Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Το «καραβάνι» χάνει τον δρόμο του. Κυβέρνηση με πολλά "βαρύδια". Λέτε να βουλιάξει;

Το «καραβάνι» χάνει τον δρόμο του «ΙΟΣ»... ΠΑΡΑΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ «ΦΑΛΤΣΑ» ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΒΑΖΟΥΝ ΔΥΣΚΟΛΑ ΣΤΟΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ
Του Ηλία Μπενέκου
Δευτέρα, 6 Ιουνίου, 2016
Πονοκέφαλο προκαλούν στον Μαξίμου, τα «φάλτσα» και οι «παραφωνίες» υπουργών και βουλευτών, που το τελευταίο διάστημα τείνουν να προσλάβουν διαστάσεις επιδημίας. Ο προβληματισμός και η δυσαρέσκεια ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού είναι έντονα, ενώ αποτελεί κοινό μυστικό ότι η? ώρα της κρίσης πλησιάζει μέσω του ανασχηματισμού. Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε την προσοχή της αποκλειστικά στραμμένη στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με αποτέλεσμα οι αστοχίες και το επικοινωνιακό φιάσκο αρκετών στελεχών να περάσουν σε δεύτερη μοίρα.
Αυτό όμως είχε ως συνέπεια τα σχετικά «κρούσματα» να πολλαπλασιάζονται καθημερινά, αφού άπαντες διατύπωναν τη? γνώμη τους αμετροεπώς στα μέσα ενημέρωσης, χωρίς να ακολουθούν κάποια κεντρική γραμμή και πολιτική -μερικές φορές μάλιστα εκφράζοντας εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις από εκείνες του Μαξίμου- προκαλώντας μεγάλη πολιτική ζημιά στην κυβέρνηση και σκιάζοντας τα όποια θετικά αποτελέσματα διαφαίνονταν στο πεδίο της συμφωνίας με τους δανειστές.
Διχαστική τοποθέτηση
Την πλέον ενδεικτική περίπτωση των ατυχών δηλώσεων που «πλήγωσαν» την εικόνα της κυβέρνησης, αποτελεί η διχαστική τοποθέτηση του Γ. Κυρίτση για διακριτική φορολογική αντιμετώπιση των «μενουμευρωπαίων», καθώς έδειξε να ακυρώνει ένα από τα βασικότερα επιχειρήματα του Αλ. Τσίπρα περί «κυβέρνησης όλων των Ελλήνων». Ακόμη και αν η πρόθεση του κ. Κυρίτση ήταν να καταδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη προκειμένου να ρίξει τα βάρη στους έχοντες, η απλοϊκή ταύτιση των εύρωστων οικονομικών στρωμάτων με εκείνους που τάχθηκαν υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα, έφερε στην επιφάνεια -έστω και τυχαία- χρόνιες ιδεοληψίες αρκετών στελεχών του κόμματος, στοχοποιώντας τους πολιτικούς αντιπάλους.
Η εμμονή δε του κ. Κυρίτση στο λάθος, με νέες ανάλογες δηλώσεις στις οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσίασε ως συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης συνολικά να επιβαρύνει όσους ψήφισαν «ναι», αλλά κυρίως η ελαφρότητα με την οποία κάποια άλλοι βουλευτές έσπευσαν να υιοθετήσουν τις ιδέες αυτές, όπως η Εύη Καρακώστα, που υποστήριξε πως η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης έχει «ταξικό πρόσημο» ξεχείλισαν το ποτήρι.
Ωστόσο, παρά τη δυσαρέσκεια, το Μαξίμου δεν επέδειξε τα απαραίτητα αντανακλαστικά αφήνοντας τη συζήτηση να συνεχίζεται, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις, αφού υπήρχε διάχυτη η εντύπωση ότι οι απόψεις αυτές εκφράζουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό και αποτελούν την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης. Το γεγονός δε ότι κάποια στελέχη, όπως ο Δ. Παπαδημούλης ή ο Δ. Μάρδας αντιλαμβανόμενα τη «ζημιά» που είχε γίνει έσπευσαν να λάβουν αποστάσεις, διαφοροποιούμενοι από τις δηλώσεις Κυρίτση, και υποκαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό την απουσία κάποιας αντίδρασης κεντρικά από την κυβέρνηση, δείχνει και τον βαθμό σύγχυσης που επικράτησε. Δεν ήταν λίγοι μάλιστα εκείνοι που διατύπωναν εμφανώς την ανησυχία τους για την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί και για τις επιλογές προσώπων που έχουν γίνει από το Μαξίμου, με δεδομένο μάλιστα ότι ο συγκεκριμένος βουλευτής, εκτός των άλλων, είναι επιφορτισμένος και με το ευαίσθητο έργο της ενημέρωσης της κοινής γνώμης για το προσφυγικό!
Οι αστοχίες όμως δεν περιορίζονται μόνο στην περίπτωση αυτή, αφού κάποιες φορές δείχνουν να αγγίζουν ακόμη και τη ραχοκοκαλιά του κυβερνητικού συνασπισμού. Αν και δεν το παραδέχονται δημοσίως, στο Μαξίμου είναι έντονα δυσαρεστημένοι από τις εμφανίσεις και δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου Π. Καμμένου, ο οποίος με την ψήφιση των νέων μέτρων του μνημονίου, φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για την πολιτική του επιβίωση επιδιώκοντας να επωμιστεί το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος.
Η εμμονή του Πάνου σε «κόκκινες γραμμές» που εδώ και καιρό έχουν ξεθωριάσει από τα μέτρα που και ο ίδιος ενέκρινε με την ψήφο του στη Βουλή, αλλά κυρίως η στάση του να εμφανίζεται ότι μιλάει πάντα ύστερα από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό εκφράζοντας -όπως υποστηρίζει- και τον Αλ. Τσίπρα, δημιουργούν εκνευρισμό στο πρωθυπουργικό επιτελείο.
Η σπουδή που επέδειξε, δεσμευόμενος ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές ρυθμίσεις στα μισθολόγια των ένστολων, οδηγώντας άρον άρον την κυβέρνηση στην αναζήτηση ισοδυνάμων, αλλά και οι απόψεις περί αντισυνταγματικότητας του ΦΠΑ στα νησιά, υπενθύμισαν στο Μαξίμου ότι η «συγκατοίκηση» με τον Π. Καμμένο μπορεί να είναι αναγκαστική λόγω της ισχνής πλειοψηφίας των 153, δεν αποτελεί ωστόσο και την ιδανικότερη επιλογή. Και αν ο Π. Καμμένος αποτελεί «ξένο σώμα» για τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο η ψυχρολουσία που επεφύλαξε στην κυβέρνηση ο Ν. Βούτσης, συντασσόμενος έστω και σε χαμηλότερους τόνους με τον υπουργό Άμυνας για το θέμα του ΦΠΑ, κατέδειξε ότι διχογνωμίες υπάρχουν και εντός ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα εκφράζονται από κορυφαία στελέχη.
«Απάντηση» Τσακαλώτου
Η «αφωνία» δε του Μαξίμου, για ακόμη μια φορά και η αδυναμία να υπερασπιστεί τις επιλογές του, ανάγκασαν τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο να «απαντήσει», δηλώνοντας καθαρά πως πρόκειται για μία από τις λίγες περιπτώσεις όπου η άποψή του συμπίπτει με εκείνη των Θεσμών.
Και βέβαια, μέσα στο κλίμα γενικότερης απουσίας «ελέγχου» είναι φυσικό να εκδηλώνονται παντός τύπου παραφωνίες και τα... επικοινωνιακά αυτογκόλ να πέφτουν βροχή, ακόμη και σε περιπτώσεις που τα λάθη εύκολα θα μπορούσαν να αποφευχθούν.
Ο θόρυβος που προκάλεσε τις τελευταίες μέρες ο Ν. Φίλης για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην Παιδεία, όχι τόσο για την ουσία αυτών όσο για τον τρόπο που χειρίστηκε επικοινωνιακά το θέμα, κάνοντας μια ολόκληρη χώρα να συζητά για το αν πρέπει οι γονείς να αποκαλούν τα παιδιά τους «πριγκίπισσες και βασιλόπουλα», έδειξε πόσο εύκολα μπορεί να «ακυρωθεί» μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια, αν δεν επικοινωνηθεί σωστά στους πολίτες.
Βγήκαν... offside για 48 ώρες
Κορωνίδα των επικοινωνιακών φάουλ πάντως είναι σίγουρα το μείζον ζήτημα των offshore, που κινδύνευσε να πλήξει το «ηθικό πλεονέκτημα» στο οποίο ομνύει η κυβέρνηση. Το θέμα «σερνόταν» επί ένα 48ωρο με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθούν ανεπιτυχώς να υπερασπιστούν τη σχετική διάταξη στα τηλεοπτικά πάνελ, πριν η «ΑΥΓΗ» σφυρίξει οφ σάιντ και η ρύθμιση αλλάξει εκ βάθρων μέσω τροπολογίας. Και μπορεί τελικώς το Μαξίμου να κατάφερε να αλλάξει το «παιχνίδι» υιοθετώντας μια πιο αυστηρή διάταξη και να κερδίσει έστω με καθυστέρηση τις εντυπώσεις, λόγω και της απόφασης της ΝΔ να αποχωρήσει από τη Βουλή, ωστόσο στο επιτελείο του Αλ. Τσίπρα αναγνωρίζουν πως για ακόμη μια φορά υπήρξαν αργά αντανακλαστικά και επικοινωνιακό κενό. 
Οι ίδιοι διαβεβαιώνουν πως «έχουν γνώση οι φύλακες», ενώ φροντίζουν σε κάθε ευκαιρία να υπενθυμίσουν στα στελέχη ότι η «αξιολόγηση» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι τελικές αποφάσεις δεν θα αργήσουν. Ο Αλ. Τσίπρας δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει σε ουσιαστική ανασυγκρότηση και ανανέωση τόσο στο κόμμα όσο και στο κυβερνητικό σχήμα, σχεδιάζοντας με προσοχή τα επόμενα βήματα για το Συνέδριο και τον ανασχηματισμό. Μένει να φανεί αν οι νέες επιλογές αποδειχθούν καλύτερες των προηγούμενων…
Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου