Κόκκινα δάνεια
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια άνω του 1,5 δισ. ευρώ έχουν καταστήσει ευάλωτες τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις απέναντι στα ξένα επενδυτικά κεφάλαια
«Τεράστιο πλήγμα για το τουριστικό προϊόν της Αθήνας» και «καμπανάκι για τον αφελληνισμό των ξενοδοχείων» αποτελεί για τους εκπροσώπους του ξενοδοχειακού κλάδου το ξαφνικό κλείσιμο του ιστορικού ξενοδοχείου Athens Ledra, έπειτα από 33 χρόνια λειτουργίας.
Παρά την άνοδο του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα και την αύξηση των τουριστικών εισπράξεων, τα τελευταία χρόνια, μόνο στην Αθήνα έχουν βάλει λουκέτο συνολικά 73 ξενοδοχεία!
Το κλείσιμο του Athens Ledra, λόγω των συσσωρευμένων χρεών του σε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, για ορισμένους ήταν προδιαγεγραμμένο, καθώς η ιδιοκτήτρια εταιρεία αδυνατούσε εμφανώς τον τελευταίο χρόνο να εξυπηρετήσει τις οφειλές της. Για άλλους όμως ήταν ξαφνικός θάνατος, καθώς σημειώθηκε σε μια χρονική στιγμή που ο τουρισμός κάνει συνεχή ρεκόρ, ενώ ο ξενοδοχειακός κλάδος, ειδικά στην Αττική, καταγράφει σημαντική άνοδο.
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η αθηναϊκή αγορά βρίσκεται μπροστά σε λουκέτο ιστορικού ξενοδοχείου. Πιο χαρακτηριστικές ήταν οι «απώλειες» εμβληματικών ξενοδοχείων, όπως το ιστορικό Πεντελικόν, το Esperia Hotel της οδού Σταδίου, το La Mirage στην Ομόνοια και το Athens Imperial στην Πλατεία Καραϊσκάκη.
Οπως τονίζει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) Γιώργος Τσακίρης, «το Athens Ledra ανήκει στα εμβληματικά ξενοδοχεία του προορισμού της Αθήνας και για τον λόγο αυτόν το κλείσιμό του αποτελεί αρνητική εξέλιξη συνολικά για τον ξενοδοχειακό κλάδο».
ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ. Ο πρόεδρος του ΞΕΕ επισημαίνει τον κίνδυνο «αφελληνισμού κι άλλων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων» υπό την πίεση των νέων φορολογικών επιβαρύνσεών τους αλλά και του συσσωρευμένου δανεισμού τους.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κύκλοι της ξενοδοχειακής αγοράς, «ένα μεγάλο μέρος από τα έσοδα του αυξημένου τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας κατευθύνεται προς τις τράπεζες για την εξυπηρέτηση των δανείων».
Ομως, πολλά από τα δάνεια αυτά δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν, με αποτέλεσμα άλλες ξενοδοχειακές μονάδες να βάζουν λουκέτο κι άλλες να αλλάζουν χέρια.
Ηδη, σύμφωνα με πηγές του ξενοδοχειακού κλάδου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον χώρο του τουρισμού υπολογίζεται ότι ανέρχονται στο 40% των συνολικών δανείων που έχουν λάβει οι τουριστικές επιχειρήσεις και αφορούν σχεδόν αποκλειστικά ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις των τουριστικών επιχειρήσεων φθάνουν τα 7 δισ. ευρώ, με τα κόκκινα δάνεια να υπολογίζονται σε περίπου 2,8 δισ. ευρώ.
Ο γόρδιος δεσμός που καλούνται αυτήν τη στιγμή να λύσουν κυβέρνηση και τραπεζικοί όμιλοι αφορά περίπου 20 μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες εμφανίζονται να κουβαλάνε σχεδόν τα μισά κόκκινα δάνεια στον χώρο του τουρισμού, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα για τα κόκκινα δάνεια, ο Τσακίρης σημειώνει ότι είναι διάχυτη πλέον η αγωνία των ξενοδόχων για την πορεία αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων των τραπεζών. «Σαφώς ανησυχούμε, σαφώς έχουμε εκφράσει την αγωνία μας για τον αφελληνισμό του ξενοδοχειακού δυναμικού, καθώς δεν αλλάζουν μόνον οι όροι αλλά και οι παίκτες. Θα θέλαμε να δούμε δράσεις. Θα θέλαμε να αντιμετωπιστεί σοβαρά και να αποφευχθεί ο αφελληνισμός» τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΞΕΕ.
ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ. Επιχειρηματίες του τουρισμού επισημαίνουν πως οι μεγάλες και φορτωμένες με δάνεια ξενοδοχειακές επιχειρήσεις λειτουργούν όπως το καπάκι στην κατσαρόλα, καθώς μέχρι τώρα δεν επέτρεπαν στην υπόλοιπη αγορά να ανασάνει, εξασφαλίζοντας για λογαριασμό τους τη μερίδα του λέοντος των χρηματοδοτήσεων από το τραπεζικό σύστημα. Πάντως, πέραν των 20 προβληματικών ομίλων, ο αριθμός των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που βρίσκονται στο κόκκινο ξεπερνά τις 300.
Ολοι αναμένουν πλέον ότι τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών ξενοδοχείων θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της ζήτησης πολλών distress funds, καθώς η άνοδος του ελληνικού τουρισμού διασφαλίζει ένα μίνιμουμ αποκόμισης γρήγορου κέρδους για τον δανειστή.
Κορυφαίοι επιχειρηματίες του τουρισμού, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη μεταβίβαση των μονάδων τους αντί πινακίου φακής σε ξένα funds, προκρίνουν τη λύση να τους επιτραπεί αρχικά να αναζητήσουν οι ίδιοι κεφάλαια για τη σωτηρία των μονάδων τους. Εφόσον αυτό δεν καταστεί εφικτό, στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για τους επενδυτές.
Σε κάθε περίπτωση, το σύνολο των ξενοδόχων απορρίπτει την ιδέα της μεταβίβασης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων σε ξένα funds, σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Υποστηρίζουν πως μια τέτοια επιλογή θα προκαλούσε πολλαπλό σοκ στην αγορά, καθώς η μεταβίβαση των δανείων σε ξένα funds θα οδηγούσε σε κλείσιμο των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, αφήνοντας στον αέρα χιλιάδες εργαζομένους.
Πηγή: TA NEA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου