Του Θεόδωρου Καλμούκου
Ο ομογενής πρώην γερουσιαστής της πολιτείας Μέριλαντ Πολ Σαρμπάνης.
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο ομογενής πρώην γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών από την πολιτεία του Μέριλαντ, κ. Πολ Σαρμπάνης, μίλησε στον «Εθνικό Κήρυκα» για τον στενό φίλο και συναγωνιστή του στο Κογκρέσο, αείμνηστο Τζον Μπραδήμα.
Ηταν σαν πραγματικά αδέλφια κι ήταν αυτοί οι δύο οι οποίοι κράτησαν επί πολλά χρόνια το βάρος των θεμάτων του Ελληνισμού και συγκεκριμένα της Ελλάδος, της Κύπρου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου στα χέρια τους στην Ουάσιγκτον, την πόλη των αποφάσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και όλου του Κόσμου.
Οταν η Τουρκία το 1974 εναντίον κάθε αρχής Διεθνούς Δικαίου και Συμφωνίας συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του ΝΑΤΟ εισέβαλλε ασύστολα και αδυσώπητα στην Κύπρο, σκοτώνοντας αμάχους, πιάνοντας αιχμαλώτους, καταστρέφοντας τον πολύτιμο πολιτισμό ενός περήφανου λαού, ο αείμνηστος πια Τζον Μπραδήμας και ο Πολ Σαρμπάνης, και οι δύο παιδιά Ελλήνων μεταναστών, ύψωσαν το ηθικό τους ανάστημα και είπαν όχι στο ανοσιούργημα, επιβάλλοντας εμπάργκο ενάντια τον κατακτητή Τούρκο.
Ξεκίνησε η συνέντευξή μας με τον πρώην γερουσιαστή να μας λέγει πως «χάσαμε ένα εξαιρετικό πρόσωπο. Εζησε μακρά και καταπληκτική ζωή, ήταν 89 χρόνων, καθώς ξέρετε.
Ο ομογενής πρώην γερουσιαστής της πολιτείας Μέριλαντ Πολ Σαρμπάνης.
Ο Τζον Μπραδήμας ήταν ένας πραγματικός ηγέτης της Ελληνοαμερικανικής μας Κοινότητας, αλλά και του Εθνους μας. Ενας καταπληκτικός νομοθέτης ο οποίος αργότερα αναδείχθηκε σε έναν εξαίσιο και επιτυχημένο πρόεδρο του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, και αναγνωρίζεται από όλους πως το ανέδειξε στην κορυφή των αμερικανικών Πανεπιστημίων».
Στην ερώτηση πώς και πού γνωρισθήκατε, ο κ. Σαρμπάνης, είπε «είχα ακούσει για τον Μπραδήμα αλλά τον γνώρισα πραγματικά όταν πήγα κι εγώ στο Κογκρέσο. Υπηρετήσαμε μαζί επί έξι χρόνια και κατόπιν εγώ πήγα στη Γερουσία».
Πρόσθεσε πως «είμαστε στενοί φίλοι, είχα τεράστιο σεβασμό και θαυμασμό για τον Τζον. Ηταν ο τρίτος στη σειρά ηγεσίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ήταν ο Whip της πλειοψηφίας. Ο Ο’Νιλ ήταν ο πρόεδρος της Βουλής και ο Τζιμ Ράιτ από το Τέξας ήταν ο αρχηγός της πλειοψηφίας. Νομίζω πως είναι λογικό να πούμε πως αν δεν έχανε τις εκλογές το 1980 θα γινόταν πρόεδρος της Βουλής».
Στην ερώτηση αν του είχε εκφράσει ποτέ τη σκέψη να πήγαινε για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, ο γερουσιαστής κ. Σαμπάνης είπε, πως «ο Τζον είχε επικεντρωθεί να προχωρήσει στην ηγεσία της Βουλής, οραματιζόταν την πιθανότητα να γίνει ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων».
Ο κ. Σαρμπάνης θυμήθηκε πως «έπειτα από λίγο που πήγα στη Βουλή έγινε η τρομακτική εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το 1974 και αναμειχθήκαμε πάρα πολύ σ’ αυτό το θέμα με τον Τζον ο οποίος ήταν ο αρχηγός. Μπήκε μπροστά για την επιβολή του εμπάργκο όπλων εναντίον της Τουρκίας. Πολεμήσαμε πολύ σκληρά κι ήταν ο Τζον ο βασικός παράγοντας σ’ αυτή τη μάχη».
Και οι δύο μαζί ταξίδεψαν στην Ελλάδα και πιο πολύ στην Κύπρο. Ο κ. Σαρμπάνης είπε ότι «τον Ιανουάριο του 1975 πήγαμε μαζί στην Ελλάδα, αλλά πιο πολύ μείναμε στην Κύπρο. Επισκεφτήκαμε στρατόπεδα προσφύγων και μιλήσαμε με τους εκτοπισμένους ανθρώπους. Κι αυτό έγινε όταν είχε επιβληθεί το εμπάργκο, παρά το γεγονός ότι ο Κίσινγκερ είχε κάνει αλλεπάλληλες προσπάθειες να το άρει».
Ο κ. Σαρμπάνης τόνισε πως «είχαμε πει στον Κίσινγκερ πως οφείλεις να χρησιμοποιήσεις το επιβληθέν εμπάργκο για να πιέσεις τους Τούρκους να διορθώσουν την κατάσταση και μετά θα σκεφθούμε για την άρση του εμπάργκο, αλλά ο Κίσινγκερ κοίταζε από την άλλη μεριά».
Ο κ. Σαρμπάνης θυμήθηκε ότι «οι Τούρκοι μπήκαν στην Κύπρο στις 20 και κατέλαβαν ένα μέρος στο βόρειο τμήμα της και μετά σταμάτησαν και πήγαν στη Γενεύη για συνομιλίες υπό την προεδρία του Βρετανού υπουργού Κάλαχαν και το πρωί της 14ης Αυγούστου επιδόθηκαν σε μεγαλύτερης διάστασης εισβολή».
Είπε ακόμα, ότι «ο πατέρας του Τζον καταγόταν από την Καλαμάτα και είχε μία ιδιαίτερη ευαισθησία ο Τζον για τη δημοκρατία όπως πρέπει να έχει κάθε Ελληνας» και συμπλήρωσε πως «η επικέντρωσή του στη Βουλή ήταν στην Παιδεία και στις Τέχνες κι έτσι είχε τεράστια επιρροή στην καθιέρωση Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία, ήταν ένας εθνικός ηγέτης σ’ αυτούς τους τομείς».
Τόνισε πως «ήταν ένας άνθρωπος με εξαιρετικές ικανότητες και με εξαιρετικές συνεισφορές».
Πρόσθεσε ακόμη, ότι «ηγήθηκε για την υποστήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου» και υπογράμμισε πως «ήταν πράγματι μια τραγικότητα για τη χώρα όταν έχασε τις εκλογές το 1980».
Σημείωσε επίσης πως «ήταν πολύ στενά συνδεδεμένος με την Ελληνοαμερικανική μας Κοινότητα της οποίας αναδείχθηκε ένας επιφανής ηγέτης και επίσης συντέλεσε στην διεύρυνση της Αμερικανικής Δημοκρατίας».
Ο κ. Σαρμπάνης υπογράμμισε ότι «ο Τζον Μπραδήμας άνοιξε το δρόμο σε Ελληνοαμερικανούς να διεκδικήσουν πολιτικές θέσεις σε εθνικό επίπεδο. Ηταν ηγέτης και θα μας λείψει πολύ».
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου