Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου, 2016
Του Θεόδωρου Καλμούκου
ΒΟΣΤΩΝΗ. Λίγες μόλις ημέρες πριν τις Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το «momentum» -η δυναμική ή το ρεύμα- υπολογίζει ότι βρίσκεται «με το μέρος του κ. Ντόναλντ Τραμπ», όπως απεκάλυψε σε αποκλειστική του συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» ο κορυφαίος ομογενής ερευνητής και αναλυτής εκλογών κ. Ντέιβιντ Παλαιολόγος.
Σε ερώτηση αν τα προσφάτως αποκαλυφθέντα από τον διευθυντή του FBI για την κυρία Χίλαρι Κλίντον θα την επηρεάσουν στην έκβαση της κάλπης, είπε ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε», ενώ τόνισε ότι «το παιχνίδι των εκλογών θα παιχτεί και θα αποφασιστεί από τους αναποφάσιστους».
Ο κ. Ντέιβιντ Παλαιολόγος είναι Διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Ερευνας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Suffolk της Βοστώνης και εκ των πλέον ειδημόνων στις δημοσκοπήσεις ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα ευρήματα του οποίου δημοσιεύονται σε εκατοντάδες αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης λόγω της ακριβείας των αποτελεσμάτων του.
Ανάμεσα στις μεγάλες εφημερίδες που συνεργάζονται μαζί του είναι η «Boston Globe» της Βοστώνης και η «USA Today». Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση πρόγνωσης που έκανε στις εκλογές για ανάδειξη κυβερνήτη στη Μασαχουσέτη το 2014, κατά την οποία προέβλεψε πως ο σημερινός κυβερνήτης κ. Τσάρλι Μπέικερ θα εκλεγεί με 3 μονάδες διαφορά και εκλέχτηκε με 2.
Οι γονείς του κ. Παλαιολόγου κατάγονταν από τη Σπάρτη και τη Μάνη και ο ίδιος αγαπά πολύ την Ελλάδα και τον Ελληνισμό και μιλά πολύ καλά την ελληνική γλώσσα.
Οταν τον ρωτήσαμε λίγες μέρες πριν τις εκλογές προς ποια κατεύθυνση νομίζει πως πηγαίνουν τα πράγματα, μας είπε ότι «αυτή τη στιγμή το μομέντουμ είναι με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Οταν τον ρωτήσαμε λίγες μέρες πριν τις εκλογές προς ποια κατεύθυνση νομίζει πως πηγαίνουν τα πράγματα, μας είπε ότι «αυτή τη στιγμή το μομέντουμ είναι με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Η ανακοίνωση του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κομέι έχει αυξήσει κατά μερικές ποσοστιαίες μονάδες την υποστήριξη προς αυτόν ανάμεσα τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, καθώς επίσης και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του Γκέρι Τζόνσον, οι οποίοι βλέπουν δύο επιλογές τη Δημοκρατική και τη Ρεπουμπλικανική».
Και συνέχισε: «νομίζω ότι τις επόμενες μέρες θα δούμε στις σφυγμομετρήσεις σε εθνικό επίπεδο μία τάση προς τον Τραμπ η οποία θα πει στον λαό το ένα μέρος της ιστορίας, αλλά ο εκλογικός χάρτης είναι μία άλλη ιστορία λίγο περίπλοκη, διότι σε πολιτείες όπως η Φλόριδα και η Βόρεια Καρολίνα ψηφίζουν νωρίτερα όσοι θέλουν και τουλάχιστον η επιφάνεια δείχνει ενθαρρυντική για την Χίλαρι Κλίντον κι αυτές είναι πολιτείες απαραίτητες που πρέπει να κερδίσει ο κ. Τραμπ. Κι έτσι το ερώτημα είναι αν υπάρχει αρκετή υποστήριξη για τον Τραμπ την επόμενη Τρίτη για να αποδομήσει την πρωτιά της Χίλαρι Κλίντον σ’ αυτές τις απαραίτητες πολιτείες».
Αναφορικά με το αν οι αποκαλύψεις του αρχηγού του FBI έχουν βλάψει την κυρία Κλίντον, υπογράμμισε ότι «είναι πολύ νωρίς για να πούμε και θα την υποβάλλουμε αυτή την ερώτηση στην επόμενή μας σφυγμομέτρηση για να δούμε πού στέκονται οι ανεξάρτητοι, διότι οι περισσότεροι Δημοκρατικοί ή Ρεπουμπλικανοί που ρωτούμε μας λένε δεν κάνει διαφορά» και συμπλήρωσε πως «η εκλογή πραγματικά εξαρτάται από το 30 με 40% των ανεξάρτητων».
Στην ερώτηση αν έχει κάποια εξήγηση γιατί σ’ αυτό το τελικό στάδιο της προεκλογικής εκστρατείας βγήκε το FBI με αυτή την ανακοίνωση χωρίς μάλιστα να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, ο κ. Παλαιολόγος απάντησε: «όχι δεν γνωρίζω την απάντηση στο ερώτημά σας, γνωρίζω όμως ότι ο κ. Κομέι όταν κατέθεσε ενόρκως στην Επιτροπή του Κογκρέσου δεσμεύθηκε να φέρει στο φως οποιαδήποτε πληροφορία προκύψει σχετική με το θέμα των e-mails της κυρίας Κλίντον και κατά κάποιο τρόπο αυτοπαγιδεύθηκε. Εάν λοιπόν είχε πληροφορίες τεκμηριωμένες από το Γραφείο του FBI Νέας Υόρκης και τις κρατούσε τότε θα ήταν υπεύθυνος για την πράξη του αυτή και υπόλογος έναντι του Κογκρέσου».
Ο κ. Παλαιολόγος έχει καλύψει και δημοσκοπήσει πολλές Προεδρικές εκλογές, ενώ όταν τον ρωτήσαμε ποιο είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της παρούσας προεκλογικής αναμέτρησης, υπογράμμισε πως «υπάρχουν αρκετά γνωρίσματα, αλλά τα πρώτα δύο είναι τα κυριότερα, κατ’ αρχήν ότι αμφότεροι οι υποψήφιοι Δημοκρατική και Ρεπουμπλικανός δεν θεωρούνται έντιμοι και έμπιστοι. Δεύτερο, και οι δύο δεν είναι αρεστοί».
Πρόσθεσε πως «υπάρχει διαφορά διότι μπορεί να μην είναι κάποιος αρεστός από μερικούς ανθρώπους, αλλά τον εμπιστεύονται, αλλά στην προκειμένη περίπτωση και οι δύο η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρούνται από το εξήντα τοις εκατό των ψηφοφόρων ότι δεν είναι έντιμοι και όχι της εμπιστοσύνης. Κι ακόμα υπάρχει το ποσοστό του πενήντα τοις εκατό που δεν θέλει κανέναν από τους δύο, κι αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στις δημοσκοπήσεις που έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια μέχρι σήμερα».
Ο κ. Παλαιολόγος εξήγησε πως «σ’ αυτή τη φάση της προεκλογικής περιόδου υπάρχουν και εκείνοι που ονομάζονται ‘δυνάμενοι να πεισθούν’ καθότι υπάρχει μία ομάδα ψηφοφόρων πέντε με έξι τοις εκατό που είναι αναποφάσιστοι και άλλη μία ομάδα πέντε με έξι τοις εκατό που είναι του τρίτου κόμματος και πιθανόν να δούμε μεγαλύτερη ευελιξία στις σφυγμομετρήσεις μέχρι το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας».
«Μιας που αναφερθήκατε στο θέμα της εμπιστοσύνης, αυτό τι λέγει για το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ;» τον ρωτήσαμε. «Μου λέγει -τόνισε ο κ. Παλαιολόγος- πως υπάρχει ένα ελάττωμα στην αρχική προκριματική διαδικασία κι αυτό το σχόλιό μου απευθύνεται και στα δύο κόμματα. Εάν έχεις δύο ελλειμματικούς υποψήφιους από απόψεως εμπιστοσύνης και προτίμησης αυτό είναι ενδεικτικό της προκριματικής διαδικασίας. Δεν λέγω ότι ο Μπέρνι Σάντερς ή ο Μαρκ Ρούμπιο ήταν καλύτεροι, αλλά απλώς λέγω ότι η διαδικασία επιβραβεύει υποψήφιους που έχουν ελλείμματα. Δεν επικρίνω τα Μέσα Ενημέρωσης, ούτε τους δημοσκόπους, ούτε τον Τζέιμς Κομέι, υπάρχει μία διαδικασία».
Στην ερώτηση γιατί τούτη η μεγάλη χώρα δεν μπορεί να γεννήσει μερικούς έντιμους και σοβαρούς ανθρώπους να την κυβερνήσουν, αλλά καταλήγει στον Τράμπ και την Κλίντον, τόνισε πως «υπάρχει ένα κενό ανάμεσα στους νέους ανθρώπους λόγω της εξονυχιστικής έρευνας, κι αυτό μου λένε οι φοιτητές μου που τους ρωτώ πολλές φορές αν θα θέσουν υποψηφιότητα για δημόσιο λειτούργημα».
Οταν του ζητήσαμε να εξηγήσει το φαινόμενο Τραμπ, το απέδωσε στο Brexit της Μεγάλης Βρετανίας. Είπε συγκεκριμένα: «Νομίζω πως ξεκίνησε με το Brexit και επίσης νομίζω ότι ήταν ένα είδος τέλειας καταιγίδας με τους πολίτες να πιστεύουν ότι η χώρα δεν οδεύει στη σωστή κατεύθυνση». Συμπλήρωσε πως «όταν ο Τραμπ λέγει ότι υπάρχει κίνημα είναι σωστό, διότι υπάρχει ένα κίνημα στα μέλη του οποίου ούτε αρέσει, αλλά ούτε τον εμπιστεύονται, πλην όμως δεν αρέσει στους πολίτες αυτό που βλέπουν στην Ουάσιγκτον».
Σχετικά προς τα πού κλίνουν οι Ελληνοαμερικανοί, είπε «νομίζω ότι εξαρτάται σε ποιο κόμμα ανήκουν και σε ποια πολιτεία διαμένουν».
Στην ερώτηση αν νομίζει πως χρειάζεται ένα τρίτο κόμμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, επεσήμανε πως «διεξάγουμε δημοσκοπήσεις για την εφημερίδα ‘USA Today’ και πολλές φορές υποβάλλουμε την ερώτηση στους ανθρώπους ‘νομίζετε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν να έχουν και ένα τρίτο κόμμα ή πληθώρα κομμάτων;’ και η πλειοψηφία απαντά ότι ναι πρέπει να έχουμε».
Ο κ. Παλαιολόγος δεν φαίνεται να ανησυχεί για την επομένη των εκλογών. Είπε πως «στις σφυγμομετρήσεις υποβάλλουμε την ερώτηση ‘νομίζετε ότι θα υπάρξει μία ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας;’ και οι περισσότεροι απαντούν θετικά. Επίσης ρωτούμε ‘ανησυχείτε για ύπαρξη βίας την ημέρα των εκλογών;’ οι μισοί ή μερικοί ανησυχούν, αλλά γενικά πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν μία ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας οποιοδήποτε κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών. Διάβασα σήμερα το πρωί πως αμφότερες οι πλευρές Κλίντον και Τραμπ προετοιμάζονται για αναμέτρηση των ψήφων και νομικές ενστάσεις. Ισως να είναι κάπως τεταμένα τα πράγματα για μερικές εβδομάδες, αλλά γενικώς ο λαός αποδέχεται την ετυμηγορία της ψηφοφορίας».
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου