Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Παγκόσμια οικονομία, πόλεμοι, διενέξεις και πλούσιο παρασκήνιο

 Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου, 2016 (ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ - Labor Day) ΑΡΓΙΑ στις ΗΠΑ

Με γεμάτες «ατζέντες» έφτασαν στην Κίνα οι ηγέτες του G20, που εκτός από την παγκόσμια οικονομία και τον πόλεμο στη Συρία αναμένεται να επικεντρωθούν και σε θέματα διμερών σχέσεων.


Παγκόσμια οικονομία, πόλεμοι, διενέξεις και πλούσιο παρασκήνιο
Ο πρόεδρος της Κίνας προέτρεψε τους ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών της χώρας να αποφύγουν τα «κενά λόγια» και να προσπαθήσουν έμπρακτα να επιταχύνουν την οικονομική ανάπτυξη. 
Σε ομιλία του, ο Ξι Γινπίνγκ υπογράμμισε ότι η παγκόσμια οικονομία έχει αρχίσει να αναρρώνει αλλά βρίσκεται ακόμα αντιμέτωπη με σοβαρά ζητήματα στο εμπόριο και τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει πριν από την Σύνοδο ότι δεν αποκλείεται να υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία φέτος. 
Και ενώ οι συζητήσεις για την ανάπτυξη συνεχίζονται, πλούσιο είναι και το παρασκήνιο στις συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου. 
Η Άνγκελα Μέρκελ έχει ήδη πραγματοποιήσει τετ-α-τετ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την πρώτη τους διαπροσωπική συνάντηση μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου. Εκτός από τις τεταμένες γερμανοτουρκικές σχέσεις, οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για τις βίζα –ένα «αγκάθι» της συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Άγκυρας και ένα από τα θέματα που απειλεί να τινάξει στον αέρα την πολιτική της Ευρώπης για το προσφυγικό. 
Ο «σουλτάνος», όμως, συνεχίζει να βάζει ως πρώτο θέμα στην ατζέντα του το  πραξικόπημα, αναζητώντας να ξαναχτίσει γκρεμισμένες γέφυρες και να εξασφαλίσει την έκδοση όλων όσων ενδέχεται να συμμετείχαν στην απόπειρα αυτή. Ήδη, ο Μπαράκ Ομπάμα, σε σύντομη συνάντηση που είχαν, τον διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον θα βοηθήσει την Τουρκία ώστε να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Δεν φαίνεται, όμως, να σχολίασε το «καυτό» για την Τουρκία ζήτημα της έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, του πρώην ιεροκήρυκα που οι τουρκικές αρχές θεωρούν ότι οργάνωσε το πραξικόπημα. 
Στο τελευταίο του G20, o Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε και με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, που συμμετέχει για πρώτη φορά σε Σύνοδο. «Η πρώτη δουλειά που πρέπει να κάνει η Βρετανία είναι να αποφασίσει τι σημαίνει το Brexit σε σχέση με την Ευρώπη». Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ θέτουν ως προτεραιότητα τις συζητήσεις για την εμπορική συμφωνία TTIP με την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι τις διαπραγματεύσεις με τη Γηραιά Αλβιώνα. 
Η Μέι αναμένεται να εξηγήσει στο G20 τον οικονομικό αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομία η αποχώρηση της χώρας της από την Ένωση. 
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, μια συνάντηση που «κλείδωσε» την Κυριακή. 
Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος θα επιδιώξει να συναντήσει σήμερα τον πρόεδρο Ολάντ και αύριο την Άγκελα Μέρκελ, με θέμα την ουκρανική κρίση. Η κρίση ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο δεν έχει διευθετηθεί και η μια χώρα επιρρίπτει την ευθύνη στην άλλη για την παραβίαση της συμφωνίας του Μινσκ. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δεν συμμετέχει στο G20 και δεν θα είναι παρών. 
Υπάρχει όμως και μια απουσία: πρόκειται για την παλιά γνώριμη, την πρωθυπουργό της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, που καθαιρέθηκε από το αξίωμά της.
Σε ότι αφορά το τελικό ανακοινωθέν, κάποιες φορές έχει λιγότερο ενδιαφέρον για το τι περιλαμβάνει. Πολύ πιο σημαντικό είναι τι δεν περιλαμβάνει. Συμφωνίες γίνονται στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή, είτε πρόκειται για την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, είτε για τη διένεξη της Κίνας με τους γείτονές της που αφορούν σε εδαφικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, είτε στην πρόταση Σόιμπλε για επιβολή παγκόσμιου φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Από πρώτης Δεκεμβρίου η Γερμανία αναλαμβάνει την προεδρία του G20 για ολόκληρη την επόμενη χρονιά, που είναι προεκλογική.
Η επόμενη συνάντηση κορυφής θα γίνει στο Αμβούργο, όπου εκτός από τα παραδοσιακά θέματα της οικονομίας και της δημοσιονομικής κρίσης, θα συζητηθούν η τρομοκρατία, η προσφυγική κρίση, η προστασία του κλίματος, η υγεία και η κοινωνία των πολιτών. Θέματα που απασχολούν επί χρόνια το G20.
Πηγές: DW, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου