ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΑΠΕ
Ο βουλευτής του Ποταμιού Ιάσων Φωτήλας, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, και εκτιμά ότι δεν θα καταφέρει να εξαντλήσει την τετραετία.
«Αρκείται σε συνεχείς διακηρύξεις για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος ενώ αφήνει άθικτες τις διάχυτεςαντιπαραγωγικές-ανορθολογικές ιδεολογίες και νοοτροπίες που μας οδήγησαν στην κρίση», λέει χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «το κλείσιμο του ματιού μιας σειράς υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προς την ανομία και τους αντιεξουσιαστές είναι το τελευταίο ιδεολογικό, πολιτικό άλλοθί τους», για να συμπληρώσει «ίσως θεωρούν ότι το να φλερτάρουν με καταλήψεις και τραμπουκισμούς τους κάνει να εμφανίζονται και ολίγον αριστεροί. Πόσο γελασμένοι είναι όμως…».
Ο βουλευτής του Ποταμιού εκτιμά πως στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη «συγκεντρώνονται περισσότερες ελπίδες για μια ουσιαστική και βαθιά μεταρρυθμιστική πορεία που η χώρα έχει ανάγκη», ενώ δηλώνει σκεπτικός για το «αν το ΠΑΣΟΚ ενστερνίζεται πραγματικά την ανάγκη μεταρρυθμίσεων».
Δηλώνει αντίθετος με τα δημοψηφίσματα για τη συνταγματική αναθεώρηση, τονίζοντας ότι «πρόκειται για "συνταγματικόλαϊκισμό" της κυβέρνησης», θεωρεί ώριμη «την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυσητης Βουλής και την αλλαγή των διατάξεων για την ευθύνη των υπουργών» και διαφωνεί με τον τρόπο εκλογής Προέδρου,σημειώνοντας ότι «πιθανή εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, σε συνδυασμό με αύξηση των αρμοδιοτήτων του, συνιστά αλλαγή του πολιτεύματος, πράγμα το οποίο, από το ίδιο το Σύνταγμα, όχι μόνο δεν προβλέπεται αλλά απαγορεύεται».
Για το προσφυγικό, μετά τις εξελίξεις στην Τουρκία, ο κ. Φωτήλας δηλώνει ότι «χρειάζεται ένα προληπτικό έκτακτο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης των ορατών κινδύνων, ταυτόχρονη πίεση και προς τον κ. Γιούνκερ και προς τον κ. Ερντογάν, ώστε να τηρηθεί η εύθραυστη συμφωνία».
Ακολουθεί η συνέντευξη του βουλευτή του Ποταμιού Ιάσωνα Φωτήλα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
- Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία ή θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις σύντομα;
Όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη δυνατότητα ή αδυναμία της κυβέρνησης να επιτύχει τη συλλογή των δυσβάστακτων φόρων που έχει επιβάλει και τον συναρτώμενο σε περίπτωση αποτυχίας «κόφτη» δαπανών που έχει ψηφίσει. Εκείνο όμως που είναι σίγουρο, και δεν το λένε πια μόνο οι δημοσκοπήσεις, είναι πως η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών που την στήριξαν ελπίζοντας σε μία καλύτερη διακυβέρνηση. Αντ' αυτής βλέπουν το αντίθετο: μείωση μισθών και συντάξεων (και νέες θα έλθουν το φθινόπωρο), υπεροφορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών, στήριξη νέων διαπλεκόμενων επιχειρηματιών και ταυτόχρονη ασυλία σε αντιεξουσιαστικές ομάδες ή ανοιχτή στήριξή τους ακόμα και από υπουργούς. Με δεδομένα τα παραπάνω και την αμετροεπή ιδεοληψία και αρτηριοσκληρωτική στάση της κυβέρνησης σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση θεωρώ ότι εντέλει δεν θα καταφέρει να εξαντλήσει την τετραετία.
- Ποια είναι η άποψή σας για την κυβερνητική πρόταση εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας;
Όπως είπα και πιο πριν η κυβέρνηση, εκτός από την αγωνία για παράταση της εξουσίας της, δεν έχει κανένα ορατό σχέδιογια την ανασυγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας. Αρκείται σε συνεχείς διακηρύξεις για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος ενώ αφήνει άθικτες τις διάχυτες αντιπαραγωγικές-ανορθολογικές ιδεολογίες και νοοτροπίες που μας οδήγησαν στην κρίση.
Έτσι καταφεύγει σε «πιρουέτες» με τις προτάσεις για την συνταγματική αναθεώρηση. Η διατύπωση τους ήταν πομπώδηςκαι πανηγυρική. Εκτός όμως από τις ώριμες και αποδεκτές απ' όλους θέσεις για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρουτης Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής και την αλλαγή των διατάξεων για την ευθύνη των υπουργών, όλες οι άλλες είναι άνευ ουσίας.
Απουσιάζει κάποια πρόταση για μη κυβερνητική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, η πρόβλεψη για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ενώ είναι εμφανέστατη η αμήχανη υποχώρηση στο ζήτημα του χωρισμού κράτους-Εκκλησίας. Αντί δενα απλοποιήσει τη διαδικασία, την κάνει πιο περίπλοκη με την ενδεχόμενη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τονλαό και με τον συνακόλουθο κίνδυνο δυαρχίας. Τέτοιες προτάσεις, όμως, είναι αχρείαστες αυτή τη στιγμή. Θέλω να τονίσω επιπλέον ότι πιθανή εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, σε συνδυασμό με αύξηση των αρμοδιοτήτων του, συνιστά αλλαγή του πολιτεύματος πράγμα το οποίο, από το ίδιο το Σύνταγμα, όχι μόνο δεν προβλέπεται αλλά απαγορεύεται. Στη νεότερη ελληνική ιστορία συντελέστηκαν αρκετές φορές αλλαγές του πολιτεύματος, μόνο όμως μετά από εκτροπή.
- Συμφωνείτε με τη διενέργεια δημοψηφισμάτων για τη συνταγματική αναθεώρηση;
Πρόκειται για «συνταγματικό λαϊκισμό» της κυβέρνησης η καθιέρωση δημοψηφισμάτων και μέσω αυτής η κολακεία τουλαού για την δήθεν εφαρμογή αμεσοδημοκρατικών θεσμών. Παραβλέπουν όμως ότι έτσι το πολιτικό σύστημα είναι ευάλωτοστην πίεση πλειοψηφικών συντηρητικών αντιλήψεων. Για να γίνουν αντιληπτοί οι κίνδυνοι από υιοθέτηση μίας τέτοιας αντίληψης, ο κ. Ερντογάν θέλει να καταφύγει στη γείτονα Τουρκία σε δημοψήφισμα για την επιστροφή της θανατικής ποινής ενισχυμένος από τη συγκυρία. Για φανταστείτε να συγκεντρωθούν υπογραφές για ανάλογο θέμα στη χώρα μας από πολίτες ποιες θα είναι οι συνέπειες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων...
- Αμέσως μετά την εκλογή του νέου αρχηγού στη ΝΔ μιλήσατε με πολύ θετικά λόγια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα μπορούσατε να συνεργαστείτε και προεκλογικά με τη ΝΔ, στο πλαίσιο ενός εκσυγχρονιστικού, μεταρρυθμιστικού μετώπου;
Αυτό που εγώ έχω ανοιχτά προτείνει είναι το Ποτάμι να διατηρήσει την αυτονομία του και ταυτόχρονα να αναζητήσει προγραμματικές συγκλίσεις, που δεδομένα υπάρχουν, και, αφού καταγραφούν, να συμφωνηθούν με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε μετεκλογικά πιθανόν να μπορέσουν να συνεργαστούν τα δύο κόμματα εφόσον υπάρχει διάθεση, έτι δε περισσότερο εφόσον η βούληση του ελληνικού λαού οδηγήσει αναγκαστικά προς αυτή την κατεύθυνση.
- Αισθάνεστε ποιο κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τη Φώφη Γεννηματά;
Εγώ προσωπικά, και για ιστορικούς λόγους, δυνητικά θα αισθανόμουν καλύτερα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και κοντά στην κ. Γεννηματά, αλλά αυτό το θέμα δεν έχει να κάνει τόσο με προσωπικά συναισθήματα. Είναι προφανές πως από τη θέση που πήρα μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, εκτιμώ πως στο πρόσωπό του συγκεντρώνονται περισσότερες ελπίδες για μια ουσιαστική και βαθειά μεταρρυθμιστική πορεία που η χώρα έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.
Εκτιμώ ιδιαιτέρως την κ. Γεννηματά, αλλά παρόλα αυτά κάποιες τοποθετήσεις σε μείζονα θέματα τον τελευταίο καιρό (βλέπε εκλογικός νόμος, μεταρρυθμίσεις-ιδιωτικοποιήσεις) με κάνουν να είμαι λίγο περισσότερο σκεπτικός αν το ΠΑΣΟΚ ενστερνίζεται πραγματικά την ανάγκη μεταρρυθμίσεων.
- Πιστεύετε ότι μπορεί να προχωρήσει το εγχείρημα για ενωμένη Κεντροαριστερά;
Για να προχωρήσει και να έχει επιτυχή κατάληξη οποιοδήποτε εγχείρημα στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς πρέπει να προκύπτει ως αποτέλεσμα κοινωνικών διεργασιών που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχουν. Το κοινό πόρισμα για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που βγήκε στη δημοσιότητα είναι σε θετική κατεύθυνση μεν, δεν απαντάει όμως με ποιον επικεφαλής. Βλέπω επιπλέον αναπαλαίωση προσώπων, ενώ είναι επιτακτική ανάγκη η ανανέωση, και δεν απαντάται το κρίσιμο ερώτημα με ποιον θα συνεργαστούμε, μετεκλογικά τουλάχιστον, σε περίπτωση που χρειαστεί. Κακά τα ψέματα στις επόμενες εκλογές, όποτε κι άν προκηρυχθούν, το δίλλημα θα είναι, όπως φαίνεται, μεταξύ της συνέχισης αυτής της αδιέξοδης πολιτικής των κκ Τσίπρα, Καμμένου ή της ριζικής αλλαγής της. Και σε αυτό πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη απάντηση.
- Μετά τις εξελίξεις στην Τουρκία και τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, που απειλεί με αποχώρηση από τη συμφωνία για το προσφυγικό, φοβάστε ότι μπορεί να έχουμε αυξημένες μεταναστευτικές ροές; Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα;
Οι εξελίξεις είναι όντως ανησυχητικές. Η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες και ο κ. Ερντογάν εξαπολύει όλο και πιο συχνά απειλές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν δεν προχωρήσουν στην κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (βίζα) για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν. Γίνεται σαφές, πως η Ελλάδα ως χώρα εισόδου των προσφυγικών ροών κινδυνεύει να βρεθεί και πάλι στην πρώτη γραμμή του διεθνούς προβλήματος του προσφυγικού/μεταναστευτικού με δραματικές συνέπειες, στην περίπτωση που η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ναυαγήσει. Γι' αυτό χρειάζεται ένα προληπτικό έκτακτο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης των ορατών κινδύνων, ταυτόχρονη πίεση και προς τον κ. Γιούνκερ και προς τον κ. Ερντογάν, ώστε να τηρηθεί η εύθραυστη συμφωνία.
- Πως σχολιάζετε τη διγλωσσία που υπάρχει στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα των καταλήψεων δημοσίων κτιρίων;
Το κλείσιμο του ματιού μιας σειράς υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προς την ανομία και τους αντιεξουσιαστές είναι το τελευταίο ιδεολογικό, πολιτικό άλλοθί τους. Αφού δέχτηκαν τα πάντα, αφού υπέγραψαν το τρίτο πιο άδικο δικό τους Μνημόνιο, αφού αλλάξανε ένα δημοψήφισμα που άλλα κάνανε από αυτά που υποσχέθηκαν, αφού προσπαθούν να δικαιολογήσουν εκατοντάδες ψέματα βάθους πενταετίας τώρα πρέπει να δείξουν κάποια επαναστατικότητα. Ίσως θεωρούν ότι το να φλερτάρουν με καταλήψεις και τραμπουκισμούς τους κάνει να εμφανίζονται και ολίγον αριστεροί. Πόσο γελασμένοι είναι όμως... Αν κάτι έχει αξία απ' όλη αυτή την κατάσταση, είναι η αποκάλυψη του περιθωριακού χαρακτήρα των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η διοικητική αδυναμία, σε συνδυασμό με μία απίστευτη ιδεοληψία. Με ολίγον όμως αταξία και καταλήψεις και πολύ μνημόνιο, πολλές μειώσεις στους συνταξιούχους, καταστροφή της οικονομίας, διεύρυνσης της φτώχειας, πολύ λαϊκισμό και άφθονα ψέματα, δεν οδηγείσαι πουθενά. Τα ξέρει αυτά ο κ. Τσίπρας και για αυτό προσπαθεί να αποπροσανατολίσει με την αλλαγής ατζέντας.
Πηγή: ΑΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου