Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Ενωτικό συνέδριο για να αποκρουστεί η διπλή επίθεση

Δευτέρα, 18 Ιαανουαρίου, 2016H KENΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογή από την κοινωνία, ίσως τον Ιούνη του 2016, της νέας ηγεσίας της κεντροαριστερής παράταξης μετά από τη συνδιάσκεψη του Μαρτίου, φέρνει με επιταχυνόμενους ρυθμούς το πρώτο κρούσμα αμφισβήτησης της πορείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο.

Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης γνωρίζουν ότι η Κεντροαριστερά μπορεί να συνθλιβεί από τις... μυλόπετρες των δύο μεγάλων κομμάτων.
Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης γνωρίζουν ότι η Κεντροαριστερά μπορεί να συνθλιβεί από τις... μυλόπετρες των δύο μεγάλων κομμάτων.

Η Φώφη Γεννηματά διαγράφοντας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον επί χρόνια βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και στενό πολιτικό φίλο του Ευ. Βενιζέλου, Λεωνίδα Γρηγοράκο, ήξερε πολύ καλά ότι δεν ήταν μόνο η εκλογή του Κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ που την αναγκάζει να επισπεύσει διαδικασίες.
Γνώριζε ότι ο ρόλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο πολιτικό σάντουιτς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να είχε σύντομη ημερομηνία λήξης, παρότι όλα τα προγνωστικά στις δημοσκοπήσεις δείχνουν χαμηλό βαρομετρικό για το κόμμα της αλλά και για το όμορο Ποτάμι. Εμπειρα στελέχη κατ' ιδίαν αλλά και δημοσίως τόνιζαν το μετεκλογικό διάστημα ότι η παράταξη της σοσιαλδημοκρατίας και ο στόχος να προκύψει σύντομα ένα νέο και ενιαίο κόμμα θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα στην ατζέντα της κάθε ηγεσίας του χώρου.
Στο παρασκήνιο καταγράφεται επί μήνες έντονη κινητικότητα. Απαντες δε κατανοούν ότι η εκλογή του Κ. Μητσοτάκη ανακατεύει την τράπουλα και αναγκάζει ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι και Κινήσεις να διατηρήσουν και ει δυνατόν να διεκδικήσουν μεγαλύτερο χώρο στο πολιτικό σάντουιτς με εκείνους στο ενδιάμεσο (μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ).
Εκτός ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Λεωνίδας Γρηγοράκος. «Θύμα» μιας... περίεργης κινητικότητας.
Εκτός ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Λεωνίδας Γρηγοράκος. «Θύμα» μιας... περίεργης κινητικότητας.
Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι πρέπει να αναλύσουν με ψυχραιμία τα νέα δεδομένα και να προετοιμαστούν για τη διεμβόλιση που θα υποστούν σύντομα - προβλέπουν δε ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα θελήσει να κάνει πράξη σύντομα τη δέσμευση για διεύρυνση του κόμματός του ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει σε εξίσου θεαματικές πρωτοβουλίες.
Ετσι η πρόταση που έχει ακουστεί ουκ ολίγες φορές και δη από βουλευτές και στελέχη που στήριξαν σθεναρά τις συνεργασίες και την πρωτοβουλία των «58», της «Ελιάς» και συνεχίζουν στην ίδια κατεύθυνση, ξαναφέρνει στο προσκήνιο τον στόχο για ένα Συνέδριο Επινέ αλά ελληνικά!
Τι έκανε ο Μιτεράν
Το Συνέδριο του Επινέ στη Γαλλία (βόρεια του Παρισιού), το 1969, έφερε στο ίδιο τραπέζι τις δυνάμεις των σοσιαλιστικών κομμάτων και διαμόρφωσε ένα ισχυρό κόμμα με ηγέτη τον Φρανσουά Μιτεράν. Πώς; Ξεκινώντας από την αρχή. Σε κάθε περίπτωση, αυτήν την ώρα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη με επικεφαλής τη Φώφη Γεννηματά δεν στοχεύει στην αυτοδιάλυση των κομμάτων, όμως συζητά τη διεύρυνση και τη συμμετοχή και άλλων έστω και μικρών δυνάμεων. Δηλαδή στοχεύουν, πολύ απλά, στη συγκρότηση ενός νέου... ΣΥΡΙΖΑ, όπου, ως συνιστώσες, τα διάφορα κόμματα και οι κινήσεις θα προσέλθουν στον... πρώτο γάμο, ετοιμάζοντας τη δημιουργία στη συνέχεια ενός νέου και ενιαίου φορέα.
Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης με τον οποίο συναντήθηκε την περασμένη Πέμπτη η Φώφη Γεννηματά, καθώς και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως η Αννα Διαμαντοπούλου (έχει σχετικώς αρθρογραφήσει), ο Μ. Χρυσοχοΐδης και άλλοι με μεταρρυθμιστικές απόψεις. Σε αυτήν την πορεία δε, μπορεί να «κουμπώσει» το Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών - ο Φ. Σαχινίδης έχει σε εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ προτείνει κοινή πορεία χωρίς την αυτοδιάλυση των κομμάτων. Εν τω μεταξύ είναι σημαντική η πρόταση που περιγράφει με τη σημερινή συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος κάνει λόγο για τον νέο «Συνασπισμό της λογικής και της ευθύνης».
Το σύνολο των θεμάτων που συζητούνται ήδη εντός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα τεθούν στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη (Μάρτη ή Απρίλη) όπου θα πέσουν προτάσεις για το όνομα, τα σύμβολα και καθετί που θα προσδιορίσει το νέο πολιτικό σχήμα, πριν από την εκλογή αρχηγού από τη βάση. Ποιοι θα είναι υποψήφιοι για την ηγεσία;
Ζητείται πρόσωπο με κύρος
Είναι πολύ νωρίς και πολύ αργά ταυτόχρονα για να πει κανείς με σιγουριά ποιοι τελικά θα αναμετρηθούν. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η Φώφη Γεννηματά έχει κάθε λόγο και πολιτικοοργανωτική δομή να διεκδικήσει την ηγεσία, ωστόσο οι κινήσεις για τη σοσιαλδημοκρατία αλλά και στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς φαίνεται ότι αναζητούν προσωπικότητα της ευρύτερης παράταξης για να στηρίξουν την ηγεσία του νέου σχήματος. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η στάση του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και των άλλων πρώην προέδρων του ΠΑΣΟΚ που διατηρούν ερείσματα στον χώρο.
Θα μπορούσε να συνεργαστεί και να βρεθεί κάτω από την ίδια ομπρέλα το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι κ.ά.; Το Ποτάμι έχει Συνέδριο στις 26 Φλεβάρη και εκεί θα αποφασίσουν για όλα όσα αποτελούν ήδη «καυτή επικαιρότητα» για το κόμμα.
Κάποιοι λένε εν τω μεταξύ ότι κάποιοι βουλευτές του Ποταμιού ίσως λοξοδρομήσουν προς τον Κ. Μητσοτάκη.
Για τους γνωρίζοντες είναι προφανής η πίεση που ασκείται κυρίως προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για την επιτάχυνση των βημάτων και το ξεδίπλωμα πρωτοβουλιών, ώστε να προλάβουν την αναμενόμενη «επέλαση» συμπολίτευσης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επενδύουν στην αφαίμαξη δυνάμεων από τον χώρο τους..
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου