Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Στα δικαστήρια Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού και Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο

Του Θεόδωρου Καλμούκου

Αιτία της διαμάχης είναι η αθέτηση της γραπτής συμφωνίας που υπογράφτηκε το 1981 ανάμεσα στη Σχολή, στην Αρχιεπισκοπή και στους «Φίλους του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου» -που είναι το Διοικητικό Συμβούλιο του Μαλιωτείου- για την καταβολή 50.000 χιλ. δολ. τον χρόνο για τα λειτουργικά έξοδα του Κέντρου. Η Αρχιεπισκοπή και η Σχολή αθέτησαν τη συμφωνία και σήμερα χρωστούν στο Μαλιώτειο $1,4 εκ. δολ. και επί πλέον τους τόκους. Κατέβαλλαν τις $50.000 μέχρι το 1986 και έκτοτε διέκοψαν επικαλούμενοι οικονομική δυσπραγία.
Εν τω μεταξύ, μέχρι στιγμής τα δικηγορικά έξοδα έχουν στοιχίσει πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια στο Μαλιώτειο, όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα που έχουν περιέλθει στη διάθεση του «Εθνικού Κήρυκα», ενώ υπολογίζεται πως άλλα τόσα έχει καταβάλλει και η Θεολογική Σχολή και η υπόθεση συνεχίζεται.
Σε επικοινωνία του «Ε.Κ.» με τον πρόεδρο των «Φίλων του Μαλιωτείου Κέντρου», καθηγητή του Πανεπιστημίου του Northeastern της Βοστώνης κ. Φιλίππου Σεραφείμ, είπε πως «είναι μία μακρόχρονη δικαστική διαμάχη την οποία φυσικά δεν επιθυμούμε. Επιθυμία μας είναι η συνεργασία μας με το Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή και η εξεύρεση μιας λύσης η οποία θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε την πολιτιστική μας δραστηριότητα σύμφωνα με την επιθυμία των ιδρυτών του Κέντρου, Κώστα και Μαίρης Μαλιώτη».
Ο πρόεδρος της Θεολογικής Σχολής π. Χριστόφορος Μητρόπουλος δήλωσε στον «Ε.Κ.» πως «βρισκόμαστε σε συνομιλίες μαζί τους και ειλικρινά είναι καλύτερα να μην το συζητήσουμε το θέμα στον Τύπο σ’ αυτή τη φάση διότι υπάρχουν μερικά ευαίσθητα πράγματα». Είπε ακόμα, πως «προσπαθούμε να το φέρουμε σε καλή κατάληξη, αλλά πρέπει να το κάνουμε προς το καλύτερο συμφέρον της Σχολής. Δεν έχουμε αρνητικά αισθήματα εναντίον κανενός, αλλά πρέπει να κάνουμε αυτό που είναι σωστό. Ημουν παρών ως φοιτητής όταν ο Κώστας και η Μαίρη Μαλιώτη έδωσαν αυτό το κτίριο στη Σχολή. Δεν μπορώ να σχολιάσω δημόσια για το θέμα διότι υπάρχουν νομικά θέματα».
Το Μαλιώτειο Κέντρο χτίστηκε στον περίβολο χώρο της Θεολογικής Σχολής από τον αείμνηστο Κώστα Μαλιώτη και ήταν το μεγαλύτερο δώρο που είχε γίνει ποτέ στην Αρχιεπισκοπή. Ωστόσο, η Αρχιεπισκοπή έπειτα από τον θάνατο του Μαλιώτη ανακάλεσε την υπόσχεση του σεβασμού των όρων που είχαν θεσπιστεί από τον δωρητή, παρά τα υπογεγραμμένα πολλαπλά συμβόλαια, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας του 1981 για τη βοήθεια της λειτουργίας του Κέντρου.
Το Συμβούλιο του Μαλιωτείου πιστεύει ότι η Αρχιεπισκοπή δεν έχει μόνο νομική αλλά και ηθική υποχρέωση να τιμήσει τις υποσχέσεις της προς τον δωρητή.
Η δικαστική διαμάχη ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2010 όταν η Σχολή υπέβαλε μήνυση εναντίον των «Φίλων του Μαλιωτείου», δηλαδή του Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο θέσπισε ο αείμνηστος Μαλιώτης για να λειτουργεί και διοικεί το Κέντρο. Το Συμβούλιο του Μαλιωτείου στις 11 Ιανουαρίου 2010 είχε λάβει μέτρα απαγορευτικά της χρήσης του Κέντρου για μαθήματα και άλλες δραστηριότητες από το Ελληνικό Κολέγιο και τη Σχολή λόγω της μη καταβολής του συμφωνηθέντος ποσού των $50.000.
Στη μήνυσή της η Σχολή ισχυρίστηκε ότι ως ιδιοκτήτρια του κτιρίου του Μαλιωτείου Κέντρου δεν μπορούσε να της απαγορευθεί η χρήση του Κέντρου. Επίσης, η Σχολή είπε ότι οι «Φίλοι του Μαλιωτείου», το Διοικητικό Συμβούλιο δηλαδή, έχει παραβιάσει το Μαλιώτειο επί του οικοπέδου της Σχολής με το να απαγορεύει τη χρήση του από τη Σχολή.
Επειτα από πολλές απόπειρες από μέρους των «Φίλων του Μαλιωτείου» να συναντηθούν με τους υπεύθυνους της Σχολής, τελικά έγινε η συνάντηση στις 12 Ιουνίου του 2010 η οποία όμως απέβη άκαρπη.
Στις 26 Ιουλίου του 2010 «οι Φίλοι του Μαλιωτείου» με απάντησή τους στη μήνυση της Σχολής αναίρεσαν τις αιτιάσεις. Στις 6 Αυγούστου κατέθεσαν και δεύτερη απάντηση στην οποία ζητούσαν από το Δικαστήριο να συμπεριλάβει και την Αρχιεπισκοπή ως κατηγορούμενο επειδή είχε υπογράψει τη συμφωνία με τον Μαλιώτη. Στις 19 Οκτωβρίου 2010 το Δικαστήριο απεφάνθη υπέρ των «Φίλων του Μαλιωτείου».
Εν τω μεταξύ, το Μαλιώτειο Κέντρο εξακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια να προάγει και διαδίδει τον Ελληνικό Πολιτισμό με πολλαπλότητα εκδηλώσεων, ενώ σ’ αυτό έχουν βρει στέγη η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, το Τμήμα της Παγκρητικής Βοστώνης, το χορευτικό συγκρότημα της Μητρόπολης Βοστώνης και άλλοι Ελληνικοί Πολιτιστικοί Οργανισμοί.
Ο αείμνηστος Κώστας Μαλιώτης μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Κρήτη το 1915. Κατόπιν σκληρής εργασίας απόκτησε το δικό του εργοστάσιο κατασκευής βιδών παντός είδους, ενώ επιδιδόταν στη φιλανθρωπία και την προαγωγή του Ελληνισμού. Το Μαλιώτειο το έκτισε εξ ολοκλήρου με δικά του χρήματαεκτός από την εξωτερική επένδυση του κτιρίου από μάρμαρο το οποίο δώρισε η Ελλάδα. Από το 1974 μέχρι και το 1981 που απεβίωσε ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο και τη Σχολή προσπαθώντας να οριστούν οι όροι λειτουργίας και διοίκησης του Κέντρου. Μέσα σ’ αυτούς τους όρους εντάχθηκε και η συμφωνία του 1981 για καταβολή ετήσιου ποσού εκ $50.000 για τα λειτουργικά έξοδα του Κέντρου. Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος με επιστολές του διαβεβαίωσε τον Μαλιώτηότι «η Αρχιεπισκοπή θα καταβάλλει μηνιαίως τα χρήματα με επιταγή».
Πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του Μαλιώτη, ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος στις 30 Δεκεμβρίου του 1985 με επιστολή του στον τότε πρόεδρο των «Φίλων του Μαλιωτείου» καθηγητή του ΜΙΤ Ζήνωνα Ζαννέτο, του ανακοίνωσε ότι η Αρχιεπισκοπή δεν μπορούσε να καταβάλλει πλέον το ετήσιο ποσό των $50.000 «επειδή επί του παρόντος βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές οικονομικές δυσκολίες».
Υπογραμμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος εκτός από την ιδιότητα του Αρχιεπισκόπου ήταν και μέλος των «Φίλων του Μαλιωτείου», αλλά και πρόεδρος της Εφορίας της Θεολογικής Σχολής. Ο καθηγητής Ζαννέτος αντέκρουσε την επιστολή του Ιακώβου.
Σημειώνεται ότι πρόεδρος της Σχολής μέχρι το 1986 ήταν ο κ. Τόμας Λέλον, ο οποίος σήμερα είναι αντιπρόεδρος της Εφορίας της Σχολής. Από το 1986 μέχρι σήμερα η Σχολή έχει αλλάξει εννέα προέδρους.
Εν τω μεταξύ, επί προεδρίας του π. Νικολάου Τριανταφύλλου συνεχίστηκε η τακτική των παιγνίων χωρίς καμία ουσιαστική επίλυση του θέματος.
Τον Αύγουστο του 2015 το Δικαστήριο απέρριψε την πλειάδα των αιτιάσεων της Σχολής και της Αρχιεπισκοπής εναντίον των «Φίλων του Μαλιωτείου». Απόπειρες, ωστόσο, συνεννόησης ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν έχουν καρποφορήσει
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου