Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Εκλογικός νόμος: Αλλαγή στο νομοσχέδιο στο κυνήγι των 200 ψήφων

Παρασκευή, 8 Ιουλίου, 2016

Συγκεκριμένα, «έσπασε» το άρθρο 2 του νομοσχεδίου και διαχωρίστηκε η διάταξη που αφορά την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών του υφιστάμενου εκλογικού νόμου από την κατανομή των εδρών και την διατήρηση του πλαφόν 3% για την είσοδο ενός εκλογικού σχηματισμού στην Βουλή. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να διευκολύνει κόμματα όπως το ΚΚΕ να ψηφίσουν την διάταξη για την κατάργηση του μπόνους και την καθιέρωση πλήρους αναλογικής κατανομής των εδρών, διατηρώντας την ευχέρεια να καταψηφίσει την διάταξη με την οποία διατηρείται το 3% με το οποίο ο Περισσός διαφωνεί.
Το ΚΚΕ διά του Χρ.Κατσώτη δήλωσε ήδη ότι ενώ θα ψηφίσει «παρών» επί της αρχής του νομοσχεδίου, θα υπερψηφίσει και την διάταξη για την ψήφο στα 17 και την κατάργηση του μπόνους, όπως και το ακροτελεύτιο άρθρο για την έναρξη ισχύος του εκλογικού νόμου, το οποίο αν συγκεντρώσει τις 200 ψήφους, τότε θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές (επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια σχετικά με την διατήρηση του 3%). Βεβαίως, και σε αυτή την περίπτωση, είναι δύσκολο να διασφαλιστούν οι 200 βουλευτές (τα 2/3 που απαιτεί το Σύνταγμα) αφού ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων, αλλά ακόμα και η Χρυσή Αυγή, αν υπερψηφίσει, τότε συγκεντρώνονται 195 ψήφοι, συν την ψήφο του Αθ. Θεοχαρόπουλου (ΔΗ.ΣΥ.) και του ανεξάρτητου Ν. Νικολόπουλου, που έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, τότε συγκεντρώνονται 197 ψήφοι.
Πυρά από Βορίδη
Ο εισηγητής της ΝΔ Μ. Βορίδης εμφανίστηκε λάβρος κατά του νέου εκλογικού νόμου λέγοντας ότι «δεν είναι μόνο το ζήτημα να κάνεις κυβέρνηση, αλλά και αν η κυβέρνηση αυτή μπορεί να σταθεί». «Υπάρχει περίπτωση να κυβερνηθεί η χώρα με πέντε κόμματα;», διερωτήθηκε, προειδοποιώντας τους βουλευτές της πλειοψηφίας ότι «ψηφίζετε την ακυβερνησία και ξέρετε ότι το κάνετε αυτό και ξέρετε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης». «Θα ήταν διαφορετική η συζήτηση αν λέγετε οι 50 έδρες του μπόνους είναι πολλές και ότι θέλουμε 30 έδρες. Εδώ όμως δεν έχουμε αυτό στο τραπέζι. Άρα πάμε στην καθαρή απλή αναλογική και άντε να φτιάξουμε κυβέρνηση», σημείωσε.
Όπως είπε μάλιστα «νομοθετείτε κάτι που ξέρετε ότι είναι από την αρχή υπονομευμένο», επικαλέστηκε δε τις δημόσιες δηλώσεις του ίδιου του υπουργού Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή. Ενώ εκτίμησε ότι «προφανώς το κάνατε γιατί έχετε ξεκαθαρίσει ότι χάνετε κατά κράτος -και είναι χωρίς επιστροφή ο δρόμος αυτός- και χάνοντας την ηγεμονία σας ψάχνετε τον ρόλο σας». Ενώ καθιστώντας σαφή την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευση, υπογράμμισε ότι «δεν μιλάμε για αυτοδυναμία, αλλά για συγκρότηση σταθερών κυβερνήσεων που μπορούν να κυβερνήσουν». «Και για αυτό είναι προφανές ότι καταψηφίζουμε», κατέληξε ο κ. Βορίδης, επισημαίνοντας ότι και αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία «εντάσσεται στην σειρά των καταστροφικών πολιτικών που έχετε υιοθετήσει», ενώ δήλωσε ότι η ΝΔ όταν γίνει κυβέρνηση, «θα την καταργήσει άμεσα χωρίς να εφαρμοστεί ποτέ».
Σκανδαλίδης: Μικροκομματικός καιροσκοπισμός
Να αποσύρει το νομοσχέδιο αυτό κάλεσε την κυβέρνηση ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης, εμπνευστής του υφιστάμενου εκλογικού νόμου (τροποποιήθηκε ως προς το μπόνους εδρών από τον Πρ. Παυλόπουλο), προτείνοντας να συσταθεί διακομματική επιτροπή, η οποία, όπως και στο παρελθόν, να επεξεργαστεί έναν καλύτερο εκλογικό νόμο από αυτόν που εισηγείται η κυβέρνηση. Ο κ. Σκανδαλίδης διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να αποσυνδέονται οι αλλαγές του Συντάγματος από τον εκλογικό νόμο;» και «γιατί επισπεύδετε την διαδικασία αυτή εν μέσω μέτρων, περικοπών και νέων μετώπων που θα ανοίξουν από τον Σεπτέμβριο στα εργασιακά;».
«Θέλουμε τον διάλογο. Δεν θεωρούμε ότι είναι ένας αντιπερισπασμός αλλά πρέπει να έχουμε το χρόνο να συζητήσουμε σοβαρά», είπε καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «αντί να κάνετε μια διακομματική επιτροπή που να συζητήσει εξαντλητικά και να αναζητήσει κοινούς τόπους και να συνθέσει, ξαφνικά εμφανίζετε αυτό το φτωχό νομοθέτημα που αναφέρεται σε δυο αριθμούς». «Δεν αξίζει σε αυτή τη φάση, με αυτά τα προβλήματα, αυτού του τύπου η αντιμετώπιση», πρόσθεσε ο κ. Σκανδαλίδης κάνοντας λόγο για «μικροκομματικό καιροσκοπισμό», ενώ κριτική άσκησε και στην προσέγγιση της ΝΔ: «Ο άλλος μονομάχος, ο επίδοξος πρωθυπουργός, λέει ότι μόλις έρθουν στην κυβέρνηση θα τον καταργήσουν για να επαναφέρουν τις 50 έδρες μπόνους. Οποιαδήποτε προσπάθεια να επανέλθουμε στο παλαιότερο σύστημα πρέπει να βρει τους πάντες αντίθετους», είπε χαρακτηριστικά. Και δήλωσε ότι ως ΠΑΣΟΚ «θα πούμε όχι επί της αρχής για τον μικροκομματικό καιροσκοπισμό και την αποσπασματική αντιμετώπιση και προτείνουμε στην κυβέρνηση να αποσύρει την πρόταση και να γίνει διακομματική επιτροπή υψηλού κύρους, η οποία να φέρει πρόταση» (συμπεριλαμβανομένης της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών και της ψήφου των ομογενών).
Τα άλλα κόμματα
Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Κατσώτης τόνισε ότι το κόμμα του «ψηφίζει την απλή αναλογική χωρίς μπόνους και κατώφλι εισόδου». Απέδωσε δε την πρόταση της κυβέρνησης στην προσπάθεια διαμόρφωσης πολιτικού σκηνικού για την ισχυροποίηση του διπόλου κεντροαριστερά – κεντροδεξιά. «Αυτή δεν είναι απλή αναλογική. Έχει το πλαφόν του 3%. 
Ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι δεν νοείται απλή αναλογική με διατήρηση του 3%. Τώρα πώς νοείται;», διερωτήθηκε.
Ο Κ. Μπαργιώτας από το Ποτάμι αναφέρθηκε στον κίνδυνο σε περίπτωση εφαρμογής του νόμου –είτε από τις επόμενες είτε από τις μεθεπόμενες εκλογές– να προκύψει πλήρης πολιτική αστάθεια και αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης εν μέσω κρίσης. «Αυτό είναι το απευκταίο, αλλά πιθανότερο εκλογικό σενάριο. Η πλήρης εκλογική αστάθεια και η αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης εν μέσω κρίσης. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος και πιθανότερος κίνδυνος που περιέχει αυτή η κίνηση. Δεν συνιστά καμία μεταρρύθμιση, καμία πρόοδο, καμία εκπλήρωση υπεσχημένων. Από ένα απαράδεκτο μίγμα απλής αναλογικής και πλειοψηφικού, που έχουμε σήμερα, το οποίο εξασφαλίζει μεν κυβέρνηση, αλλά στρεβλώνει σε απίστευτο βαθμό την λαϊκή έκφραση ειδικά στις μεσαίες και μικρές περιφέρειες, πάμε σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη πολιτικά κίνηση, η οποία φέρνει την πολιτική αστάθεια πάρα πολύ κοντά», είπε χαρακτηριστικά.
Η Ένωση Κεντρώων δήλωσε διά του Γ. Καρρά η απλή αναλογική είναι η αξιακή αρχή του Κέντρου, δεν συνδέεται με οποιαδήποτε συνεργασία προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Και δήλωσε ότι επί της αρχής «είμαστε θετικοί». Εκ μέρους των ΑΝΕΛ ο Β. Κόκκαλης δήλωσε με την πρόταση της κυβέρνησης θεσπίζεται ένας δίκαιος εκλογικός νόμος, ενώ όσον αφορά την στάση της Χρυσής Αυγής ο Ι. Λαγός δήλωσε ότι «θα μελετήσουμε μέχρι και την τελευταία μέρα (το νομοσχέδιο) και θα ψηφίσουμε με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού».
Λάμπρος Σταυρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου