Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Θα γίνει τελικά η Μεγάλη Σύνοδος-Το Φανάρι καλεί σε ενότητα και ευθύνη

Του Θεόδωρου Καλμούκου

1991.... Νέος Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως εκλέγεται ο μητροπολίτης Χαλκηδόνος, Βαρθολομαίος .
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο καλεί όλους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και των ευθυνών τους και να συμμετάσχουν στη Μεγάλη Σύνοδο για τη διασφάλιση της ενότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας.ΒΟΣΤΩΝΗ. Τη σύγκληση κανονικά της Αγίας και Μεγάλης Συνόδουαπεφάσισε ομόφωνα η Ενδημούσα Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, η οποία συνήλθε εκτάκτως σήμερα Δευτέρα 6 Ιουνίου, σε μία πολύωρη και μαραθώνια συνεδρία υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.
Η σύγκληση της έκτακτης Ενδημούσης Συνόδου, η οποία απαρτιζόταν από 18 αρχιερείς, υπαγορεύθηκε από την σοβαρή εμπλοκή που προέκυψε την τελευταία στιγμή και συγκεκριμένα δέκα μόλις ημέρες πριν την έναρξη της Συνόδου από αιτιάσεις τοπικών Εκκλησιών και συγκεκριμένα της Βουλγαρίας να μη συμμετάσχει στη Μεγάλη Σύνοδο.
Τονίζεται ότι η Ενδημούσα Σύνοδος του Φαναρίου, είναι η Σύνοδος εκείνη η οποία εκλέγει τον εκάστοτε Οικουμενικό Πατριάρχη και συγκροτείται από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου τα οποία είναι συνοδικοί πάρεδροι κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο και επί πλέον όλη την ενδημούσα Ιεραρχία του Θρόνου.
Οπως έγραψε λεπτομερώς ο «Εθνικός Κήρυξ» το περασμένο Σαββατοκύριακο 4-5 Ιουνίου 2016, υπήρχε μία υποβόσκουσα κρίσηαναφορικά με τα κείμενα, τη θεματολογία, τα οικονομικά και τις λεπτομέρειες προπαρασκευής της Συνόδου. Είχαν εκφραστεί διάφορες απόψεως και γνώμες, φόβοι και ενστάσεις συμπεριλαμβανομένου και του Αγίου Ορους, πλην όμως η κρίση κορυφώθηκε με την απόφαση της Εκκλησίας της Βουλγαρίας να μην συμμετάσχει ζητούσα τη σύγκληση της Μεγάλης Συνόδου σε μελλοντικό χρόνο.
Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι από την αρχή της συνεδρίας της Ενδημούσης Συνόδου στο Φανάρι, ο Πρόεδρός της, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ήταν απόλυτος ότι θα πρέπει να γίνει η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος όπως έχει προγραμματιστεί, συναποφασιστεί και συνυπογραφεί από όλες τις κατά τόπου Ορθόδοξες Εκκλησίες.
Ελέχθη μέσα στην έκτακτη Ενδημούσα Σύνοδο από πολλούς αρχιερείς πως δεν είναι δυνατόν την τελευταία στιγμή να εκφράζονται τέτοιες αιτιάσεις και να μπαίνουν όροι. Τονίσθηκε ότι η Μεγάλη Σύνοδος οφείλει να συγκληθεί και όπως απορρέει από την εκκλησιολογική, δογματική και κανονική δομή της Συνόδου ο καθένας θα έλθει να πει τις απόψεις του εν Συνόδω. Δεν υπάρχει δεν έρχομαι επειδή διαφωνώ.
Τονίσθηκε ότι η διαδικασία έχει αποφασισθεί πανορθοδόξως, τα σχέδια των κειμένων είναι πανορθοδόξως αποφασισμένα, δεν μπορούν να είναι εγκεκριμένα εκ των προτέρων, αλλά θα υπάρξει συζήτηση επ’ αυτών συνοδικώς. Δεν υπήρξαν διαφοροποιήσεις γνωμών στην Ενδημούσα Σύνοδο, ήταν άπαντες ομόφωνοι και σύμφωνοι και τονίσθηκε πως όποιος δεν θέλει να γίνει η Μεγάλη Σύνοδος να βγει και να το πει δημόσια και ξεκάθαρα.
Από την Ενδημούσα Σύνοδο απουσίαζαν οι Μητροπολίτες Περγάμου κ. Ιωάννης και Πριγκηποννήσων κ. Ιάκωβος. 
Τονίζεται ότι ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ. Νεόφυτος ο οποίος φαίνεται να δημιουργεί και το μείζον πρόβλημα, ήταν παρών σε όλες τις προπαρασκευαστικές συνεδριάσεις, υπέγραψε τα προκαταρκτικά κείμενα και δεν εξέφρασε ποτέ διαφωνία. Ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζειπως ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ έκανε προ ημερών κάποιες άτυπες επικοινωνίες με την Εκκλησία της Βουλγαρίας, αλλά φαίνεται ότι οι Βούλγαροι είναι αδιάλλακτοι προς το παρόν τουλάχιστον, ενώ ταυτόχρονα διέρρευσαν και κάποιες πληροφορίες ότι τελικά θα πάει στη Μεγάλη Σύνοδο ο Πατριάρχης Νεόφυτος.
Υπήρξε και η πληροφορία ότι ξεσηκώθηκε και η Εκκλησία της Σερβίας εναντίον της Μεγάλης Συνόδου, πλην όμως δεν στάθηκε δυνατόν να διασταυρωθεί η πληροφορία, ενώ ελπίζεται με την απόφαση της Ιεράς Ενδημούσης Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να γίνουν πιο ψύχραιμες και συνετές αποφάσεις. Δεν υπήρξε επικοινωνία με την Εκκλησία της Ρωσίας.
Εν των μεταξύ, το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέδωσε το ακόλουθο ανακοινωθέν:
«Συνήλθε σήμερον εκτάκτως, υπό την προεδρίαν της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, εις συνεδρίαν, η Ιερά Ενδημούσα Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς επισκόπησιν της πορείας της χάριτι Θεού συγκληθείσης και ήδη επί θύραις Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Η Ιερά Ενδημούσα Σύνοδος, μετ’ εκπλήξεως και απορίας επληροφορήθη τας εσχάτως εκφρασθείσας θέσεις και απόψεις ενίων αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών και, αξιολογήσασα αυτάς, διεπίστωσεν ότι ουδέν θεσμικόν πλαίσιον υφίσταται προς αναθεώρησιν της ήδη δρομολογηθείσης συνοδικής διαδικασίας. Οθεν, αναμένεται, οι Προκαθήμενοι των Αγιωτάτων Ορθοδόξων Εκκλησιών, συμφώνως προς τον Κανονισμόν Οργανώσεως και Λειτουργίας της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, να προσκομίσουν τας τυχόν ‘προτάσεις τροπολογιών, διορθώσεων ή προσθηκών εις τα ομοφώνως εγκριθέντα κείμενα υπό Προσυνοδικών Πανορθοδόξων Διασκέψεων και των Συνάξεων των Προκαθημένων επί των θεμάτων της ημερησίας διατάξεως’ (βλ. άρθρον 11), προς τελικήν διαμόρφωσιν και απόφανσιν κατά τας εργασίας της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, τη επικλήσει του Παναγίου και Τελεταρχικού Πνεύματος.
Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, ως πρωτεύθυνος Εκκλησία διά την διασφάλισιν της ενότητος της Ορθοδοξίας, καλεί άπαντας να αρθούν εις το ύψος των περιστάσεων και να μετάσχουν εις τας, κατά τας προκαθωρισμένας ημερομηνίας, εργασίας της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, ως πανορθοδόξως απεφασίσθη και υπεγράφη τόσον υπό των Προκαθημένων εις τας Ιεράς Συνάξεις αυτών όσον και υπό των εξουσιοδοτημένων εκάστοτε Αντιπροσωπειών καθ’ όλην την μακράν προπαρασκευαστικήν της Συνόδου διαδικασίαν.
Εν τοις Πατριαρχείοις, τη 6η Ιουνίου 2016
Εκ της Αρχιγραμματείας».
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου