Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Για εθνοκάθαρση κατηγορούν οι Τούρκοι τους Ρώσους

Του Χρήστου Στασινόπουλου
ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΡΩΣΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Σημάδι περαιτέρω κλιμάκωσης της ρωσοτουρκικής κόντρας με αφορμή τις ρωσικές επιχειρήσεις κατά των Τουρκομάνων στη βόρεια Συρία αποτελεί η χθεσινή αναφορά Νταβούτογλου για «εθνοκάθαρση» στην περιοχή, ενώ την ίδια ώρα η κατάσταση στο βόρειο Ιράκ που έχει διαμορφωθεί μετά τη μεταφορά Τούρκων στρατιωτών κοντά στη Μοσούλη μυρίζει μπαρούτι.

Το ρωσικό «αθέατο» υποβρύχιο «Ροστόφ-ον-Ντον» εξαπέλυσε επίθεση από την Ανατολική Μεσόγειο με πυραύλους τύπου Κρουζ κατά στόχων του ISIS
Το ρωσικό «αθέατο» υποβρύχιο «Ροστόφ-ον-Ντον» εξαπέλυσε επίθεση από την Ανατολική Μεσόγειο με πυραύλους τύπου Κρουζ κατά στόχων του ISIS
Το σχόλιο του πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι δηλαδή η Ρωσία επιχειρεί να πραγματοποιήσει «εθνοκάθαρση» της βόρειας Συρίας και συγκεκριμένα της επαρχίας Λατάκια από τους Τουρκομάνους και τους σουνίτες μουσουλμάνους για να υπερασπίσει τα στρατιωτικά της συμφέροντα στην περιοχή, ήρθε λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκε ότι η Rosatom σταμάτησε τις εργασίες κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου.
Την κατηγορία, που αναμένεται να προκαλέσει έντονη αντίδραση από ρωσικής πλευράς, εκτόξευσε ο Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε ξένους ανταποκριτές λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Ρωσία προσπαθεί να πραγματοποιήσει εθνοκάθαρση στη βόρεια Λατάκια υποχρεώνοντας σε φυγή όλο τον πληθυσμό των Τουρκομάνων και των σουνιτών που δεν έχουν καλές σχέσεις με το καθεστώς Ασαντ. Θέλουν να τους εκδιώξουν, θέλουν να καθαρίσουν εθνικά αυτή την περιοχή ούτως ώστε το καθεστώς και οι ρωσικές βάσεις σε Λατάκια και Ταρτούς να προστατευθούν».
Το Ακούγιου
Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν λίγο μετά την ανακοίνωση ότι η Rosatom, η ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, σταματάει την κατασκευή του αντιδραστήρα στο Ακούγιου και ότι η τουρκική κυβέρνηση ήδη εξετάζει άλλους πιθανούς υποψηφίους να αναλάβουν το έργο.
Οι δηλώσεις Νταβούτογλου συνέπεσαν επίσης με την περαιτέρω ενίσχυση των ρωσικών βομβαρδισμών κατά του ISIS με πυραύλους τύπου Κρουζ από το αναβαθμισμένο και ολοκαίνουργιο, τεχνολογίας stealth, υποβρύχιο «Ροστόφ-ον-Ντον» που βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο και τον χαιρετισμό του Βλαντιμίρ Πούτιν στην επιχείρηση αυτή με μια δήλωση που προκάλεσε αίσθηση.
Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως οι πύραυλοι που εκτόξευσε το υποβρύχιο μπορούν να φέρουν ακόμη και πυρηνικές κεφαλές, υπογραμμίζοντας: «Φυσικά αυτό δεν είναι απαραίτητο στη μάχη κατά των τρομοκρατών και εύχομαι να μη χρειαστεί ποτέ».
Το βόρειο Ιράκ
Η θερμοκρασία όμως ανεβαίνει και στο μέτωπο του βόρειου Ιράκ το οποίο άνοιξε η Τουρκία μεταφέροντας έξω από τη Μοσούλη περίπου 600 Τούρκους στρατιώτες για «να εκπαιδεύσουν τους Κούρδους Πεσμεργκά στην μάχη κατά του ISIS».
Η κίνηση αυτή είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ιρακινής κυβέρνησης του Χαϊντέρ αλ Αμπαντί η οποία είχε δώσει τελεσίγραφο για την αποχώρησή τους, το οποίο όμως έληξε χωρίς να υπάρξει κάποια κίνηση από μέρους της. Τώρα η τουρκική κίνηση φαίνεται ότι ενόχλησε κι άλλες δυνάμεις και συγκεκριμένα τις σιιτικές ομάδες, όπως η Ταξιαρχία Μπαντρ.
Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Καρίμ Αλ Νούρι, απείλησε την Τουρκία λέγοντας: «Εχουμε το δικαίωμα να απαντήσουμε και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανενός είδους αντίδραση μέχρι οι Τούρκοι να πάρουν το μάθημά τους. Εχουν το όνειρο να ξαναστήσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία; Αυτή είναι μια ψευδαίσθηση και θα πληρώσουν ακριβά την τουρκική τους αλαζονεία».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου