Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Φόβοι ότι ναυαγεί το Ηλειακό Χωριό

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2016

Του Θεόδωρου Καλμούκου

THINES - ILIAKO XWRIO 1
Το οικόπεδο 952 στρεμμάτων στο Βαρθολομιό της Ηλείας
ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκταση 952 στρεμμάτων η οποία βρίσκεται στη θέση «Θίνες» στη δημοτική ενότητα του Βαρθολομιού της περιφέρειας Ηλείας και η οποία είχε παραχωρηθεί από το ελληνικό Δημόσιο με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες στις 19 Ιανουαρίου του 1998 στη ΔΕΠΟΣ για λογαριασμό της Πανηλειακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά για τη Δημιουργία Ηλειακού Χωριού, κατά το πρότυπο του Αρκαδικού Χωριού, κινδυνεύει να χαθεί.
Η έκταση αυτή παραχωρήθηκε κατόπιν ενεργειών της Πανηλειακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά με την υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 1008264/7052/Α0010 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων και Οικονομικών. Τονίζεται ότι η απόφαση αυτή δημοσιεύτηκε επίσημα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η έκταση αυτή είχε χαρακτηριστεί αρχικά αναδασωτέα, αλλά με ενέργειες της Πανηλειακής Ομοσπονδίας επί προεδρίας του κ. Βασίλη Καυκά, αποχαρακτηρίστηκε και έτσι άνοιξε ο δρόμος για την αξιοποίησή της. Εν τω μεταξύ, τον Μάιο του 1995 η γενική συνέλευση της Πανηλειακής Ομοσπονδίας σε συνέδριό της στο Μόντρεαλ του Καναδά σύστησε ειδική επιτροπή στην οποία διόρισε τον δικηγόρο κ. Δημήτρη Καυκά και τους πρώην προέδρους της Ομοσπονδίας προκειμένου να προωθήσουν το θέμα, όπως και έγινε.
Στο Β’ Παγκόσμιο Συνέδριο Ηλείων που έγινε τον Αύγουστο του 1998 στις εγκαταστάσεις της Αρχαίας Ολυμπίας, κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν η δημιουργία Ηλειακού Χωριού. Συμμετείχαν οι φορείς του Νομού Ηλείας, ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Νιώτης, επίσης ο τότε υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος, ο τότε δήμαρχος Αθηναίων κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το χωριό Αυγείο της Ηλείας, ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός και άλλοι παράγοντες. Το συνέδριο αυτό ήταν διαρκείας τεσσάρων ημερών.
SYLLOGOS PANELIAKOS DEXIOSI DSC_2513Τονίζεται ότι η προσπάθεια για τη δημιουργία του Ηλειακού Χωριού είχε ξεκινήσει πριν από δέκα χρόνια, συγκεκριμένα το 1989 με την επανίδρυση της Πανηλειακής Ομοσπονδίας, με πρώτο πρόεδρο τον αείμνηστο Ανδρέα Μπαντούνα. Τόσος μάλιστα ήταν ο ενθουσιασμός και η προθυμία των ομογενών Ηλείων, που το έτος 1994 είχαν ήδη συγκεντρωθεί 480 αιτήσεις συμμετοχής για ανοικοδόμηση κατοικιών.
Να σημειωθεί, ότι η Πανηλειακή Ομοσπονδία ενέτεινε της προσπάθειές της και ζήτησε από την τότε ελληνική κυβέρνηση να εντάξει τα έργα υποδομής σε πρόγραμμα επιδότησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο Συνέδριο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, γνωστό ως ΣΑΕ, στη Θεσσαλονίκη το 1999, ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Νιώτης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Πανηλειακής Ομοσπονδίας κ. Βασίλη Καυκά, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ενέταξε τα έργα υποδομής του Ηλειακού Χωριού με το ποσό των 6,3 δισεκατομμυρίων δραχμών τότε, ποσό το οποίο σήμερα αντιστοιχεί στα περίπου 19 εκατομμύρια ευρώ.
Ο κ. Βασίλης Καυκάς είπε στον «Ε.Κ.» πως «σε ενέργειες που έκανε η Πανηλειακή Ομοσπονδία για το τι έγιναν αυτά τα χρήματα, το ελληνικό Δημόσιο δεν απάντησε ποτέ» και συμπλήρωσε πως «άφησαν όμως να εννοηθεί ότι με αυτά τα χρήματα πληρώθηκαν οι υπάλληλοι της ΔΕΠΟΣ».
Εν τω μεταξύ, διαλύθηκαν οι ΔΕΠΟΣ το 2011 και το 2014 δημιουργήθηκε το ΤΑΙΠΕΔ που σημαίνει Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Ελληνικού Δημοσίου, στο οποίο μεταβιβάστηκαν ακίνητα του Δημοσίου και επίσης ακίνητα που ανήκαν στις ΔΕΠΟΣ.
Διευκρινίζεται ότι οι ΔΕΠΟΣ είναι το ακρωνύμιο της Δημόσιας Επιχείρησης Πολεοδομήσεως Οικισμού και Στέγασης. Ηδη έχουν πουληθεί σε ιδιώτες κάποιες ακίνητες περιουσίες του Δημοσίου που έχουν περιέλθει στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ ,προκειμένου το κράτος να εξασφαλίσει κάποια έσοδα λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει με σφοδρότητα κατά τα έξι περασμένα και πλέον χρόνια την Ελλάδα. Ανάμεσα στις περιουσίες αυτές συμπεριλαμβάνεται και η οικοπεδική έκταση στις «Θίνες» Βαρθολομιού της Ηλείας, η οποία είχε παραχωρηθεί ουσιαστικά στους Ηλείους ομογενείς των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά μέσω ΔΕΠΟΣ για τη δημιουργία του Ηλειακού Χωριού.
Προς τούτο έχει οριστεί ως τελεσίδικη ημερομηνία η 16η Απριλίου 2016 να παραχωρηθεί σε ιδιώτη για την ανοικοδόμηση ξενοδοχειακής μονάδας, τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών, δημιουργία γηπέδου γκολφ διεθνών προδιαγραφών 32 οπών και άλλων τουριστικών εγκαταστάσεων.
Τονίζεται ότι το οικόπεδο βρίσκεται σε επιφανή θέση και μάλιστα σε κοντινή απόσταση από το γνωστό Κατασκηνωτικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, γνωστό ως Ιονικό Χωριό.
Επίσης, υπάρχει σωρεία αντιδράσεων οργανωμένων φορέων, Δήμων, συλλόγων, που ζητούν την ακύρωση μεταβίβασης διαφόρων εκτάσεων στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ έχουν καταφύγει και στο Συμβούλιο Επικρατείας ζητώντας την ακύρωσή τους.
Αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι επί πολλά χρόνια παράγοντες του ελληνικού Δημοσίου και παρεμφερείς κρατικοδίαιτοι και από την Ηλεία, προσπαθούσαν να αποσπάσουν από την Πανηλειακή Ομοσπονδία έγγραφο που να λέγει ότι δεν ενδιαφέρεται για τη δημιουργία του Ηλειακού Χωριού στην τοποθεσία «Θίνες» Βαρθολομιού της Ηλείας, προκειμένου να αποδεσμευτεί το ακίνητο και πουληθεί σε ιδιώτη ή ιδιωτική εταιρεία. Η Πανηλειακή Ομοσπονδία όλα αυτά τα χρόνια δεν ενέδωσε σ’ αυτές τις πιέσεις και αιτήματα.
Ωστόσο, σε συνάντηση μελών του συμβουλίου της Πανηλειακής Ομοσπονδίας, στις 14 Νοεμβρίου του 2015, στην πόλη Τορόντο του Καναδά, αποφασίστηκε όπως η Πανηλειακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά δεν προβεί σε καμία ενέργεια αναφορικά με το Ηλειακό Χωριό, πράγμα που σημαίνει ότι παραιτείται από τη διεκδίκηση του οικοπέδου στο οποίο προοριζόταν η ανοικοδόμηση του Ηλειακού Χωριού.
Από τη συνεδρίαση αυτή απουσίαζε ο κ. Βασίλης Καυκάς, πρόεδρος του Πανηλειακού Συλλόγου Νέας Αγγλίας, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών του ως προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας την ίδια μέρα, ενώ είχε ενημερώσει σχετικά την ηγεσία της Πανηλειακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά.
Σημειώνεται ότι πρόεδρος της Πανηλειακής Ομοσπονδίας είναι ο δικηγόρος κ. Αντώνης Παπαδόπουλος εκ Νέας Υόρκης.
PANELIAN FEDERATION USA SINEDRIO DSC_4375Οταν έγινε γνωστή η απόφαση της Πανηλειακής Ομοσπονδίας, συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση ο Πανηλειακός Σύλλογος Νέας Αγγλίας, στην οποία εξέφρασε την αντίθεσή του άρδην στην απόφαση του συμβουλίου της Πανηλειακής Ομοσπονδίας για παραίτηση των δικαιωμάτων της από το οικόπεδο στις «Θίνες» Βαρθολομιού. Τονίστηκε επίσης στην έκτακτη συνεδρίαση του Πανηλειακού Συλλόγου Νέας Αγγλίας ότι αντικανονικώς αναιρέθηκε απόφαση Γενικής Συνελεύσεως της Πανηλειακής Ομοσπονδίας με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου. Ο Πανηλειακός Σύλλογος Νέας Αγγλίας με συστημένη επιστολή του, ημερομηνίας 8 Ιανουαρίου 2016, προς τον πρόεδρο της Πανηλειακής Ομοσπονδίας κ. Αντώνιο Παπαδόπουλο και τον Γενικό Γραμματέα κ. Δημήτριο Κωστόπουλο ζητά όλα τα σχετικά που διημείφθησαν στη συνεδρίαση. Ανάμεσα στα άλλα, ζητά «την Ημερήσια Διάταξη της Συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, παρόντα μέλη, απαρτία, που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο 14 (2015) στο Τορόντο, Καναδά. Πιστό Αντίγραφο των αποφάσεων που πήρατε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση. Πιστό Αντίγραφο επικύρωσης αποφάσεων του ΔΣ. Κατά πόσο οι αποφάσεις του ΔΣ δεν αντικρούονται με αποφάσεις της ολομέλειας των Γενικών συνελεύσεων της Πανηλειακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ & Καναδά. Αίτημα του συλλόγου μας, όπως η ΠΟΑΚ εκχωρήσει αμετάκλητα οτιδήποτε δικαιώματα απορρέουν στην ΠΟΑΚ προς τον σύλλογό μας με θέμα Ηλειακό Χωριό και 950 στρέμματα στην περιοχή, Θίνες, Βαρθολομιού, Ηλείας, για περαιτέρω ενεργειών υπέρ των μελών μας εφόσον το ΔΣ δεν ακολουθεί την απόφαση των γενικών συνελεύσεων.
Επιφυλασσόμαστε για οποιαδήποτε άλλη ενέργεια κάνει το Διοικητικό Συμβούλιο και η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας».
Μέχρι χτες Δευτέρα 18 Ιανουαρίου δεν είχε ληφθεί απάντηση από την ηγεσία της Πανηλειακής.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο κ. Αντώνιο Παπαδόπουλο είπε ότι «το θέμα το βάλαμε στην ημερήσια διάταξη στο Διοικητικό Συμβούλιο στο Τορόντο, συζητήθηκε και είπαμε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στάση, δεν θα κάνουμε καμία ενέργεια για το θέμα αυτή τη στιγμή». Στην ερώτηση «δηλαδή δεν το διεκδικείτε το οικόπεδο; δεν το θέλετε;» είπε: «δεν είπαμε ότι δεν το θέλουμε, αλλά ότι δεν κάνουμε καμία ενέργεια. Περιμένουμε παραπάνω πληροφορίες, κι έτσι κι αλλιώς έχουμε συνέδριο τέλος του Μάη που μπορεί η ολομέλεια να συζητήσει πού θέλει να πάει με αυτό το θέμα».
Οταν τον ρωτήσαμε για το γράμμα που έχει στείλει ο Πανηλειακός Σύλλογος Νέας Αγγλίας, είπε «το έλαβα το e-mail και θα τους απαντήσω επισήμως».
Ο κ. Ηλίας Δημητρόπουλος, πρώην πρόεδρος του Πανηλειακού Συλλόγου Νέας Υόρκης και πρώην μέλος του συμβουλίου της Πανηλειακής, είπε στον «Ε.Κ.» πως «το θέμα βρίσκεται σε έναν λαβύρινθο. Εχω μάθει ότι πήρε απόφαση η Πανηλειακή Ομοσπονδία να μην γίνει το Ηλειακό Χωριό, να παραιτηθούμε του δικαιώματος μας. Γι’ αυτή την απόφαση δεν είχε τη συγκατάθεση των μελών του Πανηλειακού Συλλόγου της Νέας Υόρκης. Οι τέσσερις που διοικούν την Πανηλειακή Ομοσπονδία, ο πρόεδρος, ο γραμματέας, ο αντιπρόεδρος και ο ταμίας πήραν την απόφαση». Τόνισε ότι «εγώ θέλω να γίνει το Ηλειακό Χωριό και θα φτάσω μέχρι τον Εισαγγελέα».
Συμπλήρωσε ακόμα πως «ο πρόεδρος του συλλόγου μας ο Σωτήρης Κωνσταντακόπουλος δεν μας κάλεσε σε γενική συνέλευση, δεν μας ρώτησε με κάποιο γράμμα αν το θέλουμε ή όχι (το Ηλειακό Χωριό)».
Σε επικοινωνία του «Ε.Κ.» με τον πρόεδρο του Πανηλειακού Συλλόγου Νέας Υόρκης κ. Σωτήρη Κωνσταντακόπουλο δεν γνώριζε για την απόφαση της Πανηλειακής στη συνεδρίαση του συμβουλίου στο Τορόντο. Είπε πως «απλώς μία συνάντηση ήταν εκεί, με κάλεσαν αλλά δεν μπορούσα να πάω. Δεν έπεσε στην αντίληψή μου ότι δεν τους ενδιαφέρει το Ηλειακό Χωριό. Τους είπα ένα πράγμα, ότι πρέπει να εξαντλήσουμε όλα εκείνα τα περιθώρια, αν υπάρχουν, για να δούμε τι γίνεται γιατί είναι κρίμα, διότι εγώ προσωπικά είχα δώσει αγώνα τότε. Αφορμή και αιτία που ιδρύθηκε η Πανηλειακή Ομοσπονδία ήταν το Ηλειακό Χωριό». Πρόσθεσε ακόμα, πως «αυτή την εβδομάδα θα έχουμε ένα συμβούλιο να δω τον Αντώνη Παπαδόπουλο». Είπε επίσης «πριν από 30 χρόνια ήταν άλλα τα ενδιαφέροντα του κόσμου, εμένα προσωπικά με νοιάζει ο τόπος μου και με ενδιαφέρει το Ηλειακό Χωριό και θα ήταν ένας τρόπος ανάπτυξης της περιοχής».
Ο κ. Αγης Τριανταφυλλόπουλος, ταμίας της Πανηλειακής Ομοσπονδίας, είπε ότι «αποφασίστηκε στο συμβούλιο της Ομοσπονδίας να σταματήσουμε αυτά τα έργα, να το φέρουμε στη γενική συνέλευση που θα γίνει τον Μάιο, γιατί στην Ελλάδα μας κοροϊδεύουν ολόκληρα χρόνια. Κάθε κυβέρνηση που αλλάζει το ρίχνει ο ένας στον άλλο και αυτή τη στιγμή έχουμε πει ότι δεν ενδιαφερόμαστε». Για τη συνεδρίαση του Τορόντο, ανέφερε ότι «συμμετείχα τηλεφωνικώς, ήταν υπεύθυνοι από το Τορόντο, το Σικάγο, την Καλιφόρνια. Εστειλαν γράμμα και στη Βοστώνη να συμμετάσχει αλλά δεν πήρε κανείς ούτε τηλεφωνικά. Μόνο ο σύλλογος της Βοστώνης απείχε, όλοι οι άλλοι συμμετείχαμε».
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου