Του Θεοδώρου Καλμούκου.
ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών στο Γαλάτσι της Αθήνας ο ιατρός Αθανάσιος Μπούρας, ο οποίος ήταν ειδικός πνευμονολόγος και παθολόγος. Ηταν επίσης δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Γαλατσίου και απολάμβανε της γενικής αγάπης και εκτίμησης τόσο των συναδέλφων του στον Δήμο, όσο και των δημοτών της περιοχής.
Ο αείμνηστος ήταν πολύ γνωστός και αγαπητός στην Ομογένεια της Βοστώνης, καθότι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και εργάσθηκε σε νοσοκομεία της πόλης. Επίσης, διετέλεσε Διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου στο προάστιο Somerville, στη Βοστώνη.
Από τα χρόνια της παραμονής του στη Βοστώνη αλλά και αργότερα, όταν μετοίκισε στην Ελλάδα, διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον «Εθνικό Κήρυκα» τον οποίον διάβαζε ανελλιπώς από την Αθήνα.
Πρόσφατα είχε έλθει στη Βοστώνη για λόγους υγείας και αναχωρώντας λίγο πριν τα Χριστούγεννα για να περάσει τις γιορτές στην Αθήνα με την οικογένειά του επικοινώνησε μαζί μας, λέγοντας ότι θα επανερχόταν εντός του Ιανουαρίου για συνέχιση της θεραπείας του σε νοσοκομείο της Βοστώνης, αλλά δεν πρόλαβε διότι εκδήμησε την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου.
Η Νεκρώσιμη Ακολουθία έγινε τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017 στον Ιερό Ναό Αγίας Γλυκερίας στις 2 η ώρα το απόγευμα και ο ενταφιασμός του στο Β’ Νεκροταφείο Αθηνών. Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή ως ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη του.
Ο αείμνηστος γιατρός Αθανάσιος Μπούρας γεννήθηκε στο Γαλάτσι των Αθηνών το 1950. Νυμφεύθηκε με την ομογενή Κωνσταντίνα Γ. Αρμένη από την πόλη του Λιν της Μασαχουσέτης και απέκτησαν τρία παιδιά τη Χρυσαυγή, τον Ηλία και τη Νίκη, όλα τους με πανεπιστημιακή παιδεία.
Το 1974 έλαβε το πτυχίο Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ το 1982 πήρε το διδακτορικό του με άριστα από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Ηταν Ειδικός Παθολόγος με ειδίκευση στην Πνευμονολογία, ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και εργάσθηκε επί 15 χρόνια σε Νοσοκομεία της Αμερικής και ιδιαίτερα της Βοστώνης και Μασαχουσέτης.
Συμμετείχε σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και έκανε ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα ιατρικά περιοδικά. Ολα τα χρόνια της παραμονής του στη Βοστώνη ήταν ενεργό μέλος της Ομογένειας και συμμετείχε στις δράσεις για τα εθνικά θέματα.
Επί μακρά σειρά ετών είχε εκπομπή για ιατρικά θέματα και συμβουλές στο Ελληνικό Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα του Οσκαρ Παπαναστασίου «Ψυχή της Ελλάδος». Εκκλησιαζόταν στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου του Λιν και συμμετείχε στη ζωή της κοινότητας.
Το 1997 άνοιξε το ιατρείο του στο Γαλάτσι και προσέφερε μέχρι τελευταία στιγμή πολύτιμες ιατρικές υπηρεσίες στους συμπολίτες του. Ηταν επιστημονικός συνεργάτης στα νοσοκομεία «Υγεία», «Ιατρικό Κέντρο», «Ερρίκος Ντυνάν», «Ιασώ» και «Ευρωκλινική».
Εκλέχθηκε για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος Γαλατσίου το 1998 και επανεκλεγόταν συνεχώς έως και τις τελευταίες δημοτικές εκλογές του 2014. Διετέλεσε Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχος, Πρόεδρος νομικού προσώπου, μέλος επιτροπών. Υπήρξε ενεργό μέλος και διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Πελοποννησίων Γαλατσίου και ερασιτέχνης ηθοποιός στη θεατρική ομάδα του Συλλόγου ΔΡΑΣΗ Γαλατσίου.
Ηταν σφόδρα εναντίον του καπνίσματος και έκανε διαλέξεις επί του θέματος, αλλά και έγραφε εκλαϊκευμένα άρθρα για τη διαφώτιση του κοινού.
Σ’ ένα από τα άρθρα του με τίτλο «οι κίνδυνοι στην υγεία μας από το κάπνισμα», το οποίο δημοσιεύτηκε πριν από ένα χρόνο και συγκεκριμένα στις 29 Ιανουαρίου του 2016, στο doctoranytime.gr του οποίου ήταν συνεργάτης, έγραψε ανάμεσα στα άλλα, πως «για τους σοβαρούς κινδύνους από το παθητικό κάπνισμα, ιδίως στα άτομα που εργάζονται σε καπνιστικό περιβάλλον, δεν έχει δοθεί η δέουσα έμφαση.
Ο καπνός από τα τσιγάρα αποτελεί τον υπ’ αριθμό 1 επικίνδυνο ρύπο στα σπίτια, στην εργασία μας και στους χώρους που συχνάζουμε. Από μελέτη σε Πανελλήνια κλίμακα διαπιστώθηκε ότι στους εργασιακούς χώρους το 38% των μη καπνιστών εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα. Δυστυχώς στην Ελλάδα είμαστε στο κάπνισμα πρώτοι σε όλη την Ευρώπη, και το ίδιο επίσης διαπιστώθηκε σε μελέτες για το παθητικό κάπνισμα, δηλαδή δύο δίδυμες πρωτιές …Αποδεδειγμένα το κάπνισμα βλάπτει λίγο ή πολύ όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού».
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου