Του Θεόδωρου Καλμούκου
Ο Τζον Μπραδήμας.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών στο Μανχάταν ο γνωστός ομογενής Τζον Μπραδήμας, ο οποίος διετέλεσε επί έντεκα θητείες βουλευτής στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών από την πολιτεία της Ιντιάνα.
Επίσης ήταν ο 13ος πρόεδρος του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης και στη συνέχεια ισόβιο μέλος της Εφορείας του.
Ο αείμνηστος Τζον Μπραδήμας πρόσφερε μακροχρόνιες και πολύτιμες υπηρεσίες στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο από τη θέση του στην Ουάσιγκτον, ενώ συνεργάσθηκε στενά με τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο και τον επίσης αείμνηστο σήμερα Αντριου Αθενς, ιδιαίτερα έπειτα από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, για την απώλεια του Τζον Μπραδήμα, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Τζον Μπραδήμα. Ενός εξέχοντος Ελληνα της Ομογένειας. Η προσφορά του ως πολιτικού και ως ακαδημαϊκού είναι πολύ μεγάλη.
Σημαντικότατος υπήρξε για την Ελλάδα και την Κύπρο ο αγώνας που έδωσε ως μέλος του Αμερικανικού Κογκρέσου, αφενός κατά της επτάχρονης δικτατορίας και, αφετέρου, για τον περιορισμό σε αναλογία «7 προς 10» της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Τουρκία μετά την εισβολή της στην Κύπρο.
Για όλα αυτά, καθώς και για την ξεχωριστή ανθρωπιά, την αξιοπρέπεια και την εντιμότητά του, του αξίζει κάθε τιμή από την πατρίδα του, που τόσο αγάπησε. Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».
Υπογραμμίζεται ότι το όνομα του αείμνηστου Τζον Μπραδήμα είχε γίνει συνώνυμο με εκείνο του υπερασπιστή των δικαίων του Ελληνισμού, ενώ ήταν ένα από τα πλέον επίλεκτα μέλη της Ομογένειας.
Διετέλεσε και τελετάρχης στην παρέλαση της Ομογένειας της Νέας Υόρκης για την Ανεξαρτησία της Ελλάδος.
Είχε τιμήσει με απονομή επίτιμου διδακτορικού τον μακαριστό Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούλιο του 1990.
Ο Τζον Μπραδήμας γεννήθηκε στις 2 Μαρτίου του 1927 στο Mishawaka (Saint Joseph County) της πολιτείας της Ιντιάνα, των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο πατέρας του Στέφεν ήταν Ελληνας μετανάστης από την Καλαμάτα και ιδιοκτήτης εστιατορίου.
Η μητέρα του η Beatrice Goble ήταν δασκάλα σε Δημοτικό Σχολείο, ενώ ο παππούς του ήταν καθηγητής Κολεγίου.
Ο πατέρας του τον προέτρεπε να εργάζεται πάντοτε σκληρά και να προσφέρει στα κοινά, ενώ συνήθιζε να επαναλαμβάνει την γνωστή φράση του Σωκράτη «τα καλά κόποις κτώνται».
Μετά την αποφοίτησή του με άριστα από το Λύκειο Central High School στο South Bend της Ιντιάνα, φοίτησε αρχικά στο Πανεπιστήμιο του Μισισίπι (University of Mississippi).
Επειτα από το πρώτο έτος πήρε υποτροφία από το κορυφαίο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, όπου διακρίθηκε στα μαθήματα και αναδείχθηκε ανάμεσα στους πρώτους φοιτητές και έγινε πρόεδρος στο Ιδρυμα Wesley, το οποίο ήταν η Φοιτητική Μεθοδιστική Ομάδα.
CQ Roll Call via AP Images.
Τα καλοκαίρια εργαζόταν σε αυτοκινητοβιομηχανία στο South Bend και επίσης ήταν εξασκούμενος στα προσωρινά Κεντρικά Γραφεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Lake Success της Νέας Υόρκης.
Επειτα από την αποφοίτησή του με άριστα από το Χάρβαρντ το έτος 1949 πήρε την υποτροφία Rhodes και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το οποίο πήρε διδακτορικό δίπλωμα το 1954 στις Κοινωνικές Σπουδές.
Εργάστηκε ως βοηθός-καθηγητής στο Saint Mary’s College, στο Notre Dame της Ιντιάνα, μεταξύ 1957-1958, ενώ ταυτόχρονα άρχισε να ασχολείται με την πολιτική, εργαζόμενος στο γραφείο του γερουσιαστή του Μίσιγκαν Pat McNamara, το 1955.
Μετά από δύο αποτυχημένες απόπειρες, το 1954 και το 1956, κατάφερε να εκλεγεί στο Κογκρέσο με το Δημοκρατικό Κόμμα, το 1959, για να επανεκλεγεί, στη συνέχεια, άλλες δέκα φορές, μεταξύ των ετών 1959 μέχρι και 1981 και μάλιστα με πολύ υψηλά ποσοστά του μέχρι και 79% και μάλιστα σε μία εκλογική περιφέρεια η οποία ήταν εν πολλοίς συντηρητική.
Οπως έγραψε χαρακτηριστικά και η «Νιου Γιορκ Τάιμς» σε εκτενές αφιερωματικό της άρθρο στην μνήμη του, ο αείμνηστος Τζον Μπραδήμας ως βουλευτής ήταν γνωστός στην Ουάσιγκτον ως «ο κύριος Παιδεία και ο κύριος Τέχνες».
Εισήγαγε νομοθετήματα με τα οποία σχεδόν διπλασιάστηκε η ομοσπονδιακή βοήθεια για την δημοτική και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και δημιούργησε το Εθνικό Κληροδότημα για τις Τέχνες και τις Ανθρωπιστικές Σπουδές.
Επίσης συνέβαλλε καθοριστικά στη δημιουργία των προγραμμάτων οικονομικής υποστήριξης για το δίδακτρα του Κολεγίου, καθώς και για φοιτητικά δάνεια, προκειμένου να μπορούν να σπουδάζουν τα παιδιά εκείνα τα οποία δεν είχαν οικονομική άνεση για κολεγιακή εκπαίδευση.
Αντιτάχθηκε στον Πόλεμο του Βιετνάμ και επέπληξε τον πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον για το σκάνδαλο του Γουότεργκεϊτ.
Υπερψήφισε τη νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία του περιβάλλοντος, τα προγράμματα Βρεφοκομείων, Φροντίδας Ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Το 1981 διορίσθηκε πρόεδρος του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης (New York University), θέση στην οποία υπηρέτησε επί έντεκα χρόνια από το έτος 1981 μέχρι και το 1992, το οποίο κατόρθωσε να το αναδείξει σε ένα από μεγαλύτερα και καλύτερα Πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών και ερευνητικά κέντρα.
Στο άρθρο της η «ΝΥΤ» ανέφερε ότι «όταν το ανέλαβε δεν είχε εμπειρία στη διοίκηση μεγάλων Οργανισμών.
Το Πανεπιστήμιο είχε επτά Κολέγια βασικής εκπαίδευσης, δέκα μεταπτυχιακές και επαγγελματικές Σχολές, 13 χιλιάδες υπαλλήλους και πεντακόσια εκατομμύρια δολάρια ετήσιο προϋπολογισμό. Φοιτούσαν 45 χιλιάδες φοιτητές, ενώ οι κοιτώνες του χωρούσαν μόνο μερικές χιλιάδες.
Ο αείμνηστος συνήθιζε να λέει χαριτολογώντας πως το να είναι κάποιος πρόεδρος Πανεπιστημίου δεν διαφέρει πολύ από το να είναι βουλευτής.
Ελεγε χαρακτηριστικά πως «κάνεις χειραψίες, εκφωνείς ομιλίες, θυμάσαι ονόματα και πρόσωπα, στοχεύεις σε κάποιον σκοπό και συγκεντρώνεις χρήματα» και συμπλήρωνε πως «η διαφορά είναι ότι δεν υποχρεούσαι να εξαρτάσαι από τους ψηφοφόρους για να ανανεώσουν το συμβόλαιό σου κάθε δύο χρόνια».
Η «ΝΥΤ» σημείωσε πως «ήταν ένας κορυφαίος ηγέτης ο οποίος είχε υψηλές διασυνδέσεις σε κυβερνητικά κλιμάκια και στον επιχειρηματικό κόσμο, κι όπως έλεγαν οι θαυμαστές του ήταν «ένας φυσιολογικός πρόεδρος Πανεπιστημίου – εάν μπορεί να λεχθεί κάτι τέτοιο».
Συμμετείχε στα Διοικητικά Συμβούλια της Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης, στην οποία αργότερα έγινε πρόεδρος, στο New York Stock Exchange στο Ιδρυμα Rockefeller και στις εταιρείες RCA και Lowes.
Ηλθε σε επικοινωνία με χιλιάδες αποφοίτους του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες και ολόκληρο τον Κόσμο.
Πίστευε στη σύναψη σχέσεων και στις διαπροσωπικές επικοινωνίες γι’ αυτό και τις καλλιεργούσε.
Είχε συνάψει σχέσεις λόγου χάρη με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Εντουαρντ Κοτς, τον κυβερνήτη Μάριο Κουόμο, με δημοτικούς συμβούλους και πολιτειακούς νομοθέτες, με εκδότες εφημερίδων και ανθρώπους του Τύπου, με προέδρους άλλων Πανεπιστημίων και Κολεγίων, με διευθυντές μουσείων και πολιτιστικών ιδρυμάτων.
Μετέβαινε συχνά στην Ουάσιγκτον όπου είχε συναντήσεις με αξιωματούχους της εκπαίδευσης και μέλη του Κογκρέσου. Αντιτάχθηκε με δύναμη στην κυβέρνηση του Ρέιγκαν για τις περικοπές στην Παιδεία, και τις προσπάθειές της να περικόψει και διαλύσει το Εθνικό Κληροδότημα για τις Τέχνες.
Οταν συνταξιοδοτήθηκε είχε συγκεντρώσει 800 εκατομμύρια δολάρια για το Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης και είχε σχεδόν διπλασιάσει το ποσό των 540 εκατομμυρίων το Μόνιμο Κληροδότημα του Πανεπιστημίου.
Είχε προσελκύσει επιφανείς καθηγητές από όλη τη χώρα και είχε προσθέσει νέους κλάδους Σπουδών όπως το Ωνάσειο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών και επίσης το Τμήμα Skirball Εβραϊκών και Ιουδαϊκών Σπουδών.
Επίσης πρόσθεσε έντεκα κοιτώνες. Ακόμη, ίδρυσε Προγράμματα του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης στην Κύπρο, την Αίγυπτο, τη Γαλλία, το Ισραήλ και την Ιαπωνία.
Ο σημερινός πρόεδρος του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης κ. Αντριου Χάμιλτον, δήλωσε, πως, «ο Τζον Μπραδήμας ήταν ένας άνθρωπος με εξαιρετικό χαρακτήρα και αξιοπρέπεια.
Αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία στόχων και ιδρυμάτων τα οποία ήταν μεγαλύτερα από τον εαυτό του. Σε αμφότερα τόσο στο Κογκρέσο όσο και στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης επέφερε πρόοδο σε δύσκολες εποχές.
Πίστευε ότι το Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης έπρεπε να είναι στο κέντρο των μεγάλων κοινωνικών ομιλιών των καιρών μας και χρησιμοποίησε την επιρροή του για να προσελκύσει παγκόσμιους ηγέτες στην Πλατεία Ουάσιγκτον».
Το 1977 νυμφεύθηκε με την Mary Ellen Briggs, η οποία ήταν τριτοετής φοιτήτρια της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Georgetown και μητέρα τεσσάρων παιδιών από προηγούμενο γάμος της. Οταν μετακόμισαν στη Νέα Υόρκη έγινε δερματολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης.
Το έτος 2005 το Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης ίδρυσε το «Κέντρο Τζον Μπραδήμας για τη Μελέτη του Κογκρέσου», το οποίο είναι ένα ίδρυμα έρευνας και διδασκαλίας.
Τιμήθηκε με πάνω από 50 επίτιμα διδακτορικά διπλώματα. Ανάμεσα στα Κολέγια που τον τίμησαν ήταν και το Αμερικανικό Κολέγιο της Ελλάδος.
Επίσης το έτος 2007 ο αείμνηστος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τίμησε με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Μακαρίου Γ’ από κοινού τον Tζον Μπραδήμα και τον Πολ Σαρμπάνη για την υποστήριξή τους προς την Κύπρο.
Δεν έγιναν ακόμα γνωστές οι λεπτομέρειες της κηδείας του, την οποία έχει αναλάβει το νεκροπομπείο Frank E. Cambrell Funeral Home, 1076 Madison Ave, στο Μανχάταν.
Από το Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης έγινε γνωστό ότι θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Ακολουθία τον Σεπτέμβριο στον χώρο του Πανεπιστημίου προς τιμή και μνήμη του για όλα όσα έκανε για το Πανεπιστήμιο.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου