Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Ολυμπιακοί Αγώνες: Αρχίζει η γιορτή του αθλητισμού

Σάββατο, 6 Αυγούστου, 2016


ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΑΡΤΙ
«Ομνύουμε πως συμμετέχουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως αμιλλώμενοι πιστοί, με σεβασμό στους κανόνες που τους διέπουν και με επιθυμία να συμμετάσχουμε σε πνεύμα ιπποτισμού για την τιμή της χώρας μας και της δόξας του αθλητισμού».
Το 1920 στην Αμβέρσα του Βελγίου, ο Βέλγος ξιφομάχος Βικτόρ Μπρουάν απήγγειλε τον πρώτο Ολυμπιακό όρκο στη σύγχρονη ιστορία των Αγώνων, υπό το βλέμμα ενός εκστασιασμένου βαρώνου Πιερ ντε Κουμπερτέν. Ένας όρκος που έκτοτε έχει εξελιχθεί και που για την έναρξη των 31 Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο τον έχει αντικαταστήσει μία λιγότερο λυρική και πιο επίκαιρη δήλωση, η οποία αναφέρεται περισσότερο στη μάχη κατά του ντόπινγκ, υπέρ του ευ αγωνίζεσθαι του «πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά» μέσα κι έξω από τους στίβους των αγωνισμάτων.
Από σήμερα, Παρασκευή και για δύο εβδομάδες, μέχρι την 21η Αυγούστου, τα βλέμματα στρέφονται στο Ρίο όπου θα εν μέσω δεκάδων προβλημάτων θα πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση.
Είκοσι δύο αθλήματα, 2 για πρώτη φορά
Το χορτάρι στους φετινούς Ολυμπιακούς θα έχει την τιμητική του, καθώς πάνω του θα διεξαχθούν τα δύο νέα ολυμπιακά αθλήματα. Το 2016 θα είναι η χρονιά του ράγκμπι—στην επτά επί επτά εκδοχή του, που κρίθηκε πιο εύκολη και βατή στην διοργάνωσή του—και της μεγάλης επιστροφής του γκολφ, που δεν είχε συμπεριληφθεί στο Ολυμπιακό πρόγραμμα από το 1904.
Μπορεί στα στάδια και τα κολυμβητήρια να είναι τα σημεία όπου λάμπουν τα παραδοσιακά και πιο αγαπητά αθλήματα των Ολυμπιακών, όπως ο στίβος, η κολύμβηση, οι πολεμικές τέχνες, ή η γυμναστική, αλλά οι Αγώνες δίνουν τη δυνατότητα και σε άλλα, λιγότερο δημοφιλή, αθλήματα να γευθούν τα φώτα της δημοσιότητας που τούτο το αθλητικό βήμα τους προσφέρει. 
Αλλά και στους θεατές δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αθλητικές δοκιμασίες, όπως το Μοντέρνο Πένταθλο, ή τις ιστιοδρομίες, το χόκεϊ επί χόρτου, ή ακόμη το ποδήλατο ΒΜΧ, που βρίσκονται στο πρόγραμμα από τους Αγώνες του Πεκίνου το 2008.
Δύο νέες χώρες
Στην Τελετή Έναρξης στο στάδιο Μαρακανά του Ρίο, θα παρελάσουν και δύο χώρες που αναγνωρίσθηκαν αθλητικά από τη ΔΟΕ. Το Κόσοβο και το Νότιο Σουδάν. 
Σε προηγούμενες διοργανώσεις, οι Κοσοβάροι παρήλαυναν υπό τη σημαία της Γιουγκοσλαβίας και κατόπιν της Σερβίας. Μετά την ανεξαρτησία του κράτους τους, το 2008, η ΔΟΕ αναγνώρισε την Ολυμπιακή Επιτροπή του Κοσόβου το 2014, επιτρέποντάς του τη συμμετοχή ως ανεξάρτητο κράτος. Στους φετινούς Ολυμπιακούς, η χώρα θα συμμετέχει με οκτώ αθλητές.
Όσο για το Νότιο Σουδάν, η χώρα αναγνωρίσθηκε το 2012 και θα συμμετέχει με δύο αθλητές.
Μία άλλη πρωτοτυπία, συμβολική για την τραγική κατάσταση που βιώνουν πολλές περιοχές του πλανήτη, θα παρουσιασθεί μία «ομάδα προσφύγων αθλητών της Ολυμπιάδας». 
Δέκα αθλητές που επελέγησαν από τη ΔΟΕ τον περασμένο Ιούνιο, θα αγωνισθούν υπό την Ολυμπιακή Σημαία. Πέντε αθλητές από το Νότιο Σουδάν, που ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων στην Κένυα, δραπετεύοντας από τον εμφύλιο πόλεμο, δύο Σύροι κολυμβητές, δύο τζουντόκα από τη ΛΔ του Κογκό κι ένας Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος, συγκροτούν την ομάδα αυτή.

Πρώτη φορά
Οι αγώνες του Ρίο είναι η πρώτη Ολυμπιάδα που φιλοξενείται στην Νοτιοαμερικανική ήπειρο. Από το 1896, οι τριάντα διοργανώσεις έχουν φιλοξενηθεί στην Ευρώπη, τη Βόρειο Αμερική, την Ασία, την Ωκεανία (Αυστραλία), ή στην Κεντρική Αμερική (Μεξικό).
Επίσης για πρώτη φορά θα αγωνιστεί και μια ακόμα ομάδα, αυτή των προσφύγων, η οποία θα αγωνίζεται υπό την Ολυμπιακή σημαία και θα έχει 10 αθλητές (6 άντρες και 4 γυναίκες).
Δέκα δισεκατομμύρια, καθυστερήσεις και... θάνατοι
Δέκα είναι τα δισεκατ. του προϋπολογισμού της Ολυμπιάδας του Ρίο. Ένα κόστος υψηλότερο κατά 2 δισεκ. των Ολυμπιακών του Λονδίνου. 
Χρηματοδοτημένη κατά 57% από τον ιδιωτικό τομέα και κατά 43% από τα κρατικά ταμεία, η διοργάνωση αποδείχθηκε δύσκολο να έλθει σε πέρας. 
Καθυστερήσεις καταγράφηκαν σε πολλά έργα, ένδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα εργοτάξια, λόγω ελλιπών μέτρων ασφαλείας και απάνθρωπων ωρών εργασίας.
Κάλυψη από τα media
Πάνω από 25.000 είναι ο αριθμός των δημοσιογράφων που έχουν διαπιστευθεί για να καλύψουν το πιο σημαντικό αθλητικό γεγονός του πλανήτη. 
Το 2012, 3,6 δισεκ. Άνθρωποι «χάζεψαν έστω κι ένα λεπτό από τους Ολυμπιακούς» του Λονδίνου.
Τα μετάλλια
Στα 5.130 είναι τα χρυσά, ασημένια και χαλκά μετάλλια για τους κάθε λογής νικητές που σχεδιάσθηκαν και κόπηκαν για τους ΟΑ της Βραζιλίας από τον Νέλσον Καρνέιρου, τον άνθρωπο στον οποίο ανατέθηκε το έργο. 
Για να αποδίδουν πιο πιστά τη μορφή της βραζιλιάνας γυναίκας τα «άθλα» των νικητών, που στη μία πλευρά τους αναπαριστούν τη αρχαία θεά Νίκη, ο Καρνέιρο επέλεξε να την σμιλέψει «με πιο ανοικτή λεκάνη και πιο πληθωρικούς γλουτούς».
Σημαντική η... κάθε είδους προστασία
Περισσότερα από 450.000 προφυλακτικά διανεμήθηκαν από τους διοργανωτές στους 10.500 αθλητές που κατέλυσαν στο Ολυμπιακό Χωριό. Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί σε 43 προφυλακτικά ανά αθλητή. 
«Η Βραζιλία ενθαρρύνει την προφύλαξη στον έρωτα, κι οι αθλητές αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα για τον πληθυσμό. Μπορούν να διαδραματίσουν ένα κεφαλαιώδη ρόλο στη μάχη κατά του ΕΪΤΖ», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΔΟΕ.

Περισσότεροι Αμερικάνοι παρά... Βραζιλιάνοι αθλητές
Οι αθλητές των ΗΠΑ που έχουν πάρει το «εισιτήριο» για τους ΟΑ είναι 550. Η ομάδα τους αποτελεί την πολυπληθέστερη, μπροστά από τη Βραζιλία και τους 464 αθλητές της. 
Στη συνέχεια έρχονται η Γερμανία, που συγκέντρωσε 420 αθλητές και μετά η Αυστραλία με 418. Η Κίνα συμμετέχει με τη μεγαλύτερη ομάδα στην ιστορία της, με 398 αθλητές, ενώ η Γαλλία έρχεται στην έκτη θέση με 396.
Μικρότερη αποστολή η Κεντρική Αφρική
Η Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής θα συμμετέχει μόλις με 6 αθλητές (τέσσερις κολυμβητές, μία πυγμάχο κι έναν αθλητή ταεκβοντό) και θα είναι η μικρότερη ομάδα.
Οικογενειακή υπόθεση!
Για πρώτη φορά θα αγωνισθούν σε Ολυμπιακούς Αγώνες τρίδυμες αδελφές. Οι Εσθονές Λέιλα, Λίινα και Λίλι Λούικ, θα τρέξουν στον μαραθώνιο. Μολονότι καμία από αυτές δεν έχει την παραμικρή πιθανότητα να κερδίσει κάποιο μετάλλιο –η Λέιλα είναι η καλύτερη εκ των τριών με χρόνο μόλις 2 ώρες 37’—είναι ωστόσο βέβαιο πως θα προσελκύσουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας. 
Πρώην χορεύτριες του χιπ χοπ, οι τρεις αδελφές άρχισαν να ασχολούνται με τον αθλητισμό μόλις στα 24 χρόνια τους. Οι τριαντάχρονες αθλήτριες δηλώνουν ότι θα αλληλοβοηθούνται κατά τη διάρκεια της κούρσας του μαραθωνίου.
Ο θρύλος Φελπς
Είναι το απόλυτο ρεκόρ ολυμπιακών μεταλλίων που έχουν κατακτηθεί από τον ίδιον αθλητή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση από τον Αμερικανό κολυμβητή Μάικλ Φελπς, που έχει κερδίσει 18 χρυσά, δύο ασημένια και δύο χάλκινα. 
Στα 31 χρόνια του, ο «εξωγήινος» αθλητής θα συμμετάσχει για τέταρτη συνεχόμενη φορά σ’ Ολυμπιάδα και όπως φαίνεται θα είναι οι τελευταίοι του. Στο Πεκίνο το 2008, ο υπεραθλητής από τη Βαλτιμόρη «ενθυλάκωσε» μόλις οκτώ χρυσά μετάλλια.
Η νεότερη αθλήτρια
Δεκατριών ετών είναι ο πιο μικρός σε ηλικία αθλητής των Αγώνων του Ρίο, η κολυμβήτρια από το Νεπάλ Σινγκχ Γκαουρίκα. Στη χώρα της είναι κάτοχος πολλών ρεκόρ, στα 100 και 200 μέτρα ύπτιο, καθώς και στα 100 πρόσθιο. Στους πρόσφατους Πανασιατικούς Αγώνες κατέκτησε δε τέσσερα μετάλλια. 
Κόρη γιατρού, ζει και προπονείται στο Λονδίνο κι υπεύθυνοι για την αξιοπρόσεκτη αθλητική εξέλιξή της ήσαν δύο πολλοί γνωστοί προπονητές, οι Ρις Ρόμλεϊ και Κριστίν Γκριν. «Επιθυμούσα να έλθω στους Αγώνες, αλλά δεν ήμουν βέβαιη ότι μπορούσα γιατί ήμουν πολύ μικρή. Όταν ενημερώθηκα ότι με επέλεξαν, συγκλονίστηκα», δήλωσε η 13χρονη.
Ποτέ δεν είναι αργά
Η Τζούλι Μπρούγκαμ είναι 62 ετών, κι όπως για την κατά 49 χρόνια μικρότερή της Γκαουρίκα, οι Ολυμπιακοί του Ρίο είναι οι πρώτοι αγώνες που θα συμμετάσχει στη ζωή της. Η Νεοζηλανδή αθλήτρια, ύψους 1,56 και με βάρος 54 κιλά, που ανακάλυψε αργά στη ζωή της την ιππασία, θα συμμετάσχει στο αγώνισμα της υπερπήδησης εμποδίων με το άλογο που ιππεύει τα τελευταία εννέα χρόνια, τον Φομ Φάινστεν.
«Χρυσά» τα... χρυσά μετάλλια για τους Γάλλους
Πενήντα χιλιάδες ευρώ είναι η αμοιβή που θα εισπράξει, αντί κοτίνου, ο κάθε Γάλλος αθλητής που θα στεφθεί χρυσός Ολυμπιονίκης. Η αμοιβή για το αργυρό μετάλλιο αποτιμάται στα 20.000 ευρώ, ενώ 13.000 θα εισπράξει ο κάθε τριταθλητής. 
Η αμοιβή των Γάλλων αθλητών είναι κατά πολύ υψηλότερη αυτής των Αμερικανών συναθλητών τους (22.000 ευρώ το χρυσό), αλλά υπολείπεται πάρα πολύ από τη μικρή περιουσία με την οποία το Αζερμπαϊτζάν υπόσχεται ότι θα «χρυσώσει» τους πρώτους Ολυμπιονίκες του, ήτοι με 330.000 ευρώ!
Η... Ρωσία
Μετά το σκάνδαλο ντόπινγκ το οποίο ξέσπασε με τους ρώσους αθλητές 118 μέλη αποκλείσθηκαν από τους Ολυμπιακούς. Αρχικά, η ρωσική Ολυμπιακή ομάδα αποτελείτο από 387 αθλητές. 
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, πριν την τελετή έναρξης, άλλοι 14 Ρώσοι αθλητές ενδέχεται ν’ αποκλεισθούν ακόμη και τη δωδεκάτη ώρα. 
Αντιδρώντας, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν, ο Ρίτσαρντ Μακ Λάρεν, συντάκτης της έκθεσης για το ντόπινγκ στη Ρωσία, στιγμάτισε την πρακτική της ΔΟΕ και των διεθνών οργανώσεων να επιβάλλουν κυρώσεις στους αθλητές, αντί να τιμωρήσουν το σύστημα μίας χώρας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου