Με τα μείζονα ζητήματα του φορολογικού και του ασφαλιστικού έκανε "ποδαρικό" για τον αγροτικό τομέα το 2016.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι προετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις και δηλώνουν εξοργισμένοι με την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τις ποινές φυλάκισης για παρακώλυση συγκοινωνιών.
Τις επόμενες μέρες αναμένεται να έρθουν στη Βουλή τα μέτρα που απομένουν για να κλείσει η αξιολόγηση, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι δεσμεύσεις για το φορολογικό και το ασφαλιστικό των αγροτών, ενώ την ίδια στιγμή δρομολογούνται πρωτοβουλίες και θεσμικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση του κλάδου.
Έτσι ξεκινά και η σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς και το ζητούμενο είναι αν υιοθετηθούν εναλλακτικές προτάσεις με ηπιότερες επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα.
«Τετραπύρηνος»
Υπενθυμίζεται ότι στον σκληρό πυρήνα των προαπαιτούμενων βρίσκεται:
1/η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στο 26% από 13%, 2/η αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 55% τουλάχιστον έως το 2017, 3/ η κατάργηση της απαλλαγής από φόρο των επιδοτήσεων για ποσό έως 12.000 ευρώ και 4/ ο τριπλασιασμός των εισφορών στον ΟΓΑ στο πλαίσιο της εξομοίωσής τους με αυτές του ΙΚΑ.
Οι αντιπροτάσεις
Η ελληνική πλευρά έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση. Στο πλαίσιο της πρότασης αυτής, όλοι οι κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων, εκτός των μικρών παραγωγών με εισόδημα έως 5.000 ευρώ. Επίσης θα διεκδικηθεί να αναγνωρίζεται ως τεκμαρτή δαπάνη, η αμοιβή της οικογενειακής εργασίας, καθώς και οι αποσβέσεις κεφαλαίου και παγίων. Βέβαια ο συντελεστής θα πάει στο 20%, αλλά το φορολογητέο εισόδημα θα είναι μικρό, ενώ παράλληλα θα αποκαλυφθεί μεγάλο μέρος από τις "γκρίζες" συναλλαγές αγροτικών προϊόντων αποφέροντας αύξηση δημοσίων εσόδων, και μάλιστα υπολογίσιμη.
Ακόμη η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στη διεκδίκηση αφορολόγητου ορίου για τους αγρότες αλλά και στην ελάφρυνση του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, του νέου, των συνεταιρισμών, όσων καλλιεργούν σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές, έχουν ειδικές καλλιέργειες κ.λπ., ενώ αναμένεται να προτείνει τρεις κλίμακες φορολογίας με βάση το κέρδος (όχι τον τζίρο).
Αντιδρούν οι αγρότες
Ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος δικαιολογημένα κάνει λόγο για μέτρα - "ταφόπλακα" για τον πρωτογενή τομέα, που θα εξοντώσουν τους ίδιους συρρικνώνοντας δραματικά το ήδη πιεσμένο εισόδημά τους.
Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συνελεύσεις και ζυμώσεις για ένταση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εν όψει της ψήφισης των σκληρών μέτρων για τον αγροτικό τομέα το επόμενο διάστημα. Στόχος είναι ο πανελλαδικός συντονισμός και η δημιουργία κοινού μετώπου των διαφόρων τάσεων και κινήσεων των αγροτών.
Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναμένεται να καταθέσει ένα σχέδιο αναβάθμισης, με παρεμβάσεις σε πολλαπλά επίπεδα.
Μεταξύ άλλων θα δημιουργηθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον αγροτικό τομέα με μόχλευση πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και αξιοποίηση της σχολάζουσας, δημόσιας, αγροτικής περιουσίας ως εγγύηση για την άντληση ρευστότητας.
Άμεσα αναμένεται να "έλθει" η κάρτα του αγρότη, με την οποία οι αγρότες θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις και να χρηματοδοτεί εργασίες της εκμετάλλευσής τους σε ετήσια βάση μέχρι του ποσού των κοινοτικών επιδοτήσεων που δικαιούνται.
Επιπλέον υπάρχει η δέσμευση ότι οι αγρότες θα εισπράττουν έγκαιρα τις κοινοτικές επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, μειώνοντας σημαντικά πρόστιμα και καταλογισμούς της Ε.Ε.
Θα επανέλθει ο γεωπόνος στο χωράφι: με συμβουλευτικές δομές σε όλη την Ελλάδα, για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των παραγωγών από γεωπόνους, κτηνιάτρους και οικονομολόγους, ώστε να καλυφθεί το μεγάλο κενό που διαπιστώνεται στον τομέα των γεωργικών εφαρμογών στην ελληνική περιφέρεια.
Οι νέοι αγρότες
Οι νέοι αγρότες θα αποτελέσουν συνολικά "σημείο αναφοράς".
Ειδικότερα μεταξύ άλλων οι νέοι αγρότες θα έχουν προτεραιότητα πρόσβασης και αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης -επιπλέον 20 ποσοστιαίες μονάδες ενίσχυσης από τους άλλους γεωργούς- για την υλοποίηση επενδύσεων σε μέτρα όπως η εγκατάσταση νέων γεωργών, σχέδια βελτίωσης, μεταποίηση, επαγγελματική κατάρτιση, προγράμματα leader κ.λπ., ενώ παράλληλα όσοι εντάσσονται στο ΠΑΑ αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης στο εθνικό απόθεμα για την καταβολή ενισχύσεων με "μπόνους" 25% επί της αξίας των δικαιωμάτων για μια πενταετία.
Γιαννόπουλος Χρήστος, πρόεδρος ΟΑΣΗ
Ο κ. Γιαννόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε:
«Το 2016 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον αγροτικό κόσμο. Θα είναι σε λειτουργία η νέα ΚΑΠ και η οποία θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην επιβίωση του αγροτικού κόσμου. Από την άλλη λαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης των μεγαλοαγροτών και των μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τον εξαναγκασμό των αγροτών στο να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους.»
Και ο κ. Γιαννόπουλος συνέχισε:
«Τα περί εναλλακτικών προτάσεων για την ενίσχυση του κλάδου, είναι «φύκια για μεταξωτές κορδέλες». Δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο την στιγμή που δεν υπάρχουν έργα υποδομής για τον αγροτικό τομέα».
Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις τόνισε:
«Οι κινητοποιήσεις έχουν διάφορες μορφές. Μην ξεχνάμε ότι προ ημερών η κυβέρνηση πέρασε τροπολογία η οποία και ψηφίστηκε με την οποία αυξάνονται οι ποινές φυλάκισης για την παρακώλυση συγκοινωνιών. Δηλαδή ποινικοποίησε τις αγροτικές κινητοποιήσεις που έχουν να κάνουν με καταλήψεις των εθνικών οδών. Βέβαια εμείς δεν πτοούμεθα και θα κατέβουμε σε κινητοποιήσεις».
Τσουκαλάς Ανδρέας, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Τραγανού
«Ο αγροτικός κόσμος δεν έχει μέλλον και τα μέτρα που έχει επιβάλλει και θα ψηφίσει η κυβέρνηση είναι ταφόπλακα. Με φορολογία 26% και 100% προκαταβολή, είμαστε τελειωμένη ιστορία. Αναμένεται λοιπόν γενικός ξεσηκωμός», δηλώνει ο κ. Ανδρέας Τσουκαλάς και συνεχίζει: «Κινητοποιήσεις θα γίνουν και ας ψηφίστηκε αύξηση της ποινής φυλάκισης για παρακώλυση συγκοινωνιών για να εμποδίσουν τον αγροτικό κόσμο. Ούτε η χούντα δεν είχε πάρει τέτοια μέτρα και τα πήρε αριστερή κυβέρνηση! Είμαι στο συνδικαλισμό 35 χρόνια και δεν θυμάμαι κανέναν να είχε βάλει τέτοιους νόμους. Και φυσικά περιμένουμε και τους βουλευτές να μας εξηγήσουν γιατί το έκαναν αυτό…»
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου