθει το ιδιωτικό κεφάλαιο». 

Συνέκρινε τις προβλέψεις του προϋπολογισμού με τα προηγούμενα μνημόνια: «Η φορολογία αυξάνεται κατά 2,67 δισ. ευρώ., αλλά στο πρώτο μνημόνιο υπήρχαν φόροι 4 δισ. ευρώ». «Στο δεύτερο μνημόνιο αυξήθηκαν λίγο, όμως είχαμε παράλληλα μείωση μισθών 1,7 δισ. ευρώ και συντάξεων 3 δισ. ευρώ». Στο σημερινό προϋπολογισμό «η μείωση συντάξεων είναι 357 εκατ. ευρώ». «Το χειρότερο μνημόνιο, δεν το λες» συμπέρανε χαρακτηριστικά. 
Σε σχέση με την Ευρώπη, «βρισκόμαστε στο 25,7% στο σύνολο άμεσων και έμμεσων φόρων». «Το σύνολο του μέσου όρου φορολογίας στην Ευρώπη είναι 26,7%» είπε.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υποφέρουν τα λαϊκά στρώματα, και για αυτό πρέπει να ασχοληθεί η κυβέρνηση με την αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης» τόνισε. 
Όσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια, απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης πως δεν προστατεύονται οι ιδιοκτήτες: «Οι μόνοι ιδιοκτήτες που σας ενδιαφέρουν είναι όσοι έχουν πάνω από 35.000;» ρώτησε.
«Όπως έχουμε προαπαιτούμενα για τη συμφωνία, να θέσουμε προαπαιτούμενα στους δικούς μας υπουργούς για την επίτευξη του παράλληλου προγράμματος» είπε.
Για το χρέος: «Χρειαζόμαστε συμφωνία σε βάρος χρόνου ώστε να να έρθουν επενδυτές σε βάθος χρόνου, κι όχι για δύο χρόνια».

Συνολική επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε πριν την ομιλία του υπουργού Οικονομικών ο πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, κατηγορώντας τον ότι επιχειρεί «να συσκοτίσει, να εξαπατήσει και να ρίξει αλλού τις ευθύνες για την αποτυχία της πολιτικής του, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες του τρίτου μνημονίου που υπέγραψε». 
Συνεχίζοντας είπε ότι «είναι θεαματική η προσπάθεια της κυβέρνησης να παραποιήσει τα νούμερα του προϋπολογισμού και να κατασκευάσει ψεύτικες εικόνες». 
Έκανε ειδικά αναφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, λέγοντας ότι «είναι τεράστια η οικονομική καταστροφή, οδηγεί το τραπεζικό σύστημα στον αφελληνισμό», και προειδοποίησε: «ας σταματήσει να πανηγυρίζει η κυβέρνηση και ας ετοιμάσει την απολογία της». Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ρώτησε: 
«Είσαστε ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα της πολιτικής σας, κοιμάστε ήσυχος τα βράδια; Αποδεικνύεστε κατώτερος των περιστάσεων και υποθηκεύετε το μέλλον του τόπου». 
Κάνοντας συνολικά απολογισμό υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και οδηγεί τη χώρα σε ξέρα. «Τον προϋπολογισμό δεν τον συνέταξε η κυβέρνηση αλλά τα στελέχη των δανειστών, δεν συντάχθηκε στο υπουργείο Οικονομικών αλλά στις σουίτες του Χίλτον» είπε ο κ. Πλακιωτάκης και πρόσθεσε: 
«Ο προϋπολογισμός βασίζεται στην αύξηση των φόρων και όχι στη μείωση των δαπανών, υπονομεύει την ντόπια παραγωγή και βάζει ταφόπλακα στις ελπίδες των νέων να βρουν δουλειά. Ο πρώτος αριστερός προϋπολογισμός περιλαμβάνει νέους φόρους 3,2 δισ. ευρώ, είναι αντιαναπτυξιακός και κοινωνικά άδικος, αναδεικνύει την πολιτική απάτη που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ. 
Υποσχόταν ο κ.  Τσίπρας προεκλογικά, επαναφορά της 13ης σύνταξης, ενώ έχουν ήδη έχουν μειώσει τις συντάξεις κατά 2%, τώρα ετοιμάζονται να αφαιρέσουν από τις συντάξεις πάνω από 2,2 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία. Ετοιμάζονται να κάνουν τη σύνταξη φιλοδώρημα. Αυτό αποδεικνύει την απάτη τους. 
Η ασυνέπειά τους δεν έχει αρχή και τέλος: Έλεγαν κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, πρόσφατα έφεραν νόμο που είναι ο εφιάλτης του κάθε ιδιοκτήτη. Υπόσχονταν να καταργήσουν τον ΕΝΦΙΑ και δικαιότερη κατανομή βαρών, τώρα διατήρησαν τον ΕΝΦΙΑ και βάζουν περισσότερους φόρους και γονατίζουν τους πάντες. 
Τα όσα έλεγαν για κοινωνική ευαισθησία είναι έναν μύθος. Οι νέοι φόροι είναι κοινωνικά άδικοι, όπως δείχνει το ότι αυξάνονται περισσότερο οι έμμεσοι φόροι, εκείνοι που πλήττουν περισσότερο τους φτωχούς συμπολίτες μας». 
Αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ, είπε ότι «αποτρέψαμε την εθνική τραγωδία που με τους ανεύθυνους χειρισμούς σας θα προκαλούσατε». 
Συνεχίζοντας την επίθεση στον πρωθυπουργό, σημείωσε ότι «ο κ. Τσίπρας ζει σε ένα ροζ συννεφάκι, όμως το αποτέλεσμα της πολιτικής του δείχνει ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός». 
Ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι το 2014 προβλεπόταν ανάπτυξη 0,9%, η ανεργία είχε μειωθεί και θα συνέχιζε να μειώνεται και επισήμανε πως ο κ. Τσίπρας έλεγε τότε ότι θα εφαρμόσει το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» και ότι θα καταργήσει το μνημόνιο με ένα νόμο. 

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Κύριε Τσίπρα, γιατί δεν καταργήσατε με ένα νόμο το μνημόνιο, μήπως πρέπει να συνεννοηθείτε με την φίλη σας την Αγγέλα;». 
Πέρυσι ο κ. Τσίπρας αγνοούσε τη λέξη συναίνεση και έβαζε πάνω απ όλα τη βουλιμία του για εξουσία, σημείωσε και ανέφερε ότι τη συναίνεση τη θυμήθηκε τώρα που βρέθηκε αντιμέτωπος με τις συνέπειες του τρίτου μνημονίου που υπέγραψε μόνος του. 

Ο προύπολογισμός 2016 εντάσσεται σε μεσοπρόθεσμο σχέδιο αντιμετώπισης όχι μόνο των συμπτωμάτων αλλά και των αιτιών της κρίσης, τόνισε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στην Ολομέλεια της Βουλής. «Βλέπω πολλούς να αρνούνται την ιστορία» είπε απευθυνόμενος στην Αντιπολίτευση. 
Περιέγραψε το κρίσιμο εξάμηνο που ακολουθεί και το κυβερνητικό σχέδιο, με αναφορά και στο παράλληλο πρόγραμμα, προβλέποντας επιστροφή στην ανάπτυξη στο β΄εξάμηνο του 2016. Για την κυβέρνηση «το μνημόνιο δεν είναι ο ορίζοντας της πολιτικής της», όπως συνέβαινε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά μια συμβατική υποχρέωση, τόνισε. 
Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Δραγασάκης στις επιθέσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνα πολλά από όσα ακούστηκαν» και «εκτός πραγματικότητας τα όσα λέγονται περί αφελληνισμού των τραπεζών» παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία. 
Μάλιστα, τόνισε προς πάσα κατεύθυνση πως «η ρητορική περί εξεταστικών επιτροπών δεν είναι απειλή για εμάς», επαναλαμβάνοντας ότι «για την κυβέρνηση ο φάκελος τράπεζες δεν έχει ανοίξει ακόμη». Προηγουμένως από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ζήτησε εξεταστική για τους λόγους που οδήγησαν στην κρίση και την κατάσταση στην οικονομία. 
Ιδιαιτέρως αιχμηρή η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και για τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης. 
Καταρχάς επισήμανε την αντίφαση να ζητούν οικουμενική κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, κόμμματα που απορρίπτουν την πολιτική και τις επιλογές του κυβερνώντος κόμματος, για να προσθέσει ότι: 

«Οικουμενικές κυβερνήσεις γίνονται όταν υπάρχει κενό εξουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εκλεγμένο από το λαό» τόνισε, για να ακουλουθήσει το «καρφί» ότι «όσοι ζητούν 'οικομενικές λύσεις' ίσως ζητούν 'οικουμενική' συγκάλυψη θεμάτων που πρέπει να αποκαλυφθούν και ακύρωση των ρήξεων και των αλλαγών που ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και θα κάνει».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πόλος σταθερότητας και μετασχηματισμού της κοινωνίας» τόνισε ακόμη ο κ. Δραγασάκης.Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου