Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Οι Τούρκοι θέλουν να πληρώνουν τους μισθούς των ιερέων

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου, 2016

Istanbul_-_Armenian_church_-_P1040048
Αρμενικός ναός στην Κωνσταντινούπολη
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet Daily News», με ανταπόκρισή της από την Αγκυρα, αποκαλύπτει ότι το τουρκικό κράτος θα αρχίσει να πληρώνει τους μισθούς των κληρικών που διαβιούν και λειτουργούν εντός της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων και των κληρικών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και του Αρμενικού.
Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία εξέπληξε τον εκκλησιαστικό κόσμο της Τουρκίας, καθότι σύμφωνα πάντοτε με το δημοσίευμα το οποίο υπογράφει ο δημοσιογράφος Rifat Basaran, το θέμα έχει ήδη προχωρήσει.
Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα αναγράφεται ότι το γραφείο του επικεφαλής Διοικητικού Επιτρόπου της Τουρκίας έχει δώσει το «πράσινο φως» στη Γενική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων γνωστή ως Biyanet να πληρώνει τους μισθούς των ιερέων, με βάση έκκληση που έγινε από τον αρχηγό του Ιδρύματος Αρμενικής Θρησκευτικής Κοινότητας, Nazaret Ozsahakyan.
Τονίζεται στο δημοσίευμα πως ο κορυφαίος Διοικητικός Επίτροπος προέβη στην απόφασή του αυτή, παρά τις αντίθετες γνώμες που εκφράσθηκαν από το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείου του Φαναρίου και το Αρμενικό Πατριαρχείο της Τουρκίας.
Ο επικεφαλής Διοικητικός Επίτροπος Nihat Omeroglou εξέδωσε μία συμβουλευτική γνώμη στην οποία προέτρεψε «την απάλειψη της άδικης συμπεριφοράς με την τροποποίηση σχετικών κανονισμών».
Ενώ μελετούσε την έκκληση του Nazaret Ozsahakyan, ο Διοικητικός Επίτροπος ζήτησε επίσης και τη γνώμη του Αρχιραβίνου της Τουρκίας και του Μητροπολίτη της Συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας, συνωδά με τη γνώμη του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου και του Αρμενικού Πατριαρχείου της Τουρκίας.
Το Αρμενικό Πατριαρχείο της Τουρκίας είπε ότι «σύμφωνα με τις αρχαίες μας παραδόσεις ευεργετήματα και μισθοί των λειτουργών της Εκκλησίας καταβάλλονται από τα μέλη της κοινότητας» και τόνισε πως «είναι πρέπον να ενεργοποιηθεί αυτή η αρχαία παράδοση».
Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο του Φαναρίου είπε πως οικονομική συνεισφορά από το κράτος οφείλει να διοχετεύεται απευθείας στα κέντρα και πρόσθεσε ότι έχουν γίνει συναντήσεις με τους πνευματικούς ηγέτες των Αρμενικών, Συριακών και Εβραϊκών Κοινοτήτων. Κατέληξαν ότι «οι λειτουργοί έχουν την υπαγωγή τους στην ιεραρχική και παραδοσιακή δομή και διοικητική τάξη σύμφωνα με τον Χριστιανισμό και Ιουδαϊσμό».
Η Γενική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) δημιουργήθηκε το 1924 προκειμένου να αντικαταστήσει το Ottoman Sheikh al-Islam, τον μουφτή ο οποίος είχε την εξουσία να επιβεβαιώνει τους νέους σουλτάνους και ο οποίος λειτουργούσε επίσης ως ανώτατος νομικός σύμβουλος. Το ίδιο το χαλιφάτο καταργήθηκε το 1924 και ήταν μέρος των αρχικών προσπαθειών του εκσυγχρονισμού του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος ίδρυσε την κοσμική Δημοκρατία της Τουρκίας στα ερείπια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Η Αγκυρα αναγνωρίζει μόνο την Ελληνική, Αρμενική και Εβραϊκή Κοινότητα ως θρησκευτικές μειονότητες βάσει της συνθήκης της Λωζάννης του 1923.
Η Γενική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων εκδίδει ένα εβδομαδιαίο κήρυγμα το οποίο κηρύττεται στις 85 χιλιάδες τεμένη ανά τη χώρα των οποίων έχει την επίβλεψη. Επίσης, μισθοδοτεί όλους τους ιμάμηδες της Τουρκίας, οι οποίοι θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι και εκπαιδεύονται από το κράτος.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου