Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

«Μαύρα σύννεφα» στην τουρκική οικονομία λόγω χρεοκοπιών και «κόκκινων» δανείων



SAPPHIRE TOWER
Εκτύπωση

Μπορεί η τουρκική οικονομία να σημείωσε επί σειρά ετών μια γενικά επιτυχημένη πορεία, με «καύσιμο» την πίστωση και την εσωτερική κατανάλωση, ωστόσο, όπως αναφέρεται σε ανάλυση του Reuters, οι χρεοκοπίες και τα προβληματικά/ «κόκκινα» δάνεια αυξάνονται στη γείτονα χώρα, ασκώντας πίεση στις τράπεζες και αποκαλύπτοντας μια πραγματική οικονομία που είναι πιο εύθραυστη από ό,τι πιστευόταν.
Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να μειωθεί στο 3,5% φέτος, σύμφωνα με προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, πολύ κάτω από τα διψήφια νούμερα των πρώτων ετών του ΑΚΡ του Ερντογάν στην εξουσία. Επίσης, ο τουρισμός έχει πληγεί σημαντικά, λόγω των βομβιστικών επιθέσεων και της αναταραχής στα νοτιοανατολικά της χώρας. Οι ξένοι επενδυτές προβληματίζονται και οι τράπεζες είναι διστακτικές όσον αφορά στην παροχή πίστωσης, με αποτέλεσμα να πιέζονται οι πλέον χρεωμένες εταιρείες. Μέχρι τώρα μέσα στο 2016, 240 εταιρείες έχουν ζητήσει προσωρινή «απαλλαγή/ προστασία» από τους δανειστές τους, αριθμός που αντιστοιχεί σε όλο το 2015, βάσει στοιχείων του sirketnews.com, που συγκέντρωσε τα δεδομένα. Όπως είπε στο Reuters ο πρόεδρος της Sezon Pirinc, που ζήτησε αναβολή πτώχευσης στα τέλη του 2015), Μεχμέτ Ερντογάν, ένας από τους βασικούς λόγους πίσω από την αναβολή πτώχευσης ήταν το ότι οι τράπεζες ζήτησαν αποπληρωμή δανείων νωρίτερα από τις ημερομηνίες ωρίμανσής τους, προβλέποντας ότι το 2016 θα είναι και αυτό δύσκολο έτος.
Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει δεσμευτεί να προβεί σε μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και των επενδύσεων στη βιομηχανία, ωστόσο πολλοί θεωρούν πως αυτές έρχονται πολύ αργά. Ακόμη, αναμένεται να αυξηθεί η πίεση στην κεντρική τράπεζα, ο νέος κυβερνήτης της οποίας ορίστηκε τον περασμένο μήνα.
Στη λίστα των εταιρειών – μεγάλων ονομάτων που κλυδωνίζονται είναι οι Aynes Gida, Begendic και Atalar Giyim, ενώ οι μικρότερες εταιρείες, η «ατμομηχανή» της τουρκικής οικονομίας, αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα λόγω των αλλαγών στον κατώτατο μισθό. Τον Ιανουάριο, ο αριθμός των καταγεγραμμένων εργαζομένων έπεσε κατά 379.000, ή 2,7%, σύμφωνα με το think tank TEPAV, με τα 2,3 εξ αυτών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα πλήττονται εταιρείες της σιδηρουργίας/ χαλυβουργίας, καθώς και των χώρων των τροφίμων και της τεχνολογίας, με τον Οζλέμ Οζουνέρ, διευθύνοντα σύμβουλο της Euler Hermes Turkey να εκτιμά πως 14.800 εταιρείες θα χρεοκοπήσουν φέτος.
Όσον αφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αυξήθηκαν στο 3,3% μέσα στο πρώτο τρίμηνο, τη στιγμή που ήταν στο 2,8% πριν από έναν χρόνο, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στις μικρομεσαίες, στο 4,4%. Σύμφωνα με αναλυτή που μίλησε στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας, αυτή τη στιγμή το ποσοστό βρίσκεται πάνω από το 6%.
Παρόλα αυτά, κάποιοι είναι καθησυχαστικοί: «Δεν περιμένω οικονομική κρίση. Η οικονομία δεν θα αποκτήσει καρκίνο, αλλά θα πρέπει να τα βγάλει πέρα με ένα έλκος» είπε ο Ατίλα Γεσιλάντα, αναλυτής της Global Source Partners.
Πηγή: HuffPost 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου