Του Θεόδωρου Καλμούκου
ΒΟΣΤΩΝΗ.Τη Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2016, κρίνεται η τύχη της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη ιεραρχών στο Φανάρι, λόγω της σοβαρής εμπλοκής που έχει προκύψει την τελευταία στιγμή. Η Σύνοδος έχει οριστεί να ξεκινήσει τις εργασίες της στην Κρήτη στις 16 Ιουνίου.
Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι ήδη ενημερώθηκαν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να βρίσκονται στο Φανάρι το πρωί της Δευτέρας. Κι αυτό επειδή μόλις είχε συγκληθεί Σύνοδος του Φαναρίου και τα εξ’ Αμερικής μέλη της έφτασαν το Σάββατο στην Αμερική και είναι πρακτικώς δύσκολο να επανέλθουν και πάλι στο Φανάρι, εκτός από τον Μητροπολίτη Ατλάντας κ. Αλέξιο, ο οποίος βρισκόταν στη Βέροια αντιπροσωπεύοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στις εκδηλώσεις των «Παύλειων».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος φέρεται ιδιαίτερα λυπημένος και ανήσυχος για την τροπή που έχουν λάβει τα πράγματα την τελευταία στιγμή. Δεν έχει μέχρι στιγμής εκφραστεί για το τι δέον γενέσθαι, πλην όμως θα πρέπει να θεωρούνται όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.
Επίσης, πληροφορίες του «Ε.Κ.» εξ’ Αθηνών αναφέρουν ότι υπάρχει ανησυχία σε ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια με τις εξελίξεις της Συνόδου, καθότι άπτονται και διακρατικών σχέσεων.
Υπήρχε μία υποβόσκουσα κρίση αναφορικά με τα κείμενα, τη θεματολογία, τα οικονομικά και τις λεπτομέρειες προπαρασκευής της Συνόδου, είχαν εκφραστεί διάφορες απόψεως και γνώμες, φόβοι και ενστάσεις συμπεριλαμβανομένου και του Αγίου Ορους, πλην όμως η κρίση κορυφώθηκε με την απόφαση της Εκκλησίας της Βουλγαρίαςνα μην συμμετάσχει ζητούσα τη σύγκληση της Συνόδου σε μελλοντικό χρόνο.
Υπήρχε μία υποβόσκουσα κρίση αναφορικά με τα κείμενα, τη θεματολογία, τα οικονομικά και τις λεπτομέρειες προπαρασκευής της Συνόδου, είχαν εκφραστεί διάφορες απόψεως και γνώμες, φόβοι και ενστάσεις συμπεριλαμβανομένου και του Αγίου Ορους, πλην όμως η κρίση κορυφώθηκε με την απόφαση της Εκκλησίας της Βουλγαρίαςνα μην συμμετάσχει ζητούσα τη σύγκληση της Συνόδου σε μελλοντικό χρόνο.
Ακόμη, εξακολουθεί να παραμένει άλυτο το πρόβλημα της αντιπαλότητας μεταξύ των δύο πρεσβυγενών Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων που έχει ανακύψει με την προ τριετίας ίδρυση Αρχιεπισκοπής στο Κατάρ από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ενώ το Πατριαρχείο Αντιοχείας επιμένει ότι το Κατάρ ανήκει στη δική του εκκλησιαστική δικαιοδοσία.
Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με τα Πρακτικά Αριθμός 35 της Συνόδου του Πατριαρχείου της Μόσχας, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση του «Εθνικού Κήρυκα», η οποία συνήλθε την Παρασκευή 3 Ιουνίου υπό την προεδρία του Πατριάρχη Μόσχας και πασών Ρωσιών κ. Κυρίλλου, η Ιερά Σύνοδος της Ρωσίας αποφάσισε, και ζητά από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο να προβεί στη Σύγκληση μιας Πανορθόδοξης Συνδιάσκεψης μέχρι τις 10 Ιουνίου 2016, προκειμένου να τοποθετηθούν όλες οι Τοπικές Εκκλησίες για να ανακύψαντα θέματα.
Στα Πρακτικά αναφέρεται επίσης ότι η Σύνοδος της Μόσχας «ασχολήθηκε με σοβαρά προβλήματα, τα οποία προέκυψαν κατά την πορεία προετοιμασίας της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία προγραμματίζεται να συγκληθεί από 18ης έως 26ης Ιουνίου 2016 στην Κρήτη και ειδικότερα δε με την άρνηση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Βουλγαρίας να συμμετάσχει στη Σύνοδο εάν δεν μετατεθεί η ημερομηνία συγκλήσεώς της και με σοβαρή κριτική η οποία ασκήθηκε κατά της προετοιμασίας της Συνόδου και των συνοδικών κειμένων τόσο από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας, όσο και από τινες άλλες κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες».
Aναγράφονται και οι εξής αποφάσεις:
«Να εγκρίνει τις προσπάθειες τις οποίες καταβάλλει ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος και εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Μόσχας κατά την περίοδο μετά την από 2 έως 3 Φεβρουαρίου 2016 γενομένη Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας ως προς τη συμμετοχή στην προετοιμασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.
Να εγκρίνει τις τροπολογίες της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας στα σχέδια κειμένων της Πανορθοδόξου Συνόδου ‘Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον υπόλοιπον χριστιανικόν κόσμον’ και ‘Η Αποστολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν τω συγχρόνω κόσμω’, οι οποίες διαμορφώθηκαν βάσει των κρίσεων Ιεραρχών, κληρικών, μοναχών και μοναζουσών και λαϊκών.
Να τονίσει ότι κατόπιν συζητήσεως των σχεδίων κειμένων της Πανορθοδόξου Συνόδου οι Ορθόδοξες Εκκλησίες της Γεωργίας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδος, όπως και η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους υπέβαλαν ουσιαστικές τροπολογίες, οι οποίες συγκλίνουν εν πολλοίς με προτάσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας. Αυτές χρήζουν επισταμένης μελέτης επί τω σκοπώ της εξασφαλίσεως της πανορθοδόξου συναινέσεως.
Εχοντας υπόψη ότι οι αποφάσεις της Πανορθοδόξου Συνόδου λαμβάνονται αποκλειστικώς καθ’ ομοφωνίαν (Απόφαση της από 6 έως 9 Μαρτίου 2014 Συνάξεως των Ορθοδόξων Προκαθημένων αρθ. 2α), δηλαδή με ομόφωνη εκδήλωση θελήσεως όλων των κοινώς ανεγνωρισμένων Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, να υπογραμμίσει ότι η μη συμμετοχή έστω και μίας εξ αυτών στη Σύνοδο, αποτελεί απόλυτο κώλυμα για την διεξαγωγή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.
Επειδή η από 1ης Ιουνίου 2016 απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Βουλγαρίας καθώς και το ασαφές ως προς τη συμμετοχή του Πατριαρχείου Αντιοχείας στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, η έλλειψη της προκαταρκτικής συναινέσεως για το σχέδιο του Κανονισμού Λειτουργίας της Συνόδου και του κειμένου ‘Το μυστήριον του Γάμου και τα κωλύματα αυτού’, αυτό σημαίνει ότι κατά το παρόν, δύο εβδομάδες προ της καθορισμένης ημερομηνίας ενάρξεως της Συνόδου, παραμένουν σοβαρές εκκρεμότητες, οι οποίες χρήζουν της άνευ αναβολής λήψεως των πανορθοδόξων πρωτοβουλιών.
Να θεωρεί ότι ως λύση για άρση του αδιεξόδου θα μπορούσε να είναι η σύγκληση μίας εκτάκτου Πανορθοδόξου Προσυνοδικής Διασκέψεως προς εξέταση της διαμορφωθείσης καταστάσεως και την μελέτη των υποβληθεισών από τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες τροπολογίες για τα συνοδικά κείμενα με σκοπό την εκπόνηση των συμπεφωνημένων προτάσεων».
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου