Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Ντεϊσελμπλούμ: H Αθήνα αποδέχεται τη συμμετοχή του ΔΝΤ - επί τάπητος το ασφαλιστικό

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2016

Huh!!!!  Αυτός μιλάει για την Ελληνική Κυβέρνηση;

Ντεϊσελμπλούμ: H Αθήνα αποδέχεται τη συμμετοχή του ΔΝΤ  - επί τάπητος το ασφαλιστικό
To Eurogroup αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει πρόοδο, δεν μπήκε στις λεπτομέρειες του ασφαλιστικού, αλλά οι εταίροι απέστειλαν διευκρινιστικές ερωτήσεις για την κυβερνητική πρόταση, η οποία θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων τις επόμενες εβδομάδες.
Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλουμ, είναι άλλωστε σημαντική προκειμένου να υπάρξει η πλήρης εκείνη εικόνα των δημοσιονομικών που θα επιτρέψει τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
«Υπάρχουν κάποια θέματα για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση τα οποία οι θεσμοί ζήτησαν επιπλέον διευκρινήσεις» σημείωσε ο ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλουμ, τονίζοντας πως είναι σημαντικό να δοθούν γρήγορα τα στοιχεία έτσι ώστε να προχωρήσει η αποστολή των ελεγκτών στην Αθήνα.
Ερωτηθείς για το εάν η αξιολόγηση θα κρατήσει εβδομάδες ή μήνες άφησε να εννοηθεί ότι επιμένει στην εκτίμησή του για «μήνες», παραθέτοντας τη σειρά των γεγονότων όπως πρέπει να γίνουν, πρόσθεσε όμως: «Αν μπορούμε να το κάνουμε γρήγορα θα είμαι ευτυχής».
Ο κ. Ντεϊσελμπλουμ είπε πως η επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, ενώ τόνισε ιδιαίτερα ότι είναι σημαντικό να υπάρξει «απολιτικοποίηση» τόσο στον δημόσιο τομέα, όσο και στις διοικήσεις των τραπεζών.
Ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί είπε για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είπε πως τα πράγματα είναι ακόμη στην αρχή, αλλά χρειάζεται να σημειωθεί ταχεία πρόοδος. Αλλά και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινκ τόνισε πως «είναι βασικό να μην καθυστερήσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος».

Τι είχε προηγηθεί
Νωρίτερα τα βασικά σημεία του σχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ανέπτυξε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Η Αθήνα αποδέχεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πρέπει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα χρηματοδότησης, είχε δηλώσει πριν από τη συνεδρίαση ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.
«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, το οποίο θα μπορούσαν να το διαχειριστούν μόνες τους οι αρχές της ευρωζώνης.
Ωστόσο, η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί βασικό όρο για τη Γερμανία που θεωρεί ότι η Κομισιόν ως μόνη εκπρόσωπος των δανειστών δεν θα ασκήσει μεγάλη πίεση στην Αθήνα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Ο κ. Τσακαλώτος μου επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ χρειάζεται να είναι μέρος της διαδικασίας», δήλωσε ο  Ντεϊσελμπλούμ.
Όπως δήλωσε ο κ. Ντεϊσελμπλούμ  το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα θέλει λύση του ασφαλιστικού και ελάφρυνση του χρέους.
Υποστήριξε ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ίσως πάρει μήνες αντί εβδομάδες
Την ανάγκη μιας «αξιόπιστης» μεταρρύθμισης για το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι «καλή».
Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, ούτως ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει «θετική συζήτηση» για το ελληνικό χρέος. «Γι’ αυτό χρειάζεται ένα αξιόπιστο μεταρρυθμιστικό σχέδιο στο
συνταξιοδοτικό», είπε και πρόσθεσε: «Θα δούμε ποιες είναι οι αναγκαίες παράμετροι, όμως είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε λεπτομερώς».
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι κατά την περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπήρξαν «ευήκοα ώτα» στα αιτήματα της Ελλάδας.
«Επισκέφθηκα έξι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και συναντήθηκα με έξι υπουργούς Οικονομικών με τους οποίους συζητήσαμε για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος, αλλά και για θέματα ευρύτερου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, οικονομικού και μη περιεχομένου. Όπου πήγα βρήκα ευήκοα ώτα και ανθρώπους που αναζητούσαν λύσεις και δεν αρέσκονταν σε υποσχέσεις», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου