Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Δωρεά εκατ. δολαρίων από ζεύγος ομογενών στην Ελληνική Εταιρία «Παιδεία»

Πέμπτη, 12 Μαΐου, 2016

Του Θεόδωρου Καλμούκου
  • Το ανεγειρόμενο Ελληνικό Μουσείο. Φωτογραφία: Ελληνική Εταιρεία «Παιδεία».
ΒΟΣΤΩΝΗ. Το ζεύγος των ομογενών Νικολάου και Βενετίας Λεούνη από τη Φλόριδα, το οποίο δεν έχει αποκτήσει παιδιά και κληρονόμους,καταλείπει την περιουσία του -η οποία ανέρχεται περίπου σε δέκα πέντε εκατομμύρια δολάρια- στην Ελληνική Εταιρεία «Παιδεία», όπωςαποκάλυψε σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο πρόεδρός της, κ. Ηλίας Τομάζος.
Το ζεύγος Νικολάου και Βενετίας Λεούνη με καταγωγή από την Αρεόπολη της Μάνης -οι οποίοι ήταν ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστιατορίων- είναι συλλέκτες ακριβών έργων τέχνης, αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία δωρίζουν στην Ελληνική Εταιρεία «Παιδεία».  Ηδη στο πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ και συγκεκριμένα στο χώρο που έχει ανοικοδομηθεί το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, το υπαίθριο αμφιθέατρο και ο ιερός ναός των Τριών Ιεραρχών, χτίζεται Ελληνικό Μουσείο που θα φέρει το όνομα των δωρητών συνωδά με το όνομα της Πανλακωνικής Ομοσπονδίας Αμερικής.
Ο κ. Τομάζος είπε ότι «το κτίριο θα είναι διαστάσεων 7.400 τετραγωνικών ποδών και θα είναι Ελληνικό Μουσείο, αλλά με έμφαση στη Λακωνία». Τόνισε πως «δεν έχω λόγια να τα περιγράψω αλλά είναι μία από τις ωραιότερες ιστορίες που μας έχει συμβεί εδώ και σαράντα χρόνια που εργαζόμαστε, είναι σαν δώρο Θεού που ήλθε από τον ουρανό. Πριν δύο χρόνια με προσκάλεσε η Πανλακωνική στη Φλόριδα για να τους μιλήσω για το υπό ανέγερση κτίριο που έχουμε στο Πανεπιστήμιο του Ροντ Αϊλαντ που κινδυνεύει. Ηταν ο κ. Θεόδωρος Τσαφατίνος πρόεδρος Λακώνων Φλόριδας και έτυχε να είναι εκεί και ο πρώην πρόεδρος της Πανλακωνικής κ. Γιάννης Βλαχάκης, ο οποίος όταν άκουσε αυτά που τους είπα, τόσο πολύ κατάλαβε τον πόνο και την αγωνία μας που σηκώθηκε και είπε πως ‘εάν δεν δώσουμε σημασία στην ελληνική εκπαίδευση θα χάσουμε τον παλμό μας διότι μόνο με τα Ελληνικά Γράμματα έχουμε μέλλον’».
TOMAZOS 2
Ανέφερε, πως «οι κύριοι Βλαχάκης και Τσαφατίνος αμέσως μίλησαν σε γνωστούς τους στη Φλόριδα, ανάμεσα στους οποίους ήταν το ζεύγος Νικολάου και Βενετίας Λεούνη, τους οποίους προέτρεψαν να μας βοηθήσουν. Ο κύριος και η κυρία Λεούνη τους είπαν ‘πηγαίνετε στο πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ να τα δείτε, να βγάλετε κάποια φωτογραφία, ελάτε να μας πείτε και να το συζητήσουμε’. Παρά τη μεγάλη χιονοθύελλα που είχαμε εδώ διότι ήταν αρχές Μαρτίου ήλθαν ο κ. Βλαχάκης και ο κ. Τσαφατίνος είδαν τι έχουμε κάνει στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, επέστρεψαν στη Φλόριδα, έδειξαν τις φωτογραφίες στον κύριο και την κυρία Λεούνη και αποφάσισαν να μας αφήσουν όλη τους την περιουσία».
Οταν τον ρωτήσαμε για πόσα χρήματα μιλούμε, ο κ. Τομάζος είπε«κάπου δέκα πέντε εκατομμύρια όλα μαζί». Στην ερώτηση «μπορείτε να διευκρινίσετε ακριβώς;» απάντησε: «ναι, τα αφήνουν όλα στην ‘Παιδεία’», ενώ για το αν υπάρχει γραπτώς, διευκρίνισε πως «ναι πήραμε γράμμα από τον Πανλακωνική, πήγαμε, τους μιλήσαμε, έχει προχωρήσει πολύ το θέμα». Συμπλήρωσε πως «θέλαμε πρώτα να κάνουμε μερικά βήματα και να το δημοσιοποιήσουμε και το μαθαίνετε πρώτα εσείς ο ‘Ε.Κ.’». Πρόσθεσε πως «είναι συλλέκτες έργων τέχνης μεγάλης αξίας, και με τα εκτιμητήρια που υπάρχουν οι πίνακες είναι αξίας τουλάχιστον δέκα εκατομμυρίων». Στην ερώτηση αν αυτά είναι πάνω και πέρα από τα 15 εκατομμύρια, είπε «όχι, είναι όλα μαζί».
Ο κ. Τομάζος υπογράμμισε πως «το ζεύγος Λεούνη είναι καλοί άνθρωποι, από τους λίγους ανθρώπους που συναντά κάποιος στη ζωή του και δεν σας το λέγω αυτό επειδή μας βοηθούν, αλλά είναι η απλότητά τους, ο πατριωτισμός τους. Πήγαμε στο σπίτι τους με τον καθηγητική τον Φώτη Παπαδημητρακόπουλο και τους μιλήσαμε δύο φορές».
MOUSEIO PAIDEIA 3
Το ανεγειρόμενο Ελληνικό Μουσείο είναι δωρεά του ζεύγους Λεούνη και της Πανλακωνικής. Ο κ. Τομάζος είπε ότι «η Πανλακωνική έβαλε ήδη 120.000 χιλ. δολ. Θα κοστίσει περί τις $500.000. Η ‘Παιδεία’ είχε κάνει ήδη τις βάσεις και τώρα η Πανλακωνική με την οικογένεια Λεούνη θα το τελειώσουν». Συμπλήρωσε πως «όλες αυτές οι δωρεές με τα έργα τέχνης θα τοποθετηθούν μέσα στο Μουσείο μόνιμα φυσικά». «Πώς αισθάνεστε μ’ αυτή τη μεγάλη δωρεά και εξέλιξη;» τον ρωτήσαμε. Μας απάντησε πως «χτες, καθώς ρίχναμε το τσιμέντο, έκανα τον σταυρό μου μερικές φορές και έλεγα έχει ο Θεός, απλούστατα πρέπει να έχουμε υπομονή και πίστη κι ο Θεός δεν μας αφήνει».
Πρόσθεσε ακόμη, ότι «προχωρούμε πολύ εντατικά και υπολογίζουμε τον Οκτώβριο να κάνουμε μία γιορτή καθιέρωσής του».
Η Ελληνική Εταιρεία «Παιδεία», πρωτοξεκίνησε δειλά-δειλά το 1974από μια ομάδα φοιτητών στην αρχή, ως ένας φοιτητικός σύλλογος από διάφορα πανεπιστήμια, με βάση το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ. Τον πυρήνα συγκρότησαν ο Χρίστος Ζιώγκας, ο Θεόδωρος Σταυρόπουλος, η Μαρία Σταυροπούλου, ενώ εξέλεξαν πρόεδρο τον Ηλία Τομάζο.
Κάποια στιγμή καθώς συζητούσαν είπαν όλοι πως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια να βάλουμε τα Ελληνικά σ’ ένα Πανεπιστήμιο διότι δεν διδασκόταν η ελληνική γλώσσα. Αποφάσισαν να κρατήσουν τον φοιτητικό σύλλογο, αλλά συγχρόνως να ιδρύσουν κάτι παράλληλο για τους αποφοίτους και φίλους για την προσπάθεια αυτή της προώθησης των Ελληνικών Γραμμάτων. Κι έτσι ίδρυσαν την «Παιδεία» στις 13 Ιουνίου του 1977.
H «Παιδεία» έχει ανοικοδομήσει το μεγαλοπρεπές Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, το οποίο διαθέτει ευρύχωρους ακαδημαϊκούς χώρους, γραφεία, αίθουσες διδασκαλίας και συνεδριάσεων, βιβλιοθήκη, μικρό μουσείο, εντυπωσιακό υπαίθριο ελληνικό θέατρο κατ’ απομίμηση των αρχαιοελληνικών θεάτρων κι ένα βυζαντινόρυθμο εκκλησάκι αφιερωμένο στη μνήμη των Τριών Ιεραρχών θιασωτών της Ελληνικής Παιδείας προστατών των Ελληνικών Γραμμάτων.
Η «Παιδεία» έχει εισαγάγει τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε αμερικανικά Λύκεια της πολιτείας του Κονέκτικατ, ενώ έχει ιδρύσει εστίες διδαχής της Ελληνικής και σε άλλα πανεπιστήμια. Βρίσκεται στην πορεία ανοικοδόμησης μεγάλης πνοής έργου στο Πανεπιστήμιο του Ροντ Αϊλαντ με κέντρο Ελληνικών Σπουδών, παρεκκλήσιο και θέατρο, πλην όμως έχουν διακοπεί οι εργασίες προσωρινά λόγω προβλημάτων με το Πανεπιστήμιο και ελλείψεως οικονομικών πόρων.

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου