Του Θεόδωρου Καλμούκου
Οταν όμως έγινε η σεξουαλική κακοποίηση από τον άνθρωπο ο οποίος υποτίθεται ότι ήταν πνευματικός του πατέρας και τον εμπιστευόταν, ήταν μόλις 15 ετών, σε ηλικία αναμφίβολα κρίσιμη, δύσκολη και σίγουρα επικίνδυνη αφού όπως σοφά έγραψε ο Μέγας Βασίλειος «ευόλισθον η νεότης».Η μήνυση του θύματος του πρώην ιερέα Αδαμάντιου Μητρόπουλου από την πόλη Μπάγκορ Μέιν, για την οποία έγραψε λεπτομερώς ο «Εθνικός Κήρυξ», σηματοδοτεί καινούργια βάσανα για την Εκκλησία γενικότερα και για τους άμεσα εμπλεκόμενους ειδικότερα. Ο νέος, ο οποίος κατέθεσε τη μήνυση εναντίον του κ. Μητρόπουλου, της κοινότητας του Αγίου Γεωργίου στο Μπάγκορ όπου ιεράτευσε επί 13 χρόνια, της Μητρόπολης Βοστώνης και της Αρχιεπισκοπής είναι σήμερα 24 ετών.
Είναι συγκλονιστικά τα όσα είπε το παιδί: «Αυτός ο άνθρωπος (ο Μητρόπουλος) κατάστρεψε τη ζωή μου». Ο Μητρόπουλος τώρα, ως γνωστόν, βρίσκεται εκεί που ανήκουν όλοι εκείνοι που εγκληματούν σε βάρος της κοινωνίας, μαζί με τον λοιπό υπόκοσμο, στη φυλακή. Το ερώτημα είναι άραγε ποια Σύνοδος, ποιος Μητροπολίτης, ποια Μητρόπολη, ποια Αρχιεπισκοπή θα δώσει πίσω την αθωότητα, την εμπιστοσύνη, την πίστη, την αυτοπεποίθηση, τον σεβασμό, την αξιοπρέπεια, την ίαση σ’ αυτό το παιδί;
Πολύ σωστά έκανε ο Μητροπολίτης Μεθόδιος, ο οποίος έθεσε αστραπιαία τον παιδεραστή ιερέα σε αργία από κάθε ιεροπραξία και διοικητική ευθύνη. Φυσικά έκανε το αυτονόητο και το επιβαλλόμενο κι έτσι τώρα θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως υπερασπιστικό εργαλείο αν η μήνυση φτάσει σε εκδίκαση. Ωστόσο, η πείρα δείχνει από πρότερες περιπτώσεις ότι συνήθως γίνεται ένας διακανονισμός εκτός δικαστηρίου, καταβάλλεται η αποζημίωση που συμφωνείται στο θύμα και τα δικηγορικά έξοδα και κλείνει το θέμα.
Αλλωστε, μία δίκη ποτέ δεν μπορεί να ξέρει κάποιος ποια έκβαση θα έχει και τι θα προκύψει κατά τη διαδικασία της προετοιμασίας της και συγκεκριμένα για την ανακάλυψη στοιχείων, το λεγόμενο discovery στη νομική γλώσσα. Αυτό μπορεί να σημάνει χίλια δυο πράγματα και να περιπλακούν πιο πολύ τα θέματα με οικονομικούς ελέγχους και άλλα πολλά.
Ενας εκ των πλέον επιφανών ομογενών μας, ευεργέτης της Εκκλησίας και της Ομογένειας, άνθρωπος με πίστη και ήθος, όταν διάβασε το δημοσίευμα για τον Μητρόπουλο μου τηλεφώνησε και μου είπε το εξής ενδιαφέρον: «να παρακαλούμε να μην μας αρπάξει ο αμερικανικός Τύπος γιατί θα γονατίσουμε σαν τους Καθολικούς», ενώ αναφέρθηκε σε περιπτώσεις για τις οποίες ισχύει το «αισχρόν εστίν και λέγειν».
Από την άλλη μεριά, είναι αμαρτία να «ψήνονται» οι άνθρωποί μας στις κοινότητες πάνω από τις ψησταριές ψήνοντας γουρουνάκια, κατσικάκια, σουβλάκια και άλλα σφάγια πιστεύοντας ότι βοηθούν την Εκκλησία και να δίνονται χιλιάδες ή και εκατομμύρια δολάρια για υποθέσεις παιδεραστών, κίναιδων και άλλων διαστροφικών παπάδων. Η Αρχιεπισκοπή έχει υπερβεί τα 23 εκατομμύρια σε αποζημιώσεις από το έτος 2001.
Και κάτι άλλο ακόμα, τύποι σαν τον Μητρόπουλο δεν έπρεπε να είχαν χειροτονηθεί ποτέ διότι αυτός είχε καταδικαστεί για παιδεραστικές δράσεις στο Μίσιγκαν. Πήγε στο Μέιν, έγινε δάσκαλος και στη συνέχεια στη Σχολή κι έγινε ιερεύς.
Βέβαια υπάρχει η δικαιολογία από μέρους των υπευθύνων ότι δεν γνωρίζαμε και τα παρόμοια, με τα οποία προσπαθούν να καλύψουν κατά κάποιο τρόπο τις ευθύνες τους. Τι γίνεται όμως με αυτούς που είναι γνωστοί, σκανδαλίζουν τον λαό του Θεού και τους έχουν οι ιεράρχες εκ δεξιών τους συνιερουργούντες, κηρύττοντες, αγιάζοντες και συναγελαζόμενοι μαζί τους ενώ λίγα χρόνια πριν είχαν φτάσει στα πρόθυρα της καθαίρεσης;
Και κάτι άλλο ακόμα, θα πρέπει οι υπεύθυνοι να είναι πολύ προσεκτικοί σε ποιους αναθέτουν την κατήχηση, τη διδασκαλία και γενικότερα την παιδαγωγία των παιδιών στις Κατασκηνώσεις, στις κοινότητες, στις συγκεντρώσεις περισυλλογής, τα λεγόμενα retreats. Πολύ σωστά, άριστα έπραξε ο Μητροπολίτης κ. Μεθόδιος που δεν προχώρησε με την ίδρυση Μοναστηριού μέσα στο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Μητρόπολης, αλλά και γενικότερα. Νομίζω πως καταλαβαινόμαστε με αυτά, δεν χρειάζονται περισσότερα.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου