«Η Γερουσία διέπραξε ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» είπε η Ρούσεφ
voteυλευτικό πραξικόπημα» μίλησε λίγες ώρες μετά από την καθαίρεσή της η Ντίλμα Ρουσέφ, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας που σήμερα κρίθηκε ένοχη από τη Γερουσία της χώρας.
«Η Γερουσία έλαβε μια απόφαση που θα ενταχθεί στην ιστορία των μεγάλων αδικιών. Διέπραξε ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» δήλωσε η 68χρονη Ρουσέφ, που υποσχέθηκε παράλληλα ότι θα επιστρέψει.
Νωρίτερα, ο δικηγόρος της και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ζοζέ Εντουάρντο Καρντόζο είχε ανακοινώσει ότι η πρώην πρόεδρος θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να ασκήσει έφεση στην απόφαση για την καθαίρεσή της.
Η Γερουσία της Βραζιλίας αποφάσισε σήμερα να μην στερήσει από την Ντίλμα Ρουσέφ τα πολιτικά δικαιώματά της για την επόμενη οκταετία, παρά το γεγονός ότι λίγο νωρίτερα οι γερουσιαστές με συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκαν υπέρ της καθαίρεσής της.
Μετά την καθαίρεση της Ρουσέφ, ο νυν αντιπρόεδρος, ο κεντροδεξιός Μισέλ Τέμερ θα ορκιστεί νέος πρόεδρος της χώρας, σε μια τελετή που θα γίνει στο Κογκρέσο στις 22.00 (ώρα Ελλάδας), όπως έγινε γνωστό από επίσημη πηγή.
Από τους 81 γερουσιαστές, οι 61 ψήφισαν υπέρ της καθαίρεσης και μόνο οι 20 κατά, βάζοντας τέλος στη 13ετή διακυβέρνηση της χώρας από αριστερές κυβερνήσεις. Στη δεύτερη ψηφοφορία, οι γερουσιαστές με ψήφους 42 υπέρ έναντι 36 κατά έκριναν ότι η Ρουσέφ θα πρέπει να διατηρήσει τα πολιτικά δικαιώματά της.
Η Ρουσέφ, η οποία παρακολούθησε την ψηφοφορία από το προεδρικό μέγαρο Αλβοράντα έχοντας στο πλευρό της τον μέντορά της, τον πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, πρόκειται να κάνει μια δήλωση στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από την Μπραζίλια για να μεταβεί στο σπίτι της στο Πόρτο Αλέγκρε, την πόλη όπου ζουν η κόρη της και τα δύο εγγόνια της.
«Είναι καλά, είναι ήρεμη» διαβεβαίωσε ένας από τους συμβούλους της μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο 75χρονος Τέμερ θα ορκιστεί σε μια πολύ σύντομη τελετή και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Κίνα προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20). "Η Βραζιλία δεν μπορεί να είναι απούσα από τη σύνοδο" υπογράμμισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα O Globo.
Ο 75χρονος Τέμερ θα ορκιστεί σε μια πολύ σύντομη τελετή και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Κίνα προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20). "Η Βραζιλία δεν μπορεί να είναι απούσα από τη σύνοδο" υπογράμμισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα O Globo.
Αργά το βράδυ αναμένεται επίσης να προβληθεί από την τηλεόραση ένα βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του.
Μολονότι είναι εξίσου αντιδημοφιλής με τη Ρουσέφ, ο Τέμερ ασκούσε καθήκοντα προέδρου από τις 12 Μαΐου, όταν η Γερουσία αποφάσισε να θέσει σε προσωρινή αργία την πρώτη εκλεγμένη πρόεδρο της χώρας.
Μολονότι είναι εξίσου αντιδημοφιλής με τη Ρουσέφ, ο Τέμερ ασκούσε καθήκοντα προέδρου από τις 12 Μαΐου, όταν η Γερουσία αποφάσισε να θέσει σε προσωρινή αργία την πρώτη εκλεγμένη πρόεδρο της χώρας.
Γιατί κατηγορήθηκε η Ρουσέφ
Η πρόεδρος της Βραζιλίας κατηγορήθηκε και κρίθηκε τελικά «ένοχη» για παραβίαση δημοσιονομικών κανόνων καθώς φέρεται να «μαγείρεψε» το μέγεθος του ελλείμματος προκειμένου να αυξήσει δημόσιες δαπάνες - και επομένως και τη δημοτικότητα της- και να κερδίσει τις εκλογές το 2014, συγκαλύπτοντας την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.
Στη Βραζιλία αυτή η «δημιουργική» λογιστική, με την χρήση κονδυλίων από τις κρατικές τράπεζες για «διευκόλυνση» πληρωμών του κράτους, είναι παράνομη.
Από την πλευρά της η Ντίλμα Ρούσεφ αρνήθηκε οποιαδήποτε παραβίαση σημειώνοντας ότι και προηγούμενοι πρόεδροι είχαν χρησιμοποιήσει αντίστοιχες λογιστικές τεχνικές.
«Οι κατηγορίες» επέμεινε «είναι μέρος ενός "πραξικοπήματος" το οποίο έχει ενορχηστρώσει η παραδοσιακή ελίτ της χώρας για να πάρει την εξουσία από το Κόμμα Εργατών.
Η καθαίρεσή της έρχεται σε μια στιγμή που η μεγαλύτερη χώρα στη Λατινική Αμερική αντιμετωπίζει προβλήματα σε πολλά μέτωπα.
Η οικονομία υποχωρεί, ο πληθωρισμός είναι στο 10% και η έκρηξη του ιού Ζίκα έχει «ρημάξει» τις βορειοανατολικές επαρχίες της χώρας.
Η άνοδος και η πτώση
H εποχή της δόξας και της δημοφιλίας.Το 2011, η πρώην «αντάρτης», προστατευόμενη του Λούλα Ντα Σίλβα ήρθε στην εξουσία με τη βοήθεια του μέντορά της. Υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή μετά από δύο θητείες. Κι’ όμως ο Λούλα απολαμβάνει ακλόνητος την δημοτικότητά του.
Σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούσε να επιστρέψει στην εξουσία μετά την προεδρία της Ρούσεφ ενώνοντας τις ελπίδες του Κόμματος των Εργατών και των υποστηρικτών του.
Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας βρίσκεται σύντομα αντιμέτωπη με προβλήματα. Η οικονομική κρίση είναι η κόκκινη γραμμή. Μετά από μια μακρά περίοδο ανάπτυξης, η χώρα βρίσκεται σε ύφεση. Η Ντίλμα Ρούσεφ λαμβάνει μέτρα για την τόνωση της οικονομίας και της αγοραστικής δύναμης των Βραζιλιάνων όμως ο θυμός θεριεύει και τα ελλείμματα διευρύνονται. Σε αυτό το σκηνικό, ξεσπά το σκάνδαλο Petrobras.
Πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς που συνδέεται με την γιγαντιαία δημόσια εταιρεία πετρελαίου και την εταιρεία BTP OAS,
Πολιτικοί δωροδοκήθηκαν με ποσά μαμούθ με αντάλλαγμα δημόσιες συμβάσεις. Το όνομα της Ρούσεφ δεν εμφανίζεται στις έρευνες που διεξάγονται.
Όμως την επίμαχη περίοδο η Ρούσεφ ήταν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Petrobras και κανένας βραζιλιάνος δεν πιστεύει στην αθωότητά της.
Η Ρούσεφ επανεξελέγη τον Οκτώβριο του 2014, λίγο πριν καταρρεύσει η μετοχή της Petrobras. Στο παρασκήνιο, οι πολιτικοί της αντίπαλοι που θέλουν να τερματίσουν την εξουσία της Αριστεράς, είναι εξοργισμένοι. Στα τέλη του 2015 ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ξεκινά τη διαδικασία παραπομπής της. Αιτία: Παραποίησε τα δημόσια οικονομικά με λογιστικές πρακτικές που χρησιμοποίησαν όλοι οι προκάτοχοί της για να κρύψουν το μέγεθος του ελλείμματος μέσω του δανεισμού από τις τράπεζες.Την ίδια ώρα η Βραζιλία βούλιαζε στην κρίση.
Υπήρχε κάτι που ήταν ακόμα πιο δύσκολο να δεχτούν οι Βραζιλιάνοι. Ενώ το όνομα του προέδρου Λούλα εμπλεκόταν στην υπόθεση Petrobras και ο ίδιος ανακρίθηκε από την αστυνομία, η Ντίλμα Ρούσεφ τον υποστήριξε ανοικτά και θέλησε να τον επαναφέρει στην κυβέρνηση. Για μια ακόμη φορά οι Βραζιλιάνοι ήταν εξοργισμένοι και η Ρούσεφ έχανε την αξιοπιστία της.
Το «πραξικόπημα» εναντίον της ενορχηστρώνεται από τους πρώην συμμάχους της, το Κόμμα του Βραζιλιάνικου Δημοκρατικού Κινήματος (PMDB). Η πρόταση μομφής εναντίον της υπερψηφίζεται. Η πρόεδρος της Βραζιλίας απομακρύνθηκε από την εξουσία τον Μάιο και παραπέμφθηκε σε δίκη από τη Γερουσία.