Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Στο τραπέζι των δανειστών το ασφαλιστικό

 Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2016

Ο ΣΥΡΙΖΑ "έμεινε" από ασφάλεια

Στο τραπέζι των δανειστών το ασφαλιστικό
Με τους εκπροσώπους των θεσμών να αναμένονται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στην Αθήνα, όπου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα κυριαρχήσει και το θέμα της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση επιμένει πως δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ μείωση στις καταβαλλόμενες κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Θετικό, αλλά φιλόδοξο χαρακτηρίζουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι το σχέδιο για το νέο ασφαλιστικό. Πρόωρο να εκφέρει κανείς μια ολοκληρωμένη άποψη, καθώς λείπουν συγκεκριμένα στοιχεία και ποσοτικοποιήσεις, χαρακτήρισε το σχέδιο ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Πρόσθεσε, ωστόσο, πως στο βαθμό που το σχέδιο προβλέπει την αντιμετώπιση ορισμένων πάγιων προβλημάτων του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος, όπως είναι η μεγάλη «ποικιλία» ταμείων, αποτελεί ένα «μεγάλο βήμα μπροστά».
Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν πως η ψήφιση του νέου ασφαλιστικού δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος μηνός, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός και μετατίθεται για τον Φεβρουάριο – πιθανότατα δεν θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις ούτε μέχρι το επόμενο Eurogroup.
Από την πλευρά του, από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνεται πως εκτός από τη μη μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων, «το κράτος εγγυάται και τις μελλοντικές συντάξεις», αφήνοντας αιχμές σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ότι «δεν έχουν άλλο πολιτικό όπλο εκτός από το ψέμα και την κινδυνολογία».
Στο μεταξύ, άκαρπη υπήρξε η συνάντηση που είχαν την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, με προέδρους επιστημονικών φορέων αυτοαπασχολούμενων (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί), οι οποίοι αντιδρούν στην υπέρμετρη αύξηση σε ορισμένες περιπτώσεις των εισφορών τους.
Το θέμα παραπέμπεται σε Ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των τριών επιστημονικών φορέων και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και η οποία θα συνεδριάσει την Δευτέρα υπό την προεδρία του γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Ν. Φράγκου με στόχο μέσα στην επόμενα εβδομάδα να καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις.
Σε ό,τι αφορά πάντως τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για το σχέδιο του ασφαλιστικού, πηγές του Μαξίμου αναφέρουν πως οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. «προχώρησαν μέσα σε 5 χρόνια σε 11 απανωτές μειώσεις συντάξεων οδηγώντας στην απόλυτη αναξιοπιστία το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και απομακρύνοντας τους ασφαλισμένους από αυτό».
Όπως προσθέτουν με νόμο των κυβερνήσεων αυτών έμειναν ανασφάλιστοι 30.000 υπερήλικες, ενώ δεν έγινε καμία προσπάθεια δομικών αλλαγών ώστε να καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα. «Γιατί απλά δεν τους ενδιέφερε κάτι τέτοιο» σημειώνουν.
Στον αντίποδα – υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές – η κυβερνητική πρόταση «προστατεύει και τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις θεσπίζοντας μια μικρή μόνο αύξηση εισφορών κατά 1% για τους εργοδότες και κατά 0,5% για τους μισθωτούς».
Παρά τις διφορούμενες απόψεις, που έχουν καταγράφει στους κόλπους των εργοδοτών, το Μαξίμου λέει πως «η αύξηση αυτή έχει γίνει αποδεκτή από τους εργοδοτικούς φορείς που αντιλαμβάνονται καλύτερα από την αξιωματική αντιπολίτευση την κατάσταση στην αγορά εργασίας και ότι η οικονομία δεν αντέχει μια ακόμα ελάττωση της αγοραστικής δύναμης των συνταξιούχων».
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, «η ασφαλιστική μεταρρύθμιση διασφαλίζει τον δημόσιο, αναδιανεμητικό και καθολικό χαρακτήρα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Η καθιέρωση της χρηματοδοτούμενης από την φορολογία Εθνικής Σύνταξης των 384 ευρώ, με ρήτρα ανάπτυξης, για όλους όσους έχουν 15 χρόνια ασφάλισης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, αποδεικνύει ακριβώς ότι στη δική μας αντίληψη δεν χωρούν αποκλεισμοί. Ο καθένας συμβάλλει ανάλογα με τις δυνάμεις του προκειμένου να προστατευτούν και οι πιο αδύναμοι».
Και προστίθεται: «Η καθιέρωση ενιαίων κανόνων στην κοινωνική ασφάλιση για δικαιώματα και υποχρεώσεις για το σύνολο των ασφαλισμένων ανεξαρτήτως του χρόνου ένταξής τους στην ασφάλιση θέτει ένα τέλος στους αυθαίρετους ηλικιακούς διαχωρισμούς του παρελθόντος που κατέληγαν να μεταθέτουν τα βάρη στους νέους ασφαλισμένους. Αυτοί που υποκριτικά κατηγορούν την κυβέρνηση ότι μεταθέτει τα βάρη στις επόμενες γενιές μάλλον κρίνουν από τις δικές τους πολιτικές».
«Η σημερινή κυβέρνηση δεν πρόκειται να κρυφτεί στα δύσκολα και να καλυφθεί πίσω από την ευθύνη των προηγούμενων. Έλαβε την εντολή από τον ελληνικό λαό να οικοδομήσει ένα νέο βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα έχοντας ως πρόταγμα την κοινωνική αλληλεγγύη και διαγενεακή δικαιοσύνη, και αυτό θα κάνει πράξη» τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Μάλιστα, από το Μαξίμου παραπέμπουν σε παλαιότερες δηλώσεις στελεχών της αντιπολίτευση με το ερώτημα «τι απέγινε η κινδυνολογία για μειώσεις στις συντάξεις;»:

* «Δεν υπάρχει περίπτωση να μην μειωθούν οι συντάξεις με το μνημόνιο που έχει υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ», Γ. Βρούτσης (25/9/2015)
* «Πριν καν στεγνώσει το μελάνι της ορκωμοσίας της νέας Κυβέρνησης, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για νέες, επιπλέον μειώσεις στις συντάξεις, ύψους 11%, οι οποίες μάλιστα δεν προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο», Γ. Βρούτσης (25/9/2015)
* «Η πραγματικότητα είναι, ότι έρχονται περικοπές και μάλιστα μεγάλες, σε συντάξεις και σε επικουρικές και κύριες», Ευ. Μεϊμαράκης (6/10/2015)
* «Ο εμπαιγμός της Κυβέρνησης προς τους πολίτες δεν έχει όρια… Ερωτώμενοι όμως οι Υπουργοί της Κυβέρνησης διαψεύδουν τον εαυτό τους λέγοντας ότι ούτε οι συντάξεις μέχρι 1000€ είναι εξασφαλισμένες..», Ε. Χριστοφιλοπούλου (27/10/2015)
* «Θα κοπούν και οι κύριες συντάξεις, 100%. Λέει ψέματα ο Αλέξης Τσίπρας. Θα κοπούν γιατί απλά δεν βγαίνουν τα νούμερα… Ο λαός ήθελε να μας ρίξει εμάς τους κακούς για τις περικοπές 4,5% στις επικουρικές και τώρα φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ περικοπές 26% και έχουμε και συνέχεια», Άδωνις Γεωργιάδης (29/12/2015)

Για το ειδικό θέμα των εισφορών αυτοαπασχολούμενων, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε μετά τη συνάντηση την αισιοδοξία ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, προσθέτοντας ότι έθεσε στους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων τις προτάσεις του για τη στήριξη και βοήθεια των Νέων Επιστημόνων το πρώτο χρονικό διάστημα έναρξης της δραστηριότητάς τους, καθώς και για τους τρόπους ελάφρυνσης των βαρών και προστασίας των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.
Οι προτάσεις αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες δεν θεωρήθηκε από τους φορείς ότι λύνουν το πρόβλημα. Βασικό επιχείρημα των επιστημονικών φορέων αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών, που επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία και προφανώς έθεσαν στον υπουργό, είναι ότι η όποια επιβάρυνση για την ασφαλιστική κάλυψή τους έρχεται να προστεθεί στα μεγάλα φορολογικά βάρη που σηκώνουν.
Στην κατεύθυνση αυτή λοιπόν συζητήθηκε η δικαιότερη κατανομή των εισφορών των Ελεύθερων Επαγγελματιών και των Αυτοαπασχολούμενων Επιστημόνων με βάση το σύνολο της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης.
«Είχαμε μία συζήτηση με τους εκπροσώπους των φορέων των επιστημόνων σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ιδιαίτερα παραγωγική. Συζητήσαμε τους τρόπους με τους οποίους, θα μπορέσουμε να εξειδικεύσουμε τις γενικές αρχές του νομοσχεδίου για την ισονομία στο χώρο του ασφαλιστικού για να υπάρχει μεγαλύτερη προστασία στους νέους επιστήμονες εξασφαλίζοντας βέβαια την τήρηση αυτού που αποτελεί την ουσία των κανόνων, όπως το βλέπουμε εμείς, για το νέο ασφαλιστικό, δηλαδή δίκαιοι κανόνες, λύση για όλους με αναδιανομή και προστασία υπέρ των πιο αδύναμων κατηγοριών» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Γ.Κατρούγκαλος.
«Θέλουμε να εφαρμόσουμε ένα σύστημα ισονομίας, δικαιοσύνης, ίδιων κανόνων για όλους τους Έλληνες, και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την κοινωνία πράγμα που ξεκινήσαμε από τώρα, ώστε να ελέγξουμε και ενδεχόμενες συνέπειες ακραίες για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών και ασφαλισμένων» πρόσθεσε.
Όπως επίσης ανέφερε ο υπουργός Εργασίας «θέλουμε η επιβάρυνση, αθροιστική, ασφαλιστικού και φορολογικού εισοδήματος, να είναι ανάλογη με το εισόδημα αλλά να μην καταλήγει δημευτική. Να το πω με απλό τρόπο, υπολογίζουμε ότι για την μεγάλη πλειονότητα και των ελευθέρων επαγγελματιών και των εμπόρων, επειδή πια η βάση υπολογισμού της ασφαλιστικής εισφοράς είναι το εισόδημα, θα έχουμε ελαφρύνσεις».
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως εφόσον υπάρξει ελάφρυνση των φτωχών και αδύναμων κατηγοριών πρέπει να βρεθεί τρόπος αναπλήρωσης των χρημάτων. «Πρέπει να πληρώσουν επομένως λίγα περισσότερα τα μεσαία και τα ανώτερα στρώματα» δήλωσε.
Πάντως, οι επιστημονικοί φορείς, αντιδρώντας στην αύξηση των εισφορών τους, πραγματοποιούν την Πέμπτη, στις 12.00 συλλαλητήριο, με σημείο συγκέντρωσης τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, στην οδό Ακαδημίας, και πορεία με σταθμό στο υπουργείο Εργασίας και κατάληξη στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου