Σε εξόντωση και αφανισμό οδηγείται ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, από την νέα καταιγίδα φορολογικών μέτρων που εμπεριέχονται στο πολυνομοσχέδιο, με τίτλο «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις». Ο ξενοδοχειακός κλάδος, αυτή τη στιγμή, ισορροπεί σε «τεντωμένο σχοινί».
Εξ αιτίας της εξοντωτικής απογείωσης φόρων και τελών, ο ξενοδοχειακός κλάδος πλήττεται ολοκληρωτικά, αφού πέραν της επαχθούς επιβολής «φόρου διαμονής», στο νέο σχέδιο νόμου συμπεριλαμβάνεται διάταξη που καταργεί την απαλλαγή των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των κερδοσκοπικών νομικών προσώπων. Ως εκ τούτου, «…τα ξενοδοχεία, ως «εργαλεία δουλειάς», θα επιβαρύνονται πλέον με συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ και με συντελεστή 0.1%. Πρόκειται για μια άδικη ρύθμιση, η οποία στερείται κάθε λογικής, καθόσον θα επηρεάσει άμεσα και έμμεσα το κόστος του τουριστικού πακέτου, ενώ παράλληλα θα επιφέρει σημαντική μείωση στην ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού Τουρισμού αλλά και αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση», σχολιάζει ο Α’ Αντιπρόεδρος Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου και Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας, Δημήτρης Πολλάλης.
«Το τελευταίο διάστημα της κρίσης, ο τουριστικός τομέας της χώρας κινείται πάνω σε ένα«τεντωμένο σχοινί», δεν αντέχει άλλες πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις και δεν είναι σε θέση πλέον να κάνει άλλες θυσίες και παραχωρήσεις», εξηγεί ο Ταμίας του Τουριστικού Οργανισμού και Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ολυμπίας, Βασίλης Τυλιγάδας. Μιλώντας στηνεφημ. «Πατρίς» εξήγησε πως η νέα «φοροκαταιγίδα» οδηγεί τον ξενοδοχειακό κλάδο «εκτός αγοράς» αφού εδώ, δεν τίθεται θέμα διεθνούς ανταγωνισμού και όχι τοπικού. Κι αυτή η επιβάρυνση έρχεται σε μια ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα, λόγω των δημοσιονομικής κρίσης και του μεταναστευτικού. «Αναγνωρίζουμε ότι όλες οι χώρες του εξωτερικού έχουν το Τέλος Διανυκτέρευσης, αλλά δεν έχουν τα προβλήματα και την υπερφορολογία που έχουμε εμείς. Επίσης, υπάρχει μια σχετική αδικία, που έχει να κάνει με το ύψος του Τέλους που είναι ίδιο για το ξενοδοχείο των 3* η διαμονή στο οποίο είναι 50 ευρώ και το ίδιο για το ξενοδοχείο των 5* που βρίσκεται, για παράδειγμα στην Σαντορίνη, και χρεώνει τη διαμονή 300 ευρώ. Έτσι, εξαντλείται το μικρό ξενοδοχείο, αφού ουσιαστικά θα κληθεί και πάλι να καλύψει το ποσό από την τσέπη του, η οποία όμως πια, είναι άδεια», σχολιάζει ο κ.Τυλιγάδας, επισημαίνοντας πως, το μόνο θετικό – ίσως – σε αυτή τη διαδικασία, είναι η εφαρμογή του μέτρου από τον Ιανουάριο του 2018. Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μεγάλο πρόβλημα των 60.000 χαμένων κλινών, αφού σε όλη τη χώρα υπάρχει αντίστοιχος αριθμός ενοικιαζομένων χωρίς άδεια λειτουργίας.
Στην παρούσα χρονική περίοδο, επιτακτικό καθήκον της Πολιτείας είναι να στηρίζει την επιχειρηματικότητας αλλά και να διατηρεί ζωντανές τις ελπίδες επιβίωσης των χιλιάδων μικρομεσαίων καταλυμάτων που απαρτίζουν τη ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Ξενοδοχείας, το σημαντικότερο τομέα εισφοράς στην εθνική οικονομία.
Έστω και την ύστατη στιγμή, ο ξενοδοχειακός κλάδος, ζητά από την κυβέρνηση την απόσυρση της εν λόγω διάταξης, διαφορετικά και με μαθηματική ακρίβεια, ο ξενοδοχειακός κλάδος θα οδηγηθεί σε ευθεία κατεύθυνση προς το «εκτελεστικό απόσπασμα».
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ
Επιμέλεια Νάνσυ Σπυροπούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου