Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2016

  • Απαγορεύθηκε ο απόπλους των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 9 μποφόρ.
  • Σφοδρή επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα, Σαββάτο, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές χιονοπτώσεις. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν χιόνια ακόμα και στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες.
  • Στον ανακριτή, για να απολογηθούν, μεταφέρθηκαν το Σάββατο οι πέντε κατηγορούμενοι σε βαθμό κακουργήματος από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης για απόπειρα παροχής βοήθειας σε είσοδο παράνομων αλλοδαπών στην Ελλάδα. Στο πλευρό τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κατριβάνου και Πάλλης και το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ Π.Λάμπρου.
  • Νέο και όχι παλαιότερο -όπως ήθελαν οι αρχικές εκτιμήσεις των λιμενικών- είναι τελικά το ναυάγιο με τουλάχιστον έξι νεκρούς μετανάστες-πρόσφυγες που εντοπίστηκε το πρωί του Σαββάτου στη θαλάσσια περιοχή του Ακρωτηρίου Πράσσο στη Σάμο.
  • Προβάδισμα 3,3 μονάδων δίνει δημοσκόπηση της Alco στην ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστά 21,3% έναντι 18%. Και αυτή η έρευνα δίνει πέντε κόμματα στη Βουλή, με το ΚΚΕ στην τρίτη θέση, τη ΧΑ στην τέταρτη και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στην πέμπτη.

Κόσμος

  • Με ταχείς ρυθμούς ακούει πλέον καλές ειδήσεις από το εξωτερικό η Τεχεράνη, ενώ πλησιάζει η εφαρμογή της ιστορικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα. Ιράν και ΗΠΑ προχωρούν σε ανταλλαγή κρατουμένων, με προεδρική χάρη από την πλευρά της Ουάσινγκτον, ενώ αποσύρθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης για άλλους κατηγορουμένους. Παράλληλα, το Ιράν ανέφερε πως υπέγραψε συμβόλαιο για 114 αεροπλάνα της ευρωπαϊκής Airbus μόλις μπει σε ισχύ το νέο καθεστώς.
  • Μόνη εμφανίζεται η γερμανίδα καγκελάριος στην πολιτική της στο προσφυγικό: Οι επικρίσεις και οι εκκλήσεις για αυστηρότερη στάση έχουν πλέον φτάσει στην κορυφή του κυβερνητικού συνασπισμού, με τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να ζητά μετάβαση από «χαοτική σε σχεδιασμένη μετανάστευση» και τους συγκυβερνώντες Βαυαρούς του CSU να στέλνουν δύο εβδομάδων τελεσίγραφο στο Βερολίνο. Στο ίδιο το CDU, αποτράπηκε προαναγγελθείσα «ανταρσία» βουλευτών και επιλέχθηκε η σιωπηρή οδός της επιστολής στην καγκελάριο.
  • Ο ιρανοαμερικανός δημοσιογράφος της εφημερίδας Washington Post Τζέισον Ρεζαϊάν, ο ιρανοαμερικανός χριστιανός πάστορας Σαΐντ Αμπεντινί και ο πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ Αμίρ Χεκμάτ είναι οι τρεις από τους τέσσερις Ιρανούς που φέρουν διπλή υπηκοότητα και αφέθηκαν ελεύθεροι από την Τεχεράνη. H απελευθέρωση είναι μέρος συμφωνίας ανταλλαγής, με απελευθέρωση επτά ιρανών κρατουμένων στις ΗΠΑ -στο φόντο του «λιωσίματος των πάγων» με άρση των κυρώσεων.
  • Σε κατάσταση «οικονομικής έκτακτης ανάγκης» κηρύχθηκε η Βενεζουέλα, με το Μαδούρο να ζητά έκτακτες εξουσίες να κυβερνά με διατάγματα για δύο μήνες, μετά τη δημοσίευση μάλλον ζοφερών οικονομικών στοιχείων: Η ύφεση, με φόντο το φθηνότερο πετρέλαιο, έφτασε το 7,1% στο τρίτο τρίμηνο και ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στο... 141,5%. Το Κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχει πλέον η αντιπολίτευση, υποστηρίζει ότι πρέπει να εγκρίνει την κήρυξη έκτακτης ανάγκης.
  • Μετά την ενόχληση που εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τις «διαρκείς επικρίσεις», κατά αυτόν, που δέχεται η Κομισιόν από τον ιταλό πρωθυπουργό, ο Ματέο Ρέντσι σήκωσε αμέσως το γάντι: «Η Ευρώπη δεν είναι μόνο κανόνες και οδηγίες», λέγοντας πως «τέλειωσε ο καιρός που κάποιος μπορεί να φανταζόταν πως η Ιταλία μπορεί να τηλεκατευθύνεται από το εξωτερικό».

Οικονομία

  • Ανοιχτά θα είναι την Κυριακή τα εμπορικά καταστήματα (11:00-18:00, τα πολυκαταστήματα θα κλείσουν στις 20:00) στο πλαίσιο των χειμερινών εκπτώσεων που ξεκίνησαν στις 11 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν ώς τις 29 Φεβρουαρίου.  
  • Τριάντα δύο διαφορετικά κλιμάκια και μειώσεις σχεδόν στο σύνολο των τιμών ζώνης σε όλη την Ελλάδα από 5% έως 21% περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση για τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Τον σχετικό πίνακα δημοσιεύει Tο Βήμα της  Κυριακής.
  • Η φράση «ζητήσαμε αγελάδα, μας έφεραν γάτα» αποτυπώνει τις διαθέσεις των δανειστών -ιδίως του ΔΝΤ- απέναντι στο Ασφαλιστικό που τους παρουσίασε η Αθήνα. Όπως σημειώνει Το Βήμα της Κυριακής, Σόιμπλε και Τόμσεν θέλουν να κάνουν «αγνώριστο» το Ασφαλιστικό, ώστε να αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τη συμμετοχή του ΔΝΤ και το ζήτημα του χρέους.

Αθλητισμός

  • Η Σασουόλο προηγήθηκε με το ξεκίνημα της αναμέτρησης, αλλά η Νάπολι με τους Καγιεχόν και Ιγουαΐν (2 γκολ) ανέτρεψε την κατάσταση και έφτασε στο 3-1 που την επανέφερε στην κορυφή του Campiοnato με τέσσερις βαθμούς διαφορά από την Ιντερ. Οι Μιλανέζοι που... πέταξαν ακόμη δύο βαθμούς, αυτή τη φορά στο Μπέργκαμο, όπου έμεινε στο 1-1 με την Αταλάντα για την 20η αγωνιστική του ιταλικού πρωταθλήματος.
  • Η Παρί Σεν Ζερμέν δυσκολεύτηκε περισσότερο του αναμενομένου στην έδρα της Τουλούζ, όμως ο... συνήθης ύποπτος Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς φρόντισε να χαρίσει ακόμη μία νίκη στην πρωταθλήτρια Γαλλίας. Με το γκολ του Σουηδού στο 73΄, η ομάδα του Λοράν Μπλαν επικράτησε 1-0 και συνεχίζει τον περίπατό της στο σαμπιονά, έχοντας διαφορά 23 βαθμών από τη δεύτερη Ανζέ.
  • Δύο γκολ του Γκαμεϊρό μέσα σε ένα δίλεπτο, λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, ήταν αρκετά για τη Σεβίλη προκειμένου να επικρατήσει 2-1 της Μάλαγα στο «Σάντσεθ Πιχουάν», για την 20η αγωνιστική της Primera Division. Βροχή από γκολ και συγκεκριμένα... 7 είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι φίλαθλοι της Θέλτα που βρέθηκαν στο Μπαϊλάδος, στη νίκη της ομάδας τους, με 4-3 επί της Λεβάντε.
ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου