Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον «Ε.Κ.» για Κυπριακό, οικονομία, Μεγάλη Σύνοδο

Του Θεόδωρου Καλμούκου

ARXIEPISKOPOS-MONOS-PLATIA
O Aρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β’ μίλησε αποκλειστικά στον «Ε.Κ.» εκφράζοντας την αγωνία του για την πορεία του εθνικού θέματος της Κύπρου

Σάββατο, 10 Ιανουαρίου, 2016

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Νέα Χρονιά βρίσκει την Κύπρο σε «μία θετική κατάσταση» τόνισε σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος.
Είπε πως «βγήκαμε από τα μνημόνια, άρχισε να κινείται η αγορά, να επιστρέφει το χαμόγελο στα πρόσωπα των ανθρώπων. Υπάρχει ακόμα πρόβλημα, αλλά πιστεύω ότι από τον παλιό χρόνο άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Εχουμε ανάπτυξη η οποία πιστεύω θα πάει αρκετά πιο πάνω με τον νέο χρόνο».
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χρυσόστομος έπλεξε το εγκώμιο του κυπριακού λαού, λέγοντας πως «πιστεύω στο νεύρο του λαού μας που στέκεται στα δικά του πόδια και στις δικές του δυνάμεις. Ο λαός μας είναι και θρησκευόμενος λαός, αλλά και εργατικός και προγραμματισμένος και είμαι σίγουρος ότι θα πάμε μπροστά».
Οταν τον ρωτήσαμε «γιατί ο λαός της Ελλάδος δεν κατόρθωσε να βγει από τα μνημόνια; Μήπως του λείπουν αυτά που αναφέρατε για τον κυπριακό λαό;», απάντησε: «νομίζω ότι επιβάλλεται ο ελλαδικός λαός να αλλάξει νοοτροπία. Χρειάζεται δουλειά. Πρέπει να αντιληφθούν ότι πρέπει να πέσουν στη δουλειά όλοι. Δεν μπορεί κανείς να μην δουλεύει αλλά στο τέλος του μηνός να θέλει να πάρει τον μισθό, δεν γίνεται».
Στην ερώτηση τι γίνεται όμως με εκείνους που θέλουν να δουλέψουν αλλά δεν έχουν δουλειά, είπε ότι «πρέπει να αλλάξει ακριβώς η νοοτροπία γιατί δεν έχουν δουλειά. Εάν κάποιος επιχειρηματίας ανοίξει μία δουλειά κάποια στιγμή μπαίνουν μέσα οι συντεχνίες, εκμεταλλεύονται την περίπτωση, ζητούν κάτι που δεν συνάδει και δεν μπορεί ο εργοδότης να ανταποκριθεί κι αναγκάζεται να κλείσει τη δουλειά του. Γι’ αυτό το λόγο πολλοί που μπορούν να ανοίξουν δουλειές, δεν ανοίγουν λόγω αυτής της νοοτροπίας και πρέπει να το καταλάβουν όλοι οι αδελφοί εκεί ότι πρέπει να αλλάξουν αυτή τη νοοτροπία. Η Ευρώπη και οι δανειστές να τους χαρίσουν όλο το χρέος που έχει, η Ελλάδα την άλλη ημέρα θα είναι χρεωμένη. Πρέπει να το καταλάβουν και οι εκάστοτε κυβερνήσεις αλλά και κυρίως ο λαός». Συμπλήρωσε πως «ο κυπριακός λαός είναι διαφορετικός από τον ελλαδικό, θα δουλέψει, θα έχει υπομονή θα αφήσει και κάτι στην πάντα δεν θα τα ξοδέψει όλα. Δεν θα δεις κέντρα να είναι ανοικτά μέχρι την πρωία και να διασκεδάζουν. Μπορεί να υπάρχουν και κάποια, αλλά είναι ελάχιστα. Ο λαός στη συντριπτική πλειοψηφία θα αποσυρθεί το βράδυ να ξεκουραστεί για να πάει στη δουλειά του το πρωί, ενώ αντιθέτως βλέπεις την κίνηση μέχρι τις πρωινές ώρες. Στη Γερμανία μετά τις 10 το βράδυ δεν βλέπεις κίνηση, όλοι είναι στα σπίτια τους, ξεκουράζονται για να σηκωθούν το πρωί να πάνε στη δουλειά. Αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση για όλους».
Αναφορικά με το εθνικό θέμα της Κύπρου και στην ερώτηση πού πάμε, είπε πως «ποτέ δεν έχω πιστέψει ότι μπορεί να γίνει λύση του εθνικού μας προβλήματος. Οχι διότι φταίμε εμείς, αλλά δυστυχώς η Τουρκία θέλει τα πάντα. Εχει θέσει στόχους και οι στόχοι αυτοί υφίστανται μέχρι σήμερα, δεν έχουν αποσυρθεί. Η Τουρκία εδώ και μισό αιώνα θέλει να κάνει στην Κύπρο τουρκικό κράτος. Γίνονται συνομιλίες δήθεν για Ομοσπονδία. Ποια Ομοσπονδία όταν η ίδια η επίσημη Τουρκία, ο Πρόεδρος, ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Εξωτερικών, χωρίς ντροπή ομιλούν για δύο κράτη; Αρα δεν συζητούν για Ομοσπονδία, προσπαθούν να κάνουν τη χειρότερη μορφή Συνομοσπονδίας, κάτι που ο λαός μας δεν το επιθυμεί, δεν πρόκειται να ψηφίσει τέτοια λύση σε δημοψήφισμα, αποκλείεται, δεν περνά. Επειτα η Τουρκία προώθησε τους έποικους. Στόχος της Τουρκίας ήταν να αλλοιωθεί η δημογραφική σύνθεση του λαού, ο στόχος αυτός δεν παρήλθε, υφίσταται.
Αρα αν μείνουν οι έποικοι εδώ ποιος Κύπριος θα ψηφίσει τέτοια λύση; Πρέπει να φύγουν. Δεν ήταν φτωχοί άνθρωποι όπως οι Ελληνες που πήγαν στην Αμερική, στη Μεγάλη Βρετανία, στον Καναδά, στην Αυστραλία, πήγαν να δουλέψουν και έμειναν εκεί. Δεν είχε στόχους η Ελλάδα για να ανατρέψει τη δημογραφική σύνθεση των χωρών αυτών. Η Κύπρος είναι πολύ μικρή. Η Τουρκία έχει πληθυσμό, είναι πολύ εύκολο γι’ αυτή να αλλάξει τη σύνθεση του πληθυσμού, άρα οι έποικοι πρέπει να φύγουν για να μπορέσει να γίνει λύση».
Στην επισήμανση ότι ο κ. Ακιντζί μέχρι πρόσφατα είπε ότι οι έποικοι αποκλείεται να φύγουν, ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χρυσόστομος, ανέφερε πως «κι εγώ λέγω πως για την Εκκλησία οι έποικοι είναι κόκκινη γραμμή. Εδώ για ανθρωπιστικούς και μόνο λόγους μπορούν να παραμείνουν όσοι παντρεύτηκαν με Τουρκοκυπρίους, δεν είναι σωστό να χωρίσουμε τις οικογένειες». Πρόσθεσε πως «οι Τουρκοκύπριοι δεν συμπαθούσαν τους εποίκους, δεν έγιναν πολλοί γάμοι, δεν είναι πολύς ο πληθυσμός από οικογένειες που έχουν σχηματιστεί από Τουρκοκυπρίους και εποίκους εκ Τουρκίας, είναι κάτω από πενήντα χιλιάδες, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε διακόσιες χιλιάδες έποικους στην Κύπρο».
Αν υπάρχουν περιπτώσεις επιγαμιών ανάμεσα σε Τουρκοκυπρίους και Ελληνοκυπρίους, απάντησε «ανεπαίσθητες, αν δηλαδή μέσα σε μία δεκαετία σ’ όλο τον πληθυσμό υπήρχαν πέντε με δέκα περιπτώσεις και στις περισσότερες φορές βαφτιζόταν». Τόνισε πως «ήταν ισχυρή η παρουσία του Ελληνικού Χριστιανικού στοιχείου. Οι Τουρκοκύπριοι δεν ήταν θρησκευόμενοι γιατί ήταν Ελληνες Κύπριοι που κάτω από την πίεση εξωμότησαν. Οι Τουρκοκύπριοι δεν ήσαν Τούρκοι της Τουρκίας, ήσαν Κύπριοι Χριστιανοί Ελληνες και κάτω από την πίεση εξωμότησαν. Μπορεί να μην το λέμε για να μην τους θίγομε, αλλά η πικρή αλήθεια αυτή είναι. Και ο σημερινός μουφτής δεν είναι Τουρκοκύπριος, είναι εκ Τουρκίας».
Στην ερώτηση «πενήντα χρόνια κατοχής δεν νομίζετε πως είναι πολλά;», ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως «κάναμε και οκτακόσια χρόνια κάτω από αλλεπάλληλους κατακτητές κι ο λαός μας επιβίωσε. Ο Κύπριος έχει νεύρο να κρατηθεί στη γη των πατέρων του. Πιστεύω ότι με αυτή τη νοοτροπία που έχει ο Ελλην Κύπριος δεν μπορεί έτσι εύκολα να αλλάξει νοοτροπία. Είναι αγωνιστής, ξέρει τι θέλει, είναι κοντά στην Εκκλησία. Η Εκκλησία συμπεριφέρεται σαν μητέρα όλων και πιστεύω ότι βαδίζουμε σταθερά την οδό των πεπρωμένων μας και δεν νομίζω ότι τα 42 χρόνια κατοχής της Τουρκίας θα μας αλλοιώσουν το φρόνημα και θα υποκύψουμε. Αν πρόκειται να κάνουμε μία λύση βιώσιμη που θα ζήσουμε ευτυχισμένοι και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι στη γη των πατέρων τους, να κάνουμε. Ολοι οι Κύπριοι θέλουν λύση, αλλά όχι διάλυση».
Στην ερώτηση ποιος κρατά το κλειδί μιας τέτοιας λύσης, πιστεύει ότι «το κλειδί το κρατά η Αγκυρα. Αν πάψει να έχει μαξιμαλιστικές θέσεις και να θέλει τα πάντα τότε η λύση μπορεί να έλθει και αύριο το πρωί, φτάνει να λογικευτεί η Τουρκία. Θέλουν εκ περιτροπής Προεδρία, ας μου πουν μία χώρα από τις τόσες που υπάρχουν που μπορεί το 18% να βγάλει Πρόεδρο».
Στην ερώτηση αν θέλει η Αμερική μπορεί να επιβάλλει στην Αγκυρα να λύσει το Κυπριακό, είπε ότι «η Αγκυρα με επικεφαλής τον Ερντογάν δεν μπορεί να δεχθεί κάτι τέτοιο. Δεν θα ακούσει ούτε τους Αμερικανούς, ούτε κανέναν. Αν έλθει ένας λογικός άνθρωπος στην Τουρκία, μπορεί. Επί Οζάλ είχαμε φτάσει σχεδόν στη λύση, αλλά τον έφαγαν τον άνθρωπο δεν τον άφησαν».
Για την Εκκλησία της Κύπρου είπε ότι «είναι μία καλά οργανωμένη Εκκλησία, βρίσκεται μέσα στο λαό, κρατά το σφυγμό του, τον ενθαρρύνει και τον παρηγορεί στις διάφορες δυσκολίες, είναι η πραγματική μητέρα του λαού».
Στην ερώτηση πώς τα πηγαίνει με τον πρόεδρο κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε πως «έχομε άριστες σχέσεις με την κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη. Συχνά – πυκνά ευρισκόμεθα. Εμείς ως Εκκλησία στηρίζομε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον ενθαρρύνομε να αγωνιστεί για μία σωστή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».
Πρόσθεσε επίσης, πως «και με την κυβέρνηση της Ελλάδος έχομε αγαθές σχέσεις και ιδίως με τις θέσεις που παίρνει ο Υπουργός Εξωτερικών, είμεθα ενθουσιασμένοι. Αυτή τη στιγμή ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος είναι σωστός όσον αφορά το Κυπριακό».
Για τη Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας είπε ότι «πιστεύω ότι πρέπει να γίνει και μάλιστα στην Κωνσταντινούπολη στο έδαφος της Μητέρας Εκκλησίας».
Στην ερώτηση πώς μας βλέπετε την Ομογένεια της Αμερικής, τόνισε: «είναι ένα στήριγμα η Ομογένεια, είναι δυναμική και μπορούμε να έχομε πρόσβαση και στο Λευκό Οίκο και στο Κογκρέσο και παντού».
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου