Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

«Εκτός ελέγχου» ο κινεζικός διαστημικός σταθμός - Θα πέσει στη Γη

ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2017, ΑΛΛΑ ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΟΥ

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2016
Εντός του 2017 αναμένεται να συντριβεί στη Γη ο πρώτος διαστημικός σταθμός της Κίνας, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες πως οι κινεζικές αρχές έχουν χάσει τον έλεγχο του.


«Εκτός ελέγχου» ο κινεζικός διαστημικός σταθμός - Θα πέσει στη Γη
Ο σταθμός «Tiangong-1» ή αλλιώς το «Παλάτι του Παραδείσου» περιγραφόταν ως ένα «ισχυρό πολιτικό σύμβολο» της αυξανόμενης δύναμης της Κίνας, όταν εκτοξεύτηκε το 2011 ως μέρος ενός φιλόδοξου επιστημονικού σχεδίου της Κίνας, για την μετατροπή της σε υπερδύναμη.

Ωστόσο, μιλώντας σε ένα κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων στην έρημο Γκόμπι, οι αξιωματούχοι την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν πως η μη επανδρωμένη μονάδα είχε πλέον «εκπληρώσει πλήρως την ιστορική αποστολής της» και ορίστηκε να εισέλθει εκ νέου στην ατμόσφαιρα της Γης κάποια στιγμή το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

«Με βάση τους υπολογισμούς και τις αναλύσεις μας, τα περισσότερα μέρη του χώρου των εργαστηρίων θα καούν κατά την διάρκεια της πτώσης» δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου μηχανικής της Κίνας, Wu Ping, όπως αναφέρει το πρακτορείο Xinhua.
Η ανακοίνωση φαίνεται πως επιβεβαιώνει τις εικασίες που γίνονται τους τελευταίους μήνες, πως η Κίνα έχει χάσει τον έλεγχο του δορυφορικού σταθμού αφού υπέστη κάποιο είδος τεχνικής ή μηχανικής βλάβης.

Ο Τζόναθαν ΜακΝτάουελ, φημισμένος αστροφυσικός του Χάρβαρντ αναφέρει πως η ανακοίνωση υποδηλώνει πως η Κίνα έχει χάσει τον έλεγχο του σταθμού και πως θα εισέλθει εκ νέου στην ατμόσφαιρα της Γης με «φυσικό τρόπο».

Αν όντως συμβεί κάτι τέτοιο, θα ήταν αδύνατο να προβλέψουμε πού θα προσγειωθούν τα συντρίμμια του διαστημικού σταθμού.

«Δεν μπορεί κανείς να κατευθύνει αυτά τα πράγματα» δήλωσε. «Δεν θα ξέρουμε ούτε 5 -6 ώρες πριν την πτώση του, πότε ακριβώς θα σημειωθεί αυτή.

Το να μην γνωρίζεις πότε θα πέσει μεταφράζεται σαν να μην γνωρίζεις ούτε και το που θα πέσει».

Ο ΜακΝτάουελ μάλιστα πρόσθεσε, πως ακόμη και μια μικρή αλλαγή στις ατμοσφαιρικές συνθήκες, θα μπορούσε να αλλάξει την περιοχή προσγείωσης, «από την μία ήπειρο στην άλλη».

Κι ενώ τα περισσότερα υλικά από τον βάρους 8 τόνων διαστημικό σταθμό, θα λιώσουν καθώς θα περνούν μέσα από την ατμόσφαιρα, ο ΜακΝτάουελ, είπε πως ορισμένα τμήματα, όπως οι κινητήρες των πυραύλων, που είναι πυκνής σύστασης, δεν θα καούν εντελώς.

«Θα υπάρξουν κομμάτια βάρους 100 κιλών περίπουπου θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιές» δήλωσε.

«Ναι υπάρχει η πιθανότητα να προκαλέσουν ζημιές, όπως μπορεί να πέσουν στο αυτοκίνητο κάποιου, μπορεί να υπάρξει μια βροχή από κομμάτια μετάλλου, μπορεί να περάσουν από τη στέγη κάποιου, όπως όταν πέφτει το φτερό ενός αεροπλάνου».

Η Wu Ping, αξιωματούχους του σταθμού, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ο σταθμός – που ξεκίνησε το διαστημικό του ταξίδι εν μέσω τυμπανοκρουσιών τον Σεπτέμβριο του 2011 – έχει κάνει «σημαντικές συνεισφορές στις επανδρωμένες διαστημικές αποστολές της Κίνας» κατά την διάρκεια των 4,5 χρόνων λειτουργίας του.

Ισχυρίστηκε μάλιστα πως η επιστροφή του στη Γη θα είναι «απίθανο να επηρεάσει τις αεροπορικές δραστηριότητες ή να προκαλέσει ζημιές στο έδαφος».

«Η Κίνα δίνει πάντα μεγάλη βαρύτητα στη διαχείριση των διαστημικών αποβλήτων, την διεξαγωγή έρευνας και δοκιμών για τον μετριασμό των διαστημικών αποβλήτων και τον καθαρισμό τους» δήλωσε η Wu, σύμφωνα με το Xinhua.

H Wu πρόσθεσε επίσης πως το Tiangong-1 είναι «ανέπαφο» και πως οι αρχές θα συνεχίσουν να το παρακολουθούν και θα προχωρήσουν στην έγκαιρη προειδοποίηση για πιθανή σύγκρουση με αντικείμενα» .
«Εάν είναι απαραίτητο, η Κίνα θα δώσει στη δημοσιότητα μια πρόβλεψη της πτώσης του και θα αναφέρει οτιδήποτε σε διεθνές επίπεδο» πρόσθεσε.

Πηγή: Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου