Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Κλειδιά για τη νίκη η Αττική και η Μακεδονία

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΝΔ

Της Κατερίνας Τζαβάρα

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 10ης Ιανουαρίου στη Νέα Δημοκρατία, τα αποτελέσματα εσωτερικών δημοσκοπήσεων κυκλοφορούν επιλεκτικά για να διαμορφώσουν ένα κλίμα και συνδυάζονται κατά περίπτωση με επικοινωνιακά ανοίγματα μέσω στοχευμένων δηλώσεων και «αποκαλύψεων».

<p>Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν διαδοχικά και οι δύο υποψήφιοι για την ηγεσία της ΝΔ τις αμέσως επόμενες ημέρες</p>
Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν διαδοχικά και οι δύο υποψήφιοι για την ηγεσία της ΝΔ τις αμέσως επόμενες ημέρες
Η αισιοδοξία είναι διάχυτη τόσο στη μια όσο και στην άλλη πλευρά, που πιστεύουν (η καθεμιά για λογαριασμό της) ότι απευθύνονται προνομιακά σε δεξαμενές όπως εκείνες της Κεντρικής Μακεδονίας και της Αττικής, οι οποίες θεωρούνται «κλειδιά», καθώς εκεί ψήφισαν περίπου οι μισοί από τους 404.000 νεοδημοκράτες της 20ής Δεκεμβρίου.
Αναλυτές εκτιμούν ότι στον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής θα προσέλθουν στις γαλάζιες κάλπες σαφώς λιγότεροι από τους 404.000 του Δεκεμβρίου. Με δεδομένο ότι η αποχή λειτουργεί συνήθως υπέρ του πρώτου αλλά και με το ατού της υπεροχής κατά 11,3 μονάδες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, βουλευτές και στελέχη που τον στηρίζουν αισιοδοξούν για την πρωτιά.
Aλλαγές
Το γεγονός ότι κάποιοι υποστηρικτές του Απόστολου Τζιτζικώστα πέρασαν στο στρατόπεδο Μεϊμαράκη, όπως ο βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος αλλά και οι Κώστας Σκρέκας, Ανδρέας Κατσανιώτης και Σάββας Αναστασιάδης, χωρίς πολλές αναλύσεις, δίνει περαιτέρω ερείσματα σε αυτήν την αισιοδοξία.
Παράγοντες από το περιβάλλον του πρώην προέδρου της Βουλής επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τα αναλυτικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου, στις περιφέρειες που επικράτησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης το άθροισμα των ποσοστών των άλλων υποψηφίων δεν αρκεί για να ξεπεράσει το δικό του «κεκτημένο». Το οποίο αφορά βέβαια στον πρώτο γύρο.
Θεωρούν ότι η πρωτιά είναι δύσκολα αναστρέψιμη, προσθέτουν και ξαναπροσθέτουν και δεν βλέπουν «απειλή», ενώ επιχειρούν με την προεκλογική τακτική τους να διασφαλίσουν ότι την επόμενη μέρα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα μπορεί να απευθυνθεί στο σύνολο της παράταξης.
Ταυτόχρονα, το σύνθημα της τελευταίας εβδομάδας λειτουργεί ως αντίβαρο στον λόγο που άρθρωσε από την αρχή της εκστρατείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνοψίζεται στο μήνυμα «ανανέωση με αξιοκρατία και δημοκρατικές διαδικασίες».
Επιπλέον, ο κ.Μεϊμαράκης θα επενδύσει τις τελευταίες μέρες στο δίπτυχο «διεύρυνση και όχι περιχαράκωση» και «ανασυγκρότηση με νέα πρόσωπα και νέες ιδέες».
Η πλευρά του έτερου υποψηφίου, Κυριάκου Μητσοτάκη, αισιοδοξεί επίσης για την πρωτιά βασιζόμενη μεταξύ άλλων στα αποτελέσματα-διαρροές κυλιόμενων ερευνών που προσπαθούν να καταγράψουν τις διαθέσεις της εκλογικής βάσης της ΝΔ. Καθοριστικής σημασίας θεωρείται το στοιχείο της μεγάλης συσπείρωσης των ψηφοφόρων του κ. Μητσοτάκη, που φέρεται να ξεπερνά το 90%. Κι ενώ παρατηρείται η τάση να είναι ελαφρώς μειωμένο το εκλογικό σώμα των νεοδημοκρατών που θα φθάσουν στις κάλπες, μεταξύ αυτών το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό όσων στον πρώτο γύρο στήριξαν την υποψηφιότητα του Αδ. Γεωργιάδη τάσσεται τώρα υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, καταγράφεται σημαντική ροή ψηφοφόρων από το στρατόπεδο Μεϊμαράκη προς εκείνο του Μητσοτάκη, γεγονός που ερμηνεύεται στην κινηματική διάσταση της υποψηφιότητας του Κυριάκου.
Ο δικός του πολιτικός λόγος δεν ξεφεύγει από το πλαίσιο που οριοθετεί το δίλημμα της εκλογής της 10ης Ιανουαρίου στο ερώτημα «ποιος εκ των δύο υποψηφίων είναι έτοιμος να διεκδικήσει την πρωθυπουργία» απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα.
Επίσης δεν μπορεί να αγνοηθεί και η στήριξη βουλευτών όπως ο Σίμος Κεδίκογλου, ο Μάκης Βορίδης και η Αννα Ασημακοπούλου στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανεξαρτήτως του τι απέφερε η στήριξή τους στο στρατόπεδο Τζιτζικώστα κατά τον πρώτο γύρο της εκλογικής διαδικασίας.
Αρθρο
Στις κινήσεις που έδωσαν πόντους στον Κυριάκο Μητσοτάκη εντάσσεται, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η δημοσίευση άρθρου του σε κυριακάτικη εφημερίδα («Καθημερινή»), για την άμεση δρομολόγηση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, με πρόταση που θα καταθέσει στον πρωθυπουργό κατά την πρώτη κιόλας συνάντησή τους στην περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο άρθρο του, η πρότασή του «θα είναι απλή, ξεκάθαρη και δίχως αστερίσκους».
Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι «η Νέα Δημοκρατία θα υπερψηφίσει όλα τα άρθρα που η κυβέρνηση θα προτείνει ως αναθεωρητέα εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίσει όλα τα άρθρα που θα προτείνει η Νέα Δημοκρατία. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίσουμε όχι μόνον ότι η επόμενη Βουλή θα είναι αναθεωρητική, αλλά και ότι η συνταγματική αναθεώρηση θα συντελεστεί με απλή πλειοψηφία, καθώς όλα τα προς αναθεώρηση άρθρα θα έχουν συγκεντρώσει πλειοψηφία στην παρούσα Βουλή που θα υπερβαίνει τους 180 βουλευτές».
Ο τρόπος που επιλέγουν να κινηθούν οι δύο υποψήφιοι τις αμέσως επόμενες ημέρες έχει επίσης μια συνάφεια, αφού και οι δύο θα βρεθούν διαδοχικά στη Θεσσαλονίκη, το «άντρο» του Απόστολου Τζιτζικώστα, και θα έχουν σειρά επαφών με συνεργάτες τους και στελέχη του κόμματος.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου