Σφοδρή σύγκρουση Θεοδωράκη-Τσίπρα - Με ευρεία πλειοψηφία 190 «ναι» παρά την σκληρή κριτική στην κυβέρνηση – «Ναι» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Χ.Α., Δη.Συ., ΚΚΕ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ – «Παρών» η Ε.Κ. - Αποχώρησε από την συζήτηση η ΝΔ καταγγέλλοντας «αμνήστευση των υπευθύνων»
Παρά τα σφοδρά πυρά που δέχθηκε η κυβέρνηση με αφορμή την ψηφισθείσα διάταξη του πολυνομοσχεδίου που επέτρεπε σε υπουργούς και βουλευτές να συμμετέχουν σε off-shore χωρών με προνομιακό φορολογικό καθεστώς αλλά φορολογικά συνεργάσιμων, ωστόσο, η νέα «διορθωτική» τροπολογία που κατέθεσε για να επιβάλλει, τελικώς, καθολική απαγόρευση στην συμμετοχή σε εταιρείες με έδρα την αλλοδαπή, συγκέντρωσε την ευρεία πλειοψηφία των κομμάτων. Εκτός της ΝΔ, η οποία αποχώρησε καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «αμνήστευση των υπευθύνων», υπέρ της νέας ρύθμισης ψήφισαν εκτός των κυβερνητικών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, η Χρυσή Αυγή, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (με μια επιφύλαξη για το θέμα της προθεσμίας των 60 ημερών για την μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων), το ΚΚΕ και το Ποτάμι, με την Ένωση Κεντρώων να επιλέγει το «παρών». Έτσι, επί 197 ψηφισάντων οι 190 τάχθηκαν υπέρ ενώ επτά δήλωσαν «παρών».
Η τροπολογία για τις offshore
Η τροπολογία για τις offshore
Είχε προηγηθεί έντονη πολιτική αντιπαράθεση η οποία κορυφώθηκε με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, ο οποίος επέλεξε να εκμεταλλευθεί πολιτικά και επικοινωνιακά την απουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη, προκειμένου να ανατρέψει το εξαιρετικά δυσμενές για την κυβέρνηση κλίμα που επικράτησε επί ημέρες και την δυσφορία που προκλήθηκε ακόμη και μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με αποκορύφωμα το πρωτοσέλιδο της (κυβερνητικής) «Αυγής», η οποία τάχθηκε ευθέως κατά της επίμαχης ρύθμισης που «πέρασε» στο πολυνομοσχέδιο των 240 άρθρων! Ο κ. Τσίπρας σχολιάζοντας την αποχώρηση της ΝΔ έκανε λόγο για ένδειξη του «ογκώδους στρατηγικού αδιεξόδου» της και ότι «το έβαλε στα πόδια είτε διότι συνειδητοποίησαν ότι θα είχαν τεράστιες απώλειες στην ονομαστική ψηφοφορία που θα τους εξέθεταν είτε διότι τρέχουν να προλάβουν την προθεσμία των 60 ημερών για να μεταβιβάσουν τις μετοχές τους», όπως είπε χαρακτηριστικά. Εμφάνισε δε ως «γνωστή από τον Οκτώβριο» την επίμαχη ρύθμιση που πέρασε στο πολυνομοσχέδιο, αποδίδοντας την κριτική που δέχθηκε σε «επικοινωνιακή αθλιότητα», «λάσπη και χυδαιότητα».
Το ηλεκτρισμένο κλίμα όξυνε περαιτέρω η αντιπαράθεση του κ. Τσίπρα με τον επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη, μια φράση του οποίου προκάλεσε πανδαιμόνιο αντιδράσεων από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς εμφάνιζε τον πρωθυπουργό να έχει στο επιτελείο του συνεργάτες του Ακ. Τσοχατζόπουλου, οι οποίοι, όπως υποστήριξε, «έχουν διωχθεί επειδή έχουν κλέψει πολιτικό χρήμα». Χρειάστηκε να διακοπεί η συνεδρίαση για να κατευναστούν τα πνεύματα ενώ καταγράφηκε η ακραία διάσταση μεταξύ Τσίπρα-Θεοδωράκη με τον πρώτο να χαρακτηρίζει τον επικεφαλής του Ποταμιού «συνήγορο του απόντος κ. Μητσοτάκη» και με τον δεύτερο να εγκαλεί την κυβέρνηση για αναξιοπιστία και για θράσος.
Προηγήθηκαν οι έντονες πιέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προκειμένου να βελτιωθούν διατάξεις της «διορθωτικής» τροπολογίας που κατέθεσε η κυβέρνηση για να αναχαιτίσει το κλίμα της γενικής κατακραυγής που υπήρξε. Έτσι, με νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος διευκρινίστηκε, ότι η προθεσμία των 60 ημερών που δίδεται στα εμπλεκόμενα πρόσωπα για να μεταβιβάσουν τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν σε εταιρείες της αλλοδαπής, δεν αίρει το αξιόποινο για την συντέλεση παραβάσεων σχετικά με τις off-shore, αλλά θα αφορά μόνον όσους εμπίπτουν για πρώτη φορά στο νέο αυστηρότερο πλαίσιο που θεσπίζεται με την εν λόγω τροπολογία. Επίσης, με άλλη νομοτεχνική βελτίωση διευκρίνισε ότι δεν θα εφαρμόζεται η διάταξη του Ποινικού Κώδικα που προβλέπει την χρήση ευνοϊκότερης χρονικά ρύθμισης, κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με τον υπουργό, ότι δεν αμνηστεύονται οι όποιοι παραβάτες από την δημοσίευση του προηγούμενου ευνοϊκού νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Επιχειρώντας να απαντήσει στα πυρά που δέχθηκε η κυβέρνηση για την επίμαχη ρύθμιση, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος δήλωσε στην Βουλή, ότι «κανένας υπουργός δεν την εμπνεύστηκε (σ.σ. την ρύθμιση) και κανέναν υπουργό δεν θέλει να καλύψει», αλλά αποτελεί διεθνή υποχρέωση της χώρας στο πλαίσιο των συστάσεων των χωρών της Greco» (του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της διαφθοράς). Μάλιστα έκανε λόγο για «ρεσιτάλ υποκρισίας», ενώ τόνισε ότι αυτές τις μέρες συγκρούστηκαν δυο πρακτικές: η μια του γκεμπελικής έμπνευσης «συκοφαντείτε, συκοφαντείτε στο τέλος κάτι θα μείνει…» και η άλλη της λαϊκής ρήσης «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», με την οποία, όπως τόνισε «στοιχίζεται η κυβέρνηση».
Στο ερώτημα που έθεσε μετ’ επιτάσεως η αντιπολίτευση «ποιος υπουργός εμπνεύστηκε την επίμαχη διάταξη;», ο κ. Παπαγγελόπουλος απάντησε ότι «κανένας υπουργός δεν έχει ανάγκη κάλυψης». «Αν ξέρει κάποιος να το πει. Ξέρω όμως πολλούς που δεν είναι στην κυβέρνηση και έχουν συμμετοχή σε off-shore», σημείωσε, ενώ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει θέμα απαλλαγής για το χρόνο που ισχύει η διάταξη». Αναφορικά με την νέα ρύθμιση, με την οποία επέρχεται καθολική απαγόρευση για συμμετοχή σε off-shore, κάλεσε όσους «εμφανίζονται τιμητές της διαφάνειας και της ηθικής να την ψηφίσουν και να συμμορφωθούν με όσα προβλέπει». «Τολμήστε να ψηφίσετε και να δούμε πόσοι θα δηλώσουν off-shore. Από την κυβέρνηση δεν ξέρω πολλούς, ίσως κανέναν», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.
Ωστόσο, τα επιχειρήματα του κ. Παπαγγελόπουλου δεν πτόησαν την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία κατήγγειλε την κυβέρνηση για εμπαιγμό και αμνήστευση των υπευθύνων. «Εν ονόματι της αμνήστευσης των υπευθύνων μπορείτε να φέρετε όποιες δήθεν διορθωτικές ρυθμίσεις», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας, ωστόσο, τόνισε ότι το κόμμα του δεν θα συμμετέχει σε μια τέτοια διαδικασία και ότι θα αποχωρήσει. «Δεν μπορούμε για τους λόγους αυτούς να συμμετάσχουμε στην συζήτηση και αποχωρούμε», τόνισε ο κ. Δένδιας.
Σχολιάζοντας την στάση της ΝΔ ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι «η αποχώρηση συμβολικά αυτό που δείχνει είναι αδιαφορία για την τύχη της εισαγόμενης ρύθμισης και για το αν θα μείνουμε με την προηγούμενη ρύθμιση, που ήταν ευνοϊκότερη για όσους είχαν χρήματα και επιχειρήσεις στο εξωτερικό». «Δείχνει πλήρη αδιαφορία για το τι θα γίνεται από εδώ και πέρα», τόνισε, δηλώνοντας ότι η ΝΔ προτιμά το προηγούμενο ευνοϊκότερο καθεστώς. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελος, είπε ότι «η αποχώρηση της ΝΔ σημαίνει ενοχή».
Η ρύθμιση
Όσον αφορά το περιεχόμενο της τροπολογίας, προβλέπει την καθολική απαγόρευση συμμετοχής σε εταιρίες με έδρα την αλλοδαπή (off-shore και μη) για πολιτικά πρόσωπα είτε μέσω παρένθετων προσώπων στη διοίκηση ή το κεφάλαιο εταιριών με πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο φορολογικά ή σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς.
Σύμφωνα με την τροπολογία ως παρένθετα πρόσωπα ορίζονται σύζυγοι και εν διαστάσει σύζυγοι είτε πρόσωπα με τα οποία οι υπόχρεοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, συγγενείς α’ βαθμού, και φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο ενεργεί για οποιαδήποτε αιτία για λογαριασμό ή καθ’ υπόδειξη ή κατ’ εντολή άλλου προσώπου.
Η απαγόρευση συμμετοχής σε εταιρεία με έδρα την αλλοδαπή για πολιτικά πρόσωπα και συμμετοχής σε εταιρείες με έδρα μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη και κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, περιλαμβάνει τους εξής:
Πρωθυπουργό, αρχηγούς πολιτικών κομμάτων της Βουλής και της Ευρωβουλής, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς, βουλευτές και ευρωβουλευτές και όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων, όπως επίσης, τους Γενικούς & Ειδικούς Γραμματείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης.
Στην απαγόρευση εμπίπτουν επιπλέον οι:
Γενικοί Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, πρόεδροι – διοικητές – υποδιοικητές και γενικοί διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων που ελέγχονται από το κράτος, καθώς και πρόεδροι και διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλο και γενικοί διευθυντές ΝΠΔΔ, ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ, όπως και πρόεδροι και μέλη των επιτροπών διενέργειας και αξιολόγησης των διαγωνισμών για τις προμήθειες του Δημοσίου.
Όσον αφορά τα παρένθετα πρόσωπα αυτά είναι: ο σύζυγοι και οι εν διαστάσει σύζυγοι, καθώς και πρόσωπα με τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, οι πρώτου βαθμού συγγενείς και το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο ενεργεί για λογαριασμό ή καθ’ υπόδειξη ή κατ’ εντολή των παραπάνω προσώπων.
Όπως αναφέρεται σχετικά στην αιτιολογική έκθεση «όσοι κατέχουν δημόσια αξιώματα και ηγούνται της χώρας και των ΟΤΑ, οφείλουν να απέχουν από την όποια επιχειρηματική και επενδυτική τους δραστηριότητα εκτός Ελλάδας προς εξασφάλιση της διαφάνειας κα της πάταξης της διαφθοράς».
Βελτιώσεις Παρασκευόπουλου για το 2μηνο
Την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Αν. Λοβέρδου προκάλεσε η δυνατότητα που δίνεται για μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων εντός 60 ημερών. «Γιατί δίνετε 60 ημέρες για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων;», ανέφερε και ζήτησε διευκρινήσεις αν αφορά περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε off-shore. Όπως είπε, «αν ισχύει αυτό τότε είναι πασιφανές ότι κάποιον ή κάποιους θέλουν να καλύψουν σήμερα». «Είναι συγχωροχάρτι αυτό», πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος υπογραμμίζοντας ότι «τότε η συγκάλυψη έχει και δράκο από πίσω». Ο βουλευτής του κόμματος Οδ. Κωνσταντινόπουλος ζήτησε να ξεκαθαρίσει και αν τυχόν θα παραχθούν έννομα αποτελέσματα από την προηγούμενη ρύθμιση και για το διάστημα των λίγων ημερών από την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Με νομοτεχνικές βελτιώσεις ο υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο, ενώ για το περιθώριο των 60 ημερών διευκρίνισε ότι η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων δεν αίρει το αξιόποινο για την συντέλεση παραβάσεων σχετικά με τις off-shore, αλλά τόνισε ότι θα αφορά μόνον όσους εμπίπτουν για πρώτη φορά στο νέο αυστηρότερο πλαίσιο που θεσπίζεται με την εν λόγω τροπολογία.
Το σχόλιο του Μαξίμου για την αποχώρηση της ΝΔ
«Η Νέα Δημοκρατία το έβαλε στα πόδια» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.
«Η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε από την Βουλή, μόλις βρέθηκε μπροστά σε μια πιο αυστηρή διάταξη για το ζήτημα των εταιρειών του εξωτερικού. Η ονομαστική ψηφοφορία αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την ανέξοδη ρητορική περί διαφάνειας, για το κόμμα των εξωχώριων δραστηριοτήτων και του κ. Παπασταύρου. Κατά τα άλλα νομίζουν ότι έτσι θα αποσπάσουν το ηθικό πλεονέκτημα από την Αριστερά» καταλήγει.
Με μήνυμά της στο twitter είχε σχολιάσει λίγο νωρίτερα την αποχώρηση της ΝΔ από την συζήτηση για τις offshore και η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Ένα τέταρτο άντεξε η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή την υπεράσπιση της πολιτικής ηθικής και της διαφάνειας. Αποκαλύφθηκαν...», έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό της στο twitter η κυρία Όλγα Γεροβασίλη.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου