ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Αποφασισμένος να περάσει τα μέτρα με κάθε κόστος εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την ώρα που πληθαίνουν οι ενδοκυβερνητικές ανησυχίες για πιθανές απώλειες στις κρίσιμες ψηφοφορίες.
Ο πρωθυπουργός και το στενό του επιτελείο θα επιδοθούν τις επόμενες μέρες σε σκληρό «μασάζ» σε κομβικούς ανθρώπους του κομματικού μηχανισμού αλλά και «επίφοβους» βουλευτές προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν τάσεις φυγής στις ψηφοφορίες, που πιθανότατα θα γίνουν αμέσως μετά το Πάσχα.
Ήδη στο Μαξίμου αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να βρουν τους τρόπους εκείνους που θα τους επιτρέψουν να περάσουν «αναίμακττα» το πακέτο των μέτρων ρεζέρβα. Η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης θεωρεί ότι η πρόταση για αυτόματη περικοπή δαπανών των υπουργείων μπορεί να περάσει από τις συμπληγάδες δανειστών – εσωκομματικής πίεσης και να εξασφαλίσει ήπιο κλείσιμο της αξιολόγησης.
Από τις πρώτες διερευνητικές επαφές δεν φαίνεται να υπάρχει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα αν και αρκετοί βουλευτές εκφράζουν τη δυσφορία τους. Ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική ομάδα σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου έχουν διαμηνύσει ότι η όποια διαφοροποίηση στις κρίσιμες ψηφοφορίες θα συνεπάγεται με αυτόματη διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ενώ σε δύο – τρεις περιπτώσεις βουλευτών που έδειξαν ιδιαίτερα απρόθυμοι, υπενθύμισαν το δρόμο που επέλεξε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης όταν αποφάσισε να διαφοροποιηθεί. Έτσι, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο στην επόμενη ψηφοφορία η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος να έχει ένα ή δύο νέα μέλη.
Παράλληλα, αν και η ομάδα των 53+ στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε σκληρή κριτική για την πορεία της διαπραγμάτευσης, στο Μαξίμου ποντάρουν στον «κομματικό και αριστερό πατριωτισμό» των συγκεκριμένων στελεχών και θεωρούν ότι δεν θα προκύψει πρόβλημα στη ψηφοφορία. Άλλωστε, η συγκεκριμένη τάση επικεντρώνει την κριτική της και σε ζητήματα δημοκρατίας και λειτουργίας στο κόμμα αλλά και σε κακούς χειρισμούς στη διακυβέρνηση, κριτική την οποία ακούει με προσοχή ο πρωθυπουργός σημειώνοντας, παράλληλα, ότι σε αρκετά «έχουν δίκαιο». Επιπλέον, στη συγκεκριμένη κομματική τάση άτυπος επικεφαλής είναι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο πιθανή διαφοροποίησή της.
Ο σχεδιασμός του Αλέξη Τσίπρα είναι σαφής: κλείσιμο της αξιολόγησης και ανασχηματισμός που θα στέλνει μηνύματα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Έτσι, αμέσως μετά το Πάσχα η βουλή θα κληθεί να ψηφίσει τα δύο νομοσχέδια του ασφαλιστικού και του φορολογικού μαζί με τη ρύθμιση για τα «μέτρα-ρεζέρβα». Μόλις κλείσει η αξιολόγηση ο Αλέξης Τσίπρας προγραμματίζει ανασχηματισμό και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με στελέχη που χαίρουν ευρείας εκτίμησης τόσο στην εσωτερική πολιτική σκηνή όσο και σε οικονομικά κέντρα του εξωτερικού.
Ανασχηματισμός ενόψει
Στην τελευταία Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίρπας απαντώντας σε κριτική μέλους του οργάνου είπε ότι το κόμμα πλέον «απευθύνεται σε ευρύτερα ακροατήρια και όχι σε ένα “αριστεροχώρι”». Αν και από αρκετούς η συγκεκριμένη αναφορά θεωρήθηκε ως «προαναγγελία» εκλογών, περισσότερο προϊδέαζε τα μέλη της ΠΓ για το επόμενο υπουργικό συμβούλιο
Αν και ακόμα δεν έχουν «κλείσει» όλα τα ονόματα, και πολλές θέσεις θα εξαρτηθούν από τις καραμπόλες που θα γίνουν, βέβαιη πρέπει να θεωρείται η υπουργοποίηση του Φώτη Κουβέλη πιθανότατα στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Επιπλέον, ο Γιάννης Μουζάλας θα παραχωρήσει τη θέση του στονΟδυσσέα Βουδούρη αναλαμβάνοντας πόστο δίπλα στον πρωθυπουργό ως σύμβουλος για θέματα μετανάστευσης. Επαφές έχουν γίνει και με την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Χρήστος Μαντάς και ο «πασοκογενής» Αντώνης Κοτσακάς είναι στα ονόματα που εξετάζονται από το πρωθυπουργικό επιτελείο. Βέβαιη πρέπει να θεωρείται η αλλαγή στο υπουργείο Ναυτιλίας ενώ στο Μαξίμου υπάρχουν παράπονα και για τον Νίκο Κοτζιά που μάλλον φεύγει από το Υπουργείο Εξωτερικών. Αρκετά πιθανή είναι η αλλαγή υπουργείου για το Νίκο Φίλη ενώ ο ανασχηματισμός θα επιφέρει αλλαγές και στη δομή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας – για τη διεύθυνση της οποίας – δεν είναι καθόλου ευχαριστημένο το πρωθυπουργικό επιτελείο. Τέλος, σε μία κίνηση που θα προκαλέσει έκπληξη, εξετάζεται και η αλλαγή υπουργείου για το Νίκο Παπά που πιθανόν να φύγει από το Επικρατείας και να αναλάβει σημαντικότατο χαρτοφυλάκιο.
Πηγή: cnn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου