Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ - ΗΛΕΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

1989 Μερικοί Ηλείοι Πατριώτες, αξιωματούχοι των Ηλειακών Συλλόγων της περιοχής τους μετά από συζητήσεις συναντιόνται στη Νέα Υόρκη, το Μοντρεάλ και Τορόντο όπου επανιδρύουν την Πανηλειακή Ομοσπονδία Αμερικής & Καναδα.
Πρώτος Πρόεδρος αείμνηστος Ανδρέας Μπαντούνας.
Κύριο μέλημα και με τη συμβουλή της τότε Νομάρχη Ηλείας κ. Μαρκογιαννάκη η δημιουργία Ηλειακού Χωριού. Την εποχή αυτή γίνεται το Αρκαδικό Χωριό. Οι Σύλλογοι: Πανηλειακος Νέας Υόρκης, Σύλλογος Ηλείων “ΕΡΜΗΣ” Μοντρεάλ, Σύλλογος Ηλείων “ΕΡΜΗΣ” Τορόντο, Σύλλογος “ΕΡΜΗΣ” Ηλείων Σικάγου είναι τα ιδρυτικά Σωματεία.

1990. Μάϊος. Συνέδριο Πανηλειακής Ομοσπονδίας στο Τορόντο του Καναδά, Εξελέγη Πρόεδρος της Πανηλειακής ο κ. Νίκος Τεντόπουλος. Από το Μοντρεάλ
Γίνεται μέλος της Πανηλειακής Ομοσπονδίας ο Πανηλειακός Σύλλογος Βοστώνης και ο Σύλλογος Ηλείων Milwaukee, Wisconsin. Επίσης γίνεται επικοινωνία για την συμμετοχή Ηλείων από το Λος Αντζελες και την Φλώριδα. Η Ομοσπονδία δια μέσου των Συλλόγων της συγκεντρώνει αιτήσεις ενδιαφερομένων για το Ηλειακό Χωριό.

1991, Μάϊος. Συνέδριο Πανηλειακής Ομοσπονδίας στο Σικάγο
Εξελέγη Πρόεδρος ο κ. Κώστα Κουτρουμπής από το Τοροντο, Α' Αντιπρόεδρος κ. Βασίλειος Καυκάς από τη Βοστώνη
Κύριο θέμα του Συνεδρίου “Η Δημιουργία του Ηλειακού Χωριού”
Μέλη από το Σύλλογο Πανηλειακός της Νέας Υόρκης δημιουργούν το Σύλλογο Ηλείων “ΚΟΡΟΙΒΟΣ” Νέας Ιερσέης και γίνονται μέλη στην Ομοσπονδία. Παράλληλα γίνονται μέλη. Παράλληλα συμμετέχουν και Ηλείοι του Detroit & Buffalo, NH
Ακολουθεί οργανωμένη προσπάθεια της Πανηλειακής για την δημιουργία Ηλειακού Χωριού με επισκέψεις στην Ελλάδα και συναντήσεις με τις Τοπικές και Κυβερνητικές Αρχές. Παράλληλα αντιπροσωπεία από την Πανηλειακή Ομοσπονδία επισκέπτονται περιοχές της Ηλείας που της έχουν υποδείξει η Νομαρχία Ηλείας και Κυβερνητικοί Παράγοντες (Αθ. Κανελλόπουλος, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Βασίλειος Παπαδόπουλος, βουλευτής κ.α.)

1992 Αύγουστος, Συνέδριο Πανηλειακής Ομοσπονδίας στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία. Λίγες ημέρες πριν πέθανε ο εμπνευστής του Συνεδρίου βουλευτής Ηλείας (ΠΑΣΟΚ) κ. Βασίλης Παπαδόπουλος. Εφ' όσων οι Ηλείοι από την Αμερική και τον Καναδά βρίσκονταν στην Ελλάδα – Ηλεία το Συνέδριο προχώρησε. Κύριο Θέμα “Η δημιουργία του Ηλειακού Χωριού). Συμμετέχουν οι Βουλευτές του Νομού, ο Νομάρχης κ.α.

1993 Μάϊος. Συνέδριο Πανηλειακής Ομοσπονδίας στη Βοστώνη.
Πρόεδρος εξελέγη ο κ. Βασίλειος Καυκάς από τη Βοστώνη. Κύριο Θέμα “Ηλειακό Χωριό”. Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν συγκεντρωθεί 420 αιτήσεις ενδιαφερομένων για συμμετοχή στο Ηλειακό Χωριό. Ανατίθεται το Πακέτο Ηλειακό Χωριό στο κ. Δημήτριο Καυκά, νομικό από τη Βοστώνη.

1994 Αύγουστος. Α' Παγκόσμιο Συνέδριο Ηλείων στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία στην Αρχαία Ολυμπία. Συμμετέχουν η Πανηλειακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά, η Ομοσπονδία Ηλείων Αυστραλίας, οι Ομοσπονδίες Ηλείων Ελλάδος. Το συνέδριο διαρκεί 4 ημέρες. Συμμετέχουν οι βουλευτές του Νομού, ο Νομάρχης, ο Υπουργός κ. Γιάννης Σκουλαρίκης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Γρηγόρης Νιότης, ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός άλλοι αξιωματούχοι από την Ηλεία και την Αθήνα. Κύριο Θέμα του Συνεδρίου “Ηλειακό Χωριο”. Με το τέλος του Συνεδρίου γίνεται επίσημη αίτηση από την Πανηλειακή Ομοσπονδία Αμερικής & Καναδά στο Ελληνικό Δημόσιο βάση του Νόμου να παραχωρηθεί η περιοχή Θίνες Βαρθολομιού, Ηλείας για την δημιουργία του Ηλειακού Χωριού. Την αίτηση υπογράφει ο Πρόεδρος της Πανηλειακής Ομοσπονδίας κ. Βασίλειος Καυκάς. Παράλληλα δημιουργείτε Επιτροπή Ηλειακού Χωριού.

Τα επόμενα χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την Πανηλειακή Ομοσπονδία με συχνή επικοινωνία και πολλές επισκέψεις του Προέδρου της Ομοσπονδίας και του νομικού της (με δικά τους έξοδα) για την αποχαρακτήριση της έκτασης 950 στρεμμάτων στις Θίνες Βαρθολομιού. Η περιοχή είχε χαρακτηριστεί “αναδασωτέα”. Γίνονται επιτόπιες γνωματεύσεις από τους ειδικούς: Υπουργείο Γεωργίας, Τμήμα Δασών, ΥΠΕΧΩΔΕ. Στη πορεία μπαίνει και το Υπουργείο Οικονομικών. Το λόγο έχει Γραφειοκρατεία αλλά και κωλυσιεργία των αρμοδίων στην Ελλάδα. Η τοπικοί αλλά οι βουλευτές και αξιωματούχοι στις Κυβερνήσεις καθώς και τοπικοί παράγοντες ήθελε ο καθένας να έχει λόγο που θα γίνει το Ηλειακό Χωριό. (Έξυπνοι, χρησιμοποιούσαν το “Ηλειακό Χωριό” για να έχουν δωρεάν διαφήμιση!)

1995 Μάϊος. Συνέδριο Πανηλειακής Ομοσπονδίας στο Μοντρεάλ, Καναδά. Πρόεδρος εξελέγη ο κ. Σωτήριος Κωνσταντακόπουλος από την Νέα Υόρκη. Πρώτο Θέμα: ¨Η Δημιουργία του Ηλειακού Χωριού”. Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος αναθέτει στον δικηγόρο κ. Δημήτριο Καυκά και στην Επιτροπή Ηλειακού Χωριού και στους πρώην Προέδρους της Ομοσπονδίας να κάνουν ότι μπορούν για την αποχαρακτηριστεί η έκταση στις Θίνες Βαρθολομιού για την δημιουργία του Ηλειακού Χωριού.

1997 Συνέδριο Πανηλειακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά στη Νέα Υόρκη. Εξελέγη πάλι Πρόεδρος της Πανηλειακής Ομοσπονδίας ο κ. Βασίλειος Καυκάς. Οι προσπάθειες για την Δημιουργία του Ηλειακού Χωριού εντείνονται.

1998 Αύγουστος, Β' Παγκόσμιο Συνέδριο Ηλείον στις Εγκαταστάσεις στην Αρχαία Ολυμπία. Κύριο Θέμα Ηλειακό Χωριό. Συμμετέχουν όλοι οι φορείς του Νομού, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Νιώτης, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος, ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος (ο πατέρας του από το Αυγείο, Ηλείας και πολλοί άλλοι. Αυτό το συνέδριο κράτησε 4 ημέρες.
Έγινε η αποχαρακτήριση της περιοχής Θίνες Βαρθολομιού ότι δεν είναι αναδασωτέα και γίνεται παραχώρηση από το Ελληνικό Δημόσιο στην ΔΕΠΟΣ για την Πανηλειακή Ομοσπονδία ΗΠΑ & Καναδά για την δημιουργία του Ηλειακού Χωριού. Περνάει από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Γίνονται και άλλες αιτήσεις από μέλη των Συλλόγων της Πανηλειακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά για να συμμετέχουν στο Ηλειακό Χωριό, ξεπερνούν τις 500.

Η Πανηλειακή Ομοσπονδία εντείνει τις προσπάθειές της και ζητάει από την Ελληνική Κυβέρνηση να εντάξει τα έργα υποδομής σε πρόγραμμα επιδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Γρηγόρη Νιώτη, υφυπουργός εξωτερικών και ενήμερος για το “Ηλειακό Χωριό” είπε στο Συνέδριο του ΣΑΕ, Θεσσαλονίκη, Δεκέμβριος 1999, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ένταξε τα έργα υποδομής για το Ηλειακό Χωριό με το ποσό των 6,3 δις δραχμές (περίπου 19 εκατομμύρια ευρώ)! Σε ενέργειες που έκανε η Πανηλειακή για το τι έγιναν αυτά τα χρήματα το Ελληνικό Δημόσιο δεν απάντησε. Άφησαν να εννοηθεί όμως ότι με αυτά τα χρήματα πληρώθηκαν οι υπάλληλοι της ΔΕΠΟΣ!!!

Τα χρόνια που ακολούθησαν η Πανηλειακή Ομοσπονδία προσπαθούσε αλλά το έργο δεν υλοποιήθηκε ποτέ δεδομένου ότι η Νομαρχία Ηλείας και αρκετοί τοπικοί παράγοντες αντιμετώπισαν “εχθρικά” ή “αδιάφορα” την προσπάθεια των Ηλείων Ομογενών. Μερικοί έφτασαν σε σημείο να αντιμετωπίζουν του Ηλείους Ομογενείς εχθρικά. Η περιοχή Θίνες Βαρθολομιού “Ηλειακό Χωριό” έγινε ένας μεγάλος σκουπιδότοπος όπου άδειασαν τα σκουπίδια φορτηγά από διάφορες πόλεις και Νομούς.

Για πολλά χρόνια παράγοντες του Ελληνικού Δημοσίου προσπαθούν να αποσπάσουν από την Πανηλειακή Ομοσπονδία έγγραφο που να λέει ότι δεν ενδιαφερόμαστε για την υλοποίηση του Ηλειακού Χωριού στις Θίνες Βαρθολομιού.

Στην Πανηλειακή Ομοσπονδία αλλάζουν κάθε δύο χρόνια οι διοικήσεις.
Κάποιοι ομογενείς πηγαίνοντας στην Ελλάδα χωρίς να έχουν εξουσιοδότηση της διοίκησης του νομικού και της Επιτροπής “Ηλειακού Χωριού” το παίζουν παράγοντες και πλησιάζουν βουλευτές, δημάρχους και διάφορους άλλους αρμόδιους και αναρμόδιους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου