Επιμένει στον «πόλεμο λέξεων» με την Τουρκία ο Βλαντιμίρ Πούτιν, χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις κατά της Αγκυρας και σημειώνοντας ότι δεν βλέπει προοπτική βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία,
«Οι Τούρκοι αποφάσισαν να γλείψουν τους Αμερικάνους σε συγκεκριμένο σημείο» είπε, σημειώνοντας ότι είναι δύσκολο να βρεθεί σημείο επαφής με την παρούσα τουρκική ηγεσία.(BBC)
«Είναι δύσκολο για εμάς να καταλήξουμε σε συμφωνία με την τωρινή τουρκική ηγεσία, εάν όχι αδύνατο» είπε στην ετήσια συνέντευξη Τύπου ο Πούτιν.
Ο Πούτιν χαρακτήρισε την κατάρριψη του βομβαρδιστικού ως «πράξη εχθρική» και σημείωσε ότι δεν κατανοεί γιατί το έκανε η Τουρκία. Τόνισε ότι με την πράξη αυτή, η Αγκυρα ενήργησε κατά των ίδιων της των συμφερόντων.
«Τι πέτυχαν;» αναρωτήθηκε ο Ρώσος πρόεδρος. «Ίσως σκέφτηκαν ότι θα το βάζαμε στα πόδια. ΗΡωσία δεν είναι τέτοια χώρα» είπε ο Πούτιν.
Σημείωσε ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία θα συνεχιστούν μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη χώρα. Σημείωσε ότι μόλις οι Σύροι αποφασίσουν να σταματήσουν να πολεμούν και ξεκινήσουν συνομιλίες, «δεν θα γίνουμε πιο Σύροι από τους Σύρους» και σημείωσε ότι τότε η Μόσχα θα ολοκληρώσει τη στρατιωτική της δράση.
Προειδοποίησε ότι δεν θα συμφωνήσει ποτέ με οποιαδήποτε εξωτερική δύναμη που αποφασίζει ποιος θα πρέπει να κυβερνά στη Συρία και πρόσθεσε ότι ο μόνος τρόπος να επιλυθεί η συριακή κρίση είναι μία πολιτική λύση.
Είπε ότι δεν είναι βέβαιο ότι η Ρωσία χρειάζεται μια μόνιμη βάση στη Συρία, γιατί η Μόσχα διαθέτει όπλα αρκετά ισχυρά για να «πλήξουν οποιονδήποτε» χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα ρωσικά σύνορα.
Σημείωσε ότι η Μόσχα στηρίζει σε γενικές γραμμές την πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον να ετοιμάσει ένα ψήφισμα για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, προσθέτοντας ότι το προσχέδιο -που θα συζητηθεί την Παρασκευή σε διάσκεψη για την συριακή κρίση- είναι συνολικά αποδεκτό.
Ο Πούτιν αναφέρθηκε και σε σειρά άλλων θεμάτων, όπως στην οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα και στην κατάσταση στην Ουκρανία.
Ο ρώσος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι η οικονομική κρίση στη χώρα βάθυνε, αλλά ότι δείχνει σημάδια σταθεροποίησης παρά της πτώσης της τιμής του πετρελαίου.
Είπε ότι δεν υφίσταται ανάγκη για ανασχηματισμό στην κυβέρνηση. Σημείωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο καταφέρνει να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και τόνισε ότι οι αλλαγές προσώπων δεν θα βοηθήσουν την κατάσταση.
Η οικονομία της Ρωσίας εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει ύφεση 3,8%. Για πρώτη φορά στη διάρκεια της ηγεσίας Πούτιν, ο μέσος μισθός σημείωσε πτώση.
Για την κατάσταση στην Ουκρανία, ο Πούτιν παραδέχθηκε για πρώτη φοράρωσική στρατιωτική παρουσία στην ανατολική Ουκρανία.
Εμφανίστηκε πρόθυμος να συζητήσει με το Κίεβο πρόταση ανταλλαγής κρατουμένων.
Επέμεινε ότι η Ρωσία δεν έχει τακτικό στρατό στην Ουκρανία, αλλά παραδέχθηκε ότι υπάρχουν στην περιοχή κάποιοι άνθρωποι «που βρίσκονται σε στρατιωτική αποστολή».
Τόνισε ότι το Κίεβο δεν εφαρμόζει πλήρως τμήματα της συμφωνίας του Μινσκ που αφορούν το ειδικό καθεστώς των περιοχών στα ανατολικά της χώρας και σημείωσε ότι ο ίδιος επιθυμεί την εφαρμογή της συμφωνίας.
Ο Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να βελτιώσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος στη χώρα. «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε πρόεδρο εκλέξει ο αμερικανικός λαός. Εκείνοι είναι (οι Αμερικάνοι) που προσπαθούν όλη την ώρα να μας πείσουν για το ποιον να ψηφίσουν» σημείωσε.
Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για αποκατάσταση των σχέσεών της με την Γεωργία, λέγοντας ότι η Μόσχα εξετάζει την κατάργηση των προϋποθέσεων για έκδοση βίζα για τους πολίτες της Γεωργίας.
Ο Πούτιν αναφέρθηκε και στον αποπεμφθέντα πρόεδρο της FIFA Σεπ Μπλάτερ, τον οποίο χαρακτήρισε «αξιοσέβαστο άνθρωπο» και σημείωσε ότι οι ερευνητές πρέπει να βρουν εάν υπήρξαν περιστατικά διαφθοράς στον οργανισμό ποδοσφαίρου. Ο Μπλάτερ «είναι αξιοσέβαστος άνθρωπος, έχει κάνει πολλά για την ανάπτυξη του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Σε αυτόν πρέπει να δοθεί το βραβείο Νόμπελ» είπε ο ρώσος πρόεδρος.
Πηγή: In.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου