ΟΛΟΙ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
«Δεν μπορώ να διαχωρίσω τη μάχη κατά της τρομοκρατίας από τη μάχη ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ μιλώντας από μία πρωτεύουσα-φρούριο στη σκιά του εφιάλτη της 13ης Νοεμβρίου μετά το άνοιγμα της αυλαίας της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα.
«Αποφασίζεται το μέλλον του πλανήτη» διακήρυξε ο Ολάντ, με τον Μπαράκ Ομπάμα να συμπληρώνει ότι η Σύνοδος για το Κλίμα μπορεί να αποτελέσει «σημείο καμπής» στις διεθνείς προσπάθειες για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
Περισσότεροι από 150 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων βρίσκονται στο Παρίσι με τους προβολείς να πέφτουν σε Μπαράκ Ομπάμα, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν -με φόντο την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24 στη συροτουρκική μεθόριο.
Ο Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε στην ομιλία του ότι η όποια συμφωνία με ζητούμενο να περιοριστεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου έως τα τέλη του αιώνα σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα πρέπει να είναι «παγκόσμια, διαφοροποιημένη και δεσμευτική», με τις πλουσιότερες χώρες να συνεισφέρουν περισσότερο από τις πιο οικονομικά αδύναμες.
«Δεν μπορώ να διαχωρίσω τη μάχη κατά της τρομοκρατίας από τη μάχη ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτές είναι οι δύο παγκόσμιες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε διότι πρέπει να αφήσουμε στα παιδιά μας κάτι περισσότερο από έναν κόσμο χωρίς τρομοκρατία, τους οφείλουμε επίσης έναν πλανήτη προστατευμένο από καταστροφές» δήλωσε.
Η COP21 δημιουργεί «μεγάλη ελπίδα την οποία δεν έχουμε το δικαίωμα να διαψεύσουμε» δήλωσε ο Ολάντ. Χαρακτήρισε ιστορική τη συνάντηση στο Παρίσι και διαμήνυσε: «Είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε δράση. Αυτό δεν είναι κάτι ανυπέρβλητο».
Από πλευράς του ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε από το Παρίσι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδέχονται την ευθύνη που τους αναλογεί ως ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου, προσθέτοντας ότι η παγκόσμια δράση δεν πρέπει να ζημιώσει την οικονομική ανάπτυξη. Ισχυρότερη οικονομία και ασφαλές περιβάλλον μπορεί να συνυπάρξουν, τόνισε.
Η αυξανόμενη απειλή της κλιματικής αλλαγής είναι ο παράγοντας που θα επηρεάσει περισσότερο αυτόν τον αιώνα. «Ως ηγέτης της μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως και δεύτερος μεγαλύτερος ρυπαντής [...] οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όχι μόνο αναγνωρίζουν τον ρόλο τους στη δημιουργία αυτού του προβλήματος, αλλά αποδέχονται την ευθύνη τους να κάνουν κάτι γι' αυτό» επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Επικαλούμενος τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ που είχε δηλώσει ότι έρχεται πάντα μια στιγμή που είναι «πολύ αργά για να δράσουμε», ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι αναφορικά με το κλίμα αυτή η στιγμή έχει σχεδόν φθάσει. «Όμως εάν ενεργήσουμε εδώ, εάν ενεργήσουμε τώρ δεν θα είναι πολύ αργά» επισήμανε.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τα ποσοστά των εκπομπών αεριών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από 26% έως 28% έως το 2025, σε σύγκριση με το 2005.
Στην πρεμιέρα της Συνόδου, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να επιταχύνουν τη δράση για να αποφύγουν επικίνδυνη αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. «Οι εθνικές δεσμεύσεις από 180 χώρες για την μείωση των εκπομπών συνιστούν πολύ καλή αρχή, αλλά δεν είναι αρκετές για να εμποδίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στο όριο των δύο βαθμών Κελσίου που μπορεί να αποτρέψει σύμφωνα με τους επιστήμονες τις χειρότερες συνέπειες.
«Το Παρίσι πρέπει να σηματοδοτήσει ένα καθοριστικό σημείο καμπής. Πρέπει να πάμε πολύ πιο γρήγορα» υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.
Λαμβάνοντας το λόγο στη Σύνοδο, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ανέφερε ότι έχει κρίσιμη σημασία στις συνομιλίες να ληφθούν υπόψη οι οικονομικές διαφορές μεταξύ των χωρών και να επιτραπεί στις διάφορες χώρες να αναπτύξουν τις δικές τους λύσεις στο πρόβλημα της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη.
Η Κίνα, η οποία εκπέμπει το μεγαλύτερο ποσότητα αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από κάθε άλλη χώρα, επέμενε ανέκαθεν πως οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την άνοδο της θερμοκρασίας, ενώ στις αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει να δοθεί ελευθερία να αναπτυχθούν.
«Είναι σημαντικό να σεβόμαστε τις διαφορές μεταξύ των χωρών, ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες χώρες» είπε ο Σι Τζινπίνγκ, υπογραμμίζοντας πως οι ανεπτυγμένες χώρες οφείλουν «να αρθούν στο ύψος των δεσμεύσεών τους» και να καταφέρουν έως το 2020 να κινητοποιούν 100 δισ. δολάρια τον χρόνο για να χρηματοδοτούν προγράμματα σχετικά με το κλίμα στις χώρες του Νότου. Κάλεσε επίσης τις πλούσιες χώρες «να προσφέρουν αυξημένη χρηματοοικονομική στήριξη» μετά το 2020 στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επέμεινε από πλευράς της στην υιοθέτηση δεσμευτικού πλαισίου από τον ΟΗΕ που θα συμπληρωθεί από επίσης δεσμευτικούς επανελέγχους με στόχο να διασφαλίζεται ότι θα καταγραφεί πρόοδος στις προσπάθειες για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη..
Η εκπόνηση επίσημης συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που θα δεσμεύει νομικά τις χώρες τίθεται εν αμφιβόλω, καθώς το αμερικανικό Κογκρέσο αναμένεται να θέσει βέτο σε οποιαδήποτε δεσμευτική συμφωνία, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί πιέσεις για να τεθούν υποχρεωτικοί στόχοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου