Στην ερώτηση πώς σχολιάζει τα πρόσφατα γεγονότα στη Μόρια, τα οποία μάλιστα ήταν και θανατηφόρα, είπε, πως «αυτό το οποίο συνέβη στη Μόρια ήταν ένα τυχαίο γεγονός, δηλαδή μία γυναίκα μαγείρευε και έσκασε το γκαζάκι, ωστόσο επειδή συνέβη στη Μόρια δεν παύει να αποτελεί ευθύνη μας σαν κυβέρνηση και σαν κράτος η βελτίωση των συνθηκών διαμονής αυτών των ανθρώπων, ώστε παρόμοια γεγονότα να μην υπάρξουν». Πρόσθεσε πως «αναλαμβάνουμε με δέσμευση, είμαστε σε επαφή με την τοπική κοινωνία».
Ο Υπουργός υπογράμμισε ακόμα πως «εκεί έχουμε έναν υπερπληθυσμό, μεταφέρουμε ανθρώπους στην ενδοχώρα χωρίς να παραβιάζεται η συμφωνία. Θέλουμε να επεκτείνουμε το κατάλυμα για να βγάζουμε σκηνές και να βάζουμε σπιτάκια και θέλουμε να δημιουργήσουμε κι ένα χώρο κράτησης όπου θα μπορούμε να κρατήσουμε τους παραβατικούς χωρίς να χαλάσει η συμφωνία και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου. Είχαμε κάποιες δυσκολίες με το Δημοτικό Συμβούλιο, πλην όμως η Μυτιλήνη υπήρξε πρωτοπόρα στη βοήθεια και θα ξανασυνεργασθούμε θετικά».
Αναφορικά με τον αριθμό των προσφύγων στη Λέσβο, ο κ. Μουζάλας είπε πως «υπολογίζεται ότι είναι 4.000 με 4.500 άνθρωποι. Θέλω να σας υπενθυμίσω πως ήταν μέρα που η Μυτιλήνη δεχόταν και 10 χιλιάδες, επομένως το κύριο πρόβλημα δεν είναι ο υπερπληθυσμός, έχει μάθει η Μυτιλήνη σ’ αυτό, είναι ότι έχει αλλάξει η σύνθεση του πληθυσμού των προσφύγων-μεταναστών, είναι 705 άτυποι μετανάστες, νομικά παράνομοι μετανάστες και η πολυήμερη παραμονή τους στο νησί δημιουργεί δυσκολίες και εκρήξεις. Κανείς δεν ήθελε να μείνει στην Ελλάδα, όλοι αυτοί θα ήθελαν να πάνε στη Γερμανία. Τώρα ξέρουν ότι ο δρόμος που έχουν είναι είτε να μείνουν στην Ελλάδα ή να φύγουν πίσω στην Τουρκία, αυτό δημιουργεί δύσκολες καταστάσεις».
Στην ερώτηση γιατί καθυστερεί η διαδικασία των πιστοποιητικών ασύλου, ο Υπουργός μάς εξήγησε πως «καθυστερεί διότι εμείς έχουμε μία νέα υπηρεσία που είναι εδώ και τρία χρόνια όταν η Γερμανία την έχει πενήντα χρόνια. Οταν την παραλάβαμε είχε 200 άτομα, τώρα έχει εφτακόσια και την αυξάνουμε συνέχεια, όλοι ζητούν άσυλο, κάνουν κατάχρηση ασύλου και το άσυλο είναι μία νομική διαδικασία που θέλει τον χρόνο του. Αυτή τη στιγμή αυξάνουμε τις δυνάμεις μας στο άσυλο και ψάχνουμε και τρόπους για επίσπευση των διαδικασιών, δηλαδή να βγάζουμε 3-4 υποθέσεις την ημέρα. Αυτός όμως πρέπει να γίνεται με βάση το Διεθνές Δίκαιο, δεν είμαστε η χώρα που θα μπορούσαμε να καταργούσαμε το Διεθνές Δίκαιο ούτε η Γενεύη και ούτε η Ευρώπη το θέλει αυτό».
Στην ερώτηση αν ανησυχεί με τις κατά καιρούς απειλές του κ. Ταγίπ Ερντογάν ότι θα ανοίξει πάλι τα σύνορα και θα έχουμε ροές μεταναστών και προσφύγων, ο κ. Μουζάλας τόνισε: «εγώ σε αυτό απαντώ ως εξής: οποιαδήποτε δημιουργία αστάθειας στην περιοχή με ανησυχεί και δεύτερον εμείς απαιτούμε και από τα δύο μέρη της συμφωνίας και από την Ευρώπη και από την Τουρκία ο καθένας να ανταποκριθεί στις ευθύνες που έχει αναλάβει και να τιμήσει την υπογραφή του. Εμείς πληρώνουμε πολύ ακριβό τίμημα και τηρούμε αυτά που πρέπει, απαιτούμε το ίδιο και από αυτούς».
Οταν τον ρωτήσαμε τι θα έλεγε στους κατοίκους της Λέσβου και ιδιαίτερα της Μόριας οι οποίοι φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους, είπε πως «έχουν περάσει χειρότερα, θα τους έλεγα να έχουν την ίδια επιμονή και υπομονή που είχαν πέρυσι διότι αυτό το λαϊκίστικο που πάει να περάσει, ότι διώξτε τους από τα νησιά, ακόμα κι αν τους διώξουμε και πέσει η συμφωνία τότε η Μόρια θα έχει 10 χιλιάδες την ημέρα, επομένως η συμφωνία μας συμφέρει όλους και τη Μόρια. Από την άλλη, έχετε δίκιο, εμείς σαν κράτος πρέπει να αυξήσουμε την ασφάλεια των κατοίκων και την αστυνόμευση και γι’ αυτό θέλουμε και κέντρο κράτησης».
«Ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς τους πρόσφυγες-μετανάστες να παραμείνουν και μόνιμα στη Λέσβο», του επισημάναμε. «Οχι, όσο ισχύει η συμφωνία ή θα φεύγουν πίσω στην Τουρκία ή θα περνούν στην ενδοχώρα, δεν έχουν άλλη διέξοδο. Αν πέσει η συμφωνία θα είναι μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση και προφανώς δεν γίνεται να μείνουν στο νησί όλοι αυτοί».
Στην ερώτηση αν έχει λόγους να φοβάται μια κατάρρευση της συμφωνίας, υπογράμμισε: «Σας είπα και πριν είναι όλη η περιοχή εδώ πέρα πολύ ασταθής. Εμείς απαιτούμε και από την Ευρώπη και την Τουρκία να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους» και συμπλήρωσε πως «εάν δεν υπήρχε η συμφωνία θα είχαμε άλλες 100.000 με 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα».
Στην ερώτηση «χτες που επικοινωνήσαμε τηλεφωνικώς βρισκόσαστε στη Γερμανία. Θα λέγατε τι διαβουλεύσεις κάνατε εκεί;» είπε: «βεβαίως, στη Γερμανία είχαμε μία πολύωρη διήμερη συζήτηση με τις υπηρεσίες ασύλου στην προσπάθειά μας να αυξήσουμε την αποδοτικότητα των υπηρεσιών ασύλου στην Ελλάδα, ήμουν εγώ και ο κ. Τόσκας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη». Πρόσθεσε ακόμα, πως «έχουμε φωνάξει και εταιρείες από την Ευρώπη να μας υποδείξουν τρόπους για να αυξήσουμε την παραγωγή μας στο άσυλο, είναι μία πολύ λεπτή διαδικασία που πρέπει να την κάνουμε με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης».
Αναφορικά αν έχει δώσει η Ευρώπη χρηματικά ποσά για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και αν ναι, πόσα, ο κ. Μουζάλας είπε ότι «έχει δώσει. Αυτή τη στιγμή έχουν δοθεί έκτακτα περίπου 150 εκατομμύρια, αλλά έχουν δοθεί πάρα πολλά λεφτά στις Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις και στους Θεσμικούς Οργανισμούς. Εμείς αυτό δεν το θέλαμε και αυτό δημιουργεί μία αναποτελεσματικότητα, ωστόσο προσπαθούμε και συνεργαζόμαστε μαζί τους.
Επίσης, υπάρχουν και τακτικά χρήματα, είναι 500 εκατομμύρια, αλλά αυτά δεν είναι καινούργια χρήματα, αλλά είναι χρήματα τα οποία είχαν εγκριθεί στις αρχές του 2014 πριν ακόμα αρχίσει το προσφυγικό και ήταν τα λεφτά που θα έπαιρνε η Ελλάδα μέχρι το 2022 και προσπαθούμε κάθε φορά να απορροφήσουμε χρήματα, αλλά είναι χρήματα επιλεγμένα, ας πούμε πέντε εκατομμύρια για σκύλους για τα ναρκωτικά.
Δεν είναι δηλαδή 500 εκατομμύρια που περιμένουν σε μία Τράπεζα και δεν είναι για φέτος, είναι για 5-6 χρόνια και είναι αυτά που θα παίρναμε έτσι κι αλλιώς και χωρίς την κρίση και προσπαθούμε και αυτά να τα απορροφήσουμε. Εχουμε βάλει τον κ. Χαρίση εκεί ο οποίος θεωρείται ο πιο ειδικός στην Ευρώπη για την απορρόφηση κονδυλίων».
Στην ερώτηση αν τελικά έκανε καλό ή όχι η επίσκεψη τον περασμένο Απρίλιο του Πάπα Φραγκίσκου, του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, του κ. Τσίπρα, είπε ότι «έκανε καλό» και τόνισε «η Ομογένεια πρέπει να είναι υπερήφανη για την Ελλάδα, ήλθαν όλοι οι μεγάλοι ηγέτες, οι εκκλησιαστικοί ηγέτες μας συνεχάρησαν, ο πρόεδρος Ομπάμα μας συνεχάρη, Ευρωπαίοι ηγέτες. Να είμαστε περήφανοι για τη στάση μας, τυραννιόμαστε σαν χώρα, θα τα καταφέρουμε, κι αυτό το μήνυμα θέλω να πω στην Ομογένεια».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου