Όπως έχουμε μάθει από τα μαθήματα γεωγραφίας και ιστορίας αλλά και τις αναρίθμητες αμερικάνικες ταινίες που έχουμε δει, τις ΗΠΑ συνθέτουν συνολικά 50 πολιτείες. Μεταξύ αυτών είναι και η Πολιτεία της Ουάσινγκτον η οποία βρίσκεται στα ΒΔ της χώρας- και φυσικά πήρε το όνομά της από τον πρώτο πρόεδρο της χώρας, Τζώρτζ Ουάσινγκτον. Πρωτεύουσα αυτής της Πολιτείας είναι η Ολύμπια.
Από εδώ και πέρα τα πράγματα μπερδεύονται...Γιατί υπάρχει και η πρωτεύουσα των ΗΠΑ που ονομάζεται επίσης Ουάσινγκτον ενώ επίσημη ονομασία αυτής είναι Περιφέρεια της Κολούμπια (DC εκ του District of Columbia, όρος που χρησιμοποιείται συχνά συνδυαστικά δηλ ως Washington DC) αλλά δεν βρίσκεται στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον. Αντιθέτως, γεωγραφικά τοποθετείται στις ανατολικές ακτές ανάμεσα στις Πολιτείες Μέριλαντ και Βιρτζίνια και δεν έχει καμία σχέση με την Πολιτεία με την οποία μοιράζεται την ίδια ονομασία.
Επίσης, και αυτό επίσης δεν είναι γνωστό σε πολλούς εκτός ΗΠΑ αυτή η «περιφέρεια πρωτευούσης» με έτος ίδρυσης το 1790, ανήκει στην αποκλειστική δικαιοδοσία του Κογκρέσου των ΗΠΑ, βάσει και του αμερικανικού Συντάγματος, και δεν αποτελεί τμήμα καμίας Πολιτείας.
Μέχρι τώρα...Γιατί η δήμαρχος της πόλης, Muriel E. Bowser δηλώνει πως ήρθε επιτέλους η ώρα οι πολίτες της πρωτεύουσα Ουάσινγκτον να αποκτήσουν τα ίδια δικαιώματα με τους συμπολίτες του που ζουν σε κάθε μία από τις 50 Πολιτείες της Αμερικής. Μεταξύ αυτών είναι και το δικαίωμα εκπροσώπησης τους με δύο γερουσιαστές στο αντίστοιχο Σώμα.
Πως μπορεί να γίνει αυτό; Κατά τη δήμαρχο θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα και οι ψηφοφόροι να τοποθετηθούν εάν θέλουν η πρωτεύουσα να μετατραπεί σε Πολιτεία και κατ' επέκταση να αποτελέσει το 51ο αστέρι στη σημαία της χώρας.
«Προτείνω να κάνουμε ένα τολμηρό βήμα προς τη Δημοκρατία στην Περιφέρεια της Κολούμπια...Χρειάζεται να στείλουμε ένα τολμηρό μήνυμα στο Κογκρέσο και στην υπόλοιπη χώρα, πως απαιτούμε όχι μόνο μια ψήφο στη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά και δύο γερουσιαστές. Τα πλήρη δηλαδή δικαιώματα κάθε πολίτη σε αυτό το μεγάλο έθνος» δήλωσε η δήμαρχος απευθυνόμενος σε ηγέτες κινημάτων πολιτικών δικαιωμάτων και πολίτες της πρωτεύουσας κατά τη διάρκεια εορταστικής εκδήλωσης για την κατάργηση της δουλείας το 1862.
Σημειώνεται πως η Ουάσιγκτον βρίσκεται ήδη σε διαμάχη με το Κογκρέσο καθώς διεκδικούν αυτονομία σε ό,τι αφορά τον τοπικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με την Washington Post, δεδομένου ότι η πρωτεύουσα δεν έχει τα δικαιώματα που έχουν άλλες Πολιτείες , το Κογκρέσο την αντιμετωπίζει ως ομοσπονδιακή οντότητα και κατά συνέπεια έχει την αρμοδιότητα έγκρισης και υπογραφής του προϋπολογισμού.
Φέτος πάντως, η πόλη επιχειρεί να αξιοποιήσει τα 13εκατ. δολάρια του προϋπολογισμού της, κατά το δοκούν και φυσικά χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου