"Γεράκια" η Αμερική, "καρακάξες" η Ευρώπη
Ενώπιος ενωπίω την Τετάρτη στο Βερολίνο Άνγκελα Μέρκελ και Κριστίν Λαγκάρντ με κεντρικό άξονα των συνομιλιών τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Παραμονή της συνάντησης ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του συντηρητικού μπλοκ υπό την Μέρκελ διαμήνυσε πως τα μέλη της Μπούντεσταγκ δεν θα ταχθούν υπέρ της χορήγησης περαιτέρω οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποσυρθεί από το πρόγραμμα.
«Επ’ ουδενί. Αυτός ήταν ρητός όρος του τρίτου προγράμματος» απάντησε ο Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, προερχόμενους από τις τάξεις των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), ερωτηθείς από το πρακτορείο Reuters
εάν υπάρχει κάποιο σενάριο βάσει του οποίου η Μπούντεσταγκ, η ομοσπονδιακή Kάτω Βουλή της Γερμανίας, θα τασσόταν υπέρ της συνέχισης του προγράμματος στήριξης χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
εάν υπάρχει κάποιο σενάριο βάσει του οποίου η Μπούντεσταγκ, η ομοσπονδιακή Kάτω Βουλή της Γερμανίας, θα τασσόταν υπέρ της συνέχισης του προγράμματος στήριξης χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
«Χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν θα υπάρξουν περαιτέρω δάνεια βοήθειας. Το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει» στο πρόγραμμα, επέμεινε ο Φρίντριχ, στέλεχος της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του αδελφού κόμματος στη Βαυαρία της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ.
Το Βερολίνο επιχειρηματολογεί εδώ και καιρό ότι η εμπειρία και η ανεξαρτησία του ΔΝΤ έχουν κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας να είναι επιτυχές.
Οι δηλώσεις του Φρίντριχ καταγράφηκαν μία ημέρα πριν από τη συνάντηση της γενικής διευθύντριας του Ταμείου, της Κριστίν Λαγκάρντ, με την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο.
Ο ίδιος προέτρεψε το ΔΝΤ να δείξει ευελιξία και να υπαναχωρήσει από την απαίτησή του η ευρωζώνη να προσφέρει κάποιου είδους ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα.
Την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατηγόρησε την Αθήνα ότι χρησιμοποιεί το ζήτημα του χρέους σαν «δικαιολογία» για να μην επικεντρωθεί σε αυτό που ο ίδιος χαρακτηρίζει την προτεραιότητα, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.
Η Γερμανία ετοιμάζεται για μία ως φαίνεται σκληρή αναμέτρηση στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και το ενδεχόμενο μιας νέας ψηφοφορίας στο γερμανικό Κοινοβούλιο για την Ελλάδα μέσα στους επόμενους μήνες ενδέχεται να περιπλέξει την κατάσταση για την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία διεκδικεί νέα θητεία στην καγκελαρία νοιώθοντας καυτή την ανάσα του Μάρτιν Σουλτς.
Αλλά ο Φρίντριχ διεμήνυσε ότι οι εκλογικές σκοπιμότητες δεν θα εμποδίσουν τα μέλη της Μπούντεσταγκ να ψηφίσουν υπέρ της διακοπής του δανεισμού της Ελλάδας στην περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει να μη συμμετέχει πλέον στο πρόγραμμα.
«Οι εκλογικές σκοπιμότητες δεν πρέπει να διαδραματίσουν κανέναν ρόλο στην αντιμετώπιση της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα διεθνές ζήτημα. Άλλωστε πάντα γίνονται εκλογές κάπου στην Ευρώπη», υποστήριξε.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου