ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΟΡΛΑΣ
Στέργιος Πιτσιόρλας υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης
«Το μοντέλο της κρατικοδίαιτης οικονομίας ανήκει στο παρελθόν». Αυτό τονίζει ο Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, αλλά και για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου που θα γίνει τα επόμενα χρόνια. Υποστηρίζει ότι η αξιολόγηση θα κλείσει άμεσα και ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όταν θα κριθεί και η κυβέρνηση. Τέλος για τους «δραχμολάγνους» λέει με νόημα: «Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να βάλει σε κίνδυνο την πορεία εξόδου από την κρίση και να ακυρώσει όλες αυτές τις θυσίες».
Συνέντευξη στον Θανάση Παπαδή
• H αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στην οικονομία «παγώνει» την αγορά. Για ακόμη μια φορά η διαπραγμάτευση με τους δανειστές έχει μετατραπεί σε σίριαλ. Τι πιστεύετε ότι πήγε λάθος και πώς εκτιμάται ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση;
Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αξιολόγηση να κλείσει άμεσα. Η καθυστέρηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στις διαφωνίες μεταξύ των δανειστών μας και είναι κάτι που αποτελεί έναν αστάθμητο παράγοντα. Όμως, η Ελλάδα έχει ισχυρά επιχειρήματα που δύσκολα μπορούν να αγνοηθούν. Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ πάνω από τους στόχους και τις προβλέψεις και κυρίως η συνολική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί είναι πάρα πολύ σημαντική. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτή τη φορά η θέση μας στη διαπραγμάτευση είναι ισχυρή και αυτό επιτρέπει την εκτίμηση ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί έγκαιρα.
• Τον τελευταίο καιρό έχει «φουντώσει» ξανά η συζήτηση γύρω από την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Αν και η κυβέρνηση έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι είναι υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, όλα τα σενάρια που διακινούνται δεν κάνουν μεγάλο κακό;
Καθετί που δημιουργεί σύγχυση ως προς τους στόχους μας και τροφοδοτεί την αβεβαιότητα κάνει κακό. Ο ελληνικός λαός έχει υποβληθεί σε τεράστιες θυσίες προκειμένου να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα. Δηλαδή ένα βήμα πριν από την έξοδο από την κρίση. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να βάλει σε κίνδυνο την πορεία εξόδου από την κρίση και να ακυρώσει όλες αυτές τις θυσίες.
• Πιστεύετε ότι η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές σε περίπτωση που παραμείνουν στο τραπέζι οι παράλογες απαιτήσεις των δανειστών;
Όσα είπα πριν ισχύουν στο ακέραιο και για τη συζήτηση περί εκλογών. Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει πάρει από τον ελληνικό λαό την εντολή να βγάλει τη χώρα από την κρίση και από αυτή την ευθύνη δεν θα δραπετεύσει. Θα πάρει το βάρος των αποφάσεων και θα αλλάξει την πορεία της χώρας. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σημείο καμπής. Το 2017 θα είναι η αφετηρία για αυτή την διαφορετική πορεία της χώρας και όταν έρθει η ώρα των εκλογών, στο τέλος της τετραετίας, ο ελληνικός λαός θα μπορεί να κρίνει στη βάση μιας νέας και πολύ ελπιδοφόρας εικόνας.
Και στο σημείο αυτό θέλω να κάνω και μια αναφορά στο αίτημα της ΝΔ για εκλογές. Στο αίτημα αυτό βλέπω μια μεγάλη αντίφαση. Την ίδια ώρα που η ΝΔ κάνει κριτική στην κυβέρνηση ότι αργεί να κλείσει την αξιολόγηση δεν μπορεί να ζητάει εκλογές. Την ίδια ώρα που αναγνωρίζει ότι η αβεβαιότητα δημιουργεί αρνητικό κλίμα για την οικονομία δεν μπορεί να τροφοδοτεί την αβεβαιότητα ζητώντας εκλογές.
Αυτή τη στιγμή, στόχος της χώρας είναι να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο η αξιολόγηση και να γυρίσουμε σελίδα. Σε αυτό θα πρέπει να βοηθήσουν όλοι. Δεν θα είναι επιτυχία της κυβέρνησης. Θα είναι νίκη του ελληνικού λαού.
• Φύγατε από το ΤΑΙΠΕΔ έχοντας αφήσει σημαντικό έργο. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, το Ταμείο δείχνει να έχει χάσει τον βηματισμό του και ακόμη και project που έχουν ολοκληρωθεί καθυστερούν αδικαιολόγητα στα διαδικαστικά. Γιατί αυτή η εικόνα;
Όλα τα projects είναι σε εξέλιξη και το 2017 θα είναι η χρονιά έναρξης υλοποίησής τους. Αυτό είναι το κύριο που πρέπει να αναδείξουμε ώστε να εξελιχθεί θετικά η εικόνα της χώρας. Μέσα στο 2017, θα ξεκινήσει η υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων στο λιμάνι του Πειραιά, στα 14 αεροδρόμια, στους σιδηροδρόμους, στον τουρισμό (Αστέρας, Κασσιόπη κ.λπ.). Η υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων αλλάζει την εικόνα της χώρας και θα προσελκύσει και νέες επενδύσεις.
Με το να αναδεικνύουμε σε μείζον θέμα τις μικροκαθυστερήσεις ή δευτερευούσης σημασίας προβλήματα και μικροεμπλοκές νομίζω ότι αδικούμε τους εαυτούς μας και κυρίως τη χώρα.
• Πότε θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο Υπέρ-Ταμείο; Το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει να λειτουργεί αυτόνομα ή θα είναι κάτι σαν «παρακλάδι» του νέου Ταμείου;
Η Διοίκηση του Ταμείου έχει εγκατασταθεί κι επομένως θα αρχίσει η λειτουργία του σύντομα με όσα προβλέπει ο ιδρυτικός του νόμος.
• Από τη θέση σας ως υπουργός της κυβέρνησης, ποια είναι η άποψή σας για τις ιδιωτικοποιήσεις; Για παράδειγμα πρέπει να προχωρήσει η πώληση του 17% της ΔΕΗ;
Η θέση μου παραμένει η ίδια. Το μοντέλο της κρατικοδίαιτης οικονομίας ανήκει στο παρελθόν και αποτελεί την πηγή της κακοδαιμονίας μας. Το κράτος έχει να διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό στρατηγικό, ρυθμιστικό και αναδιανεμητικό ρόλο. Πάνω από όλα, όμως, έχει τον ρόλο να δημιουργήσει το πλαίσιο που θα επιτρέπει σε όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας να εξαντλήσουν τις δημιουργικές και παραγωγικές τους ικανότητες.
Η αξιοποίηση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων που έχει συμπεριληφθεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα πιστεύω ότι θα συμβάλει στη διαμόρφωση του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Και αυτό θα αρχίσει να γίνεται ορατό από τη θετική επίδραση που θα έχουν στην πορεία της ελληνικής οικονομίας το λιμάνι του Πειραιά, τα 14 αεροδρόμια, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα μεγάλα τουριστικά έργα, το Ελληνικό.
• Ποιες είναι οι κυριότερες νομοθετικές παρεμβάσεις που σχεδιάζει το υπουργείο για την επιτάχυνση των επενδύσεων, δεδομένου ότι η γραφειοκρατία θεωρείται από τους βασικούς ανασταλτικούς παράγοντες;
Έχουν γίνει ήδη πάρα πολλά τα δύο χρόνια. Ιδιαίτερα θέλω να σταθώ στη φιλοσοφία που διέπει τον νέο αναπτυξιακό νόμο και την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης. Το επόμενο διάστημα σχεδιάζουμε σημαντικές παρεμβάσεις σε ό,τι έχει να κάνει με τις στρατηγικές επενδύσεις, τα ΣΔΙΤ, όπως επίσης και στη διαμόρφωση και τον συντονισμό των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Πάνω από όλα, όμως, σημασία έχει η νέα πνοή που πρέπει να δώσουμε στις επενδύσεις, στα αναπτυξιακά προγράμματα, στις εξαγωγές και κυρίως στην παραγωγική διαδικασία και την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών σε αυτή.
Μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες σε 7 τομείς
• Βρίσκεστε σε ένα υπουργείο, που σε μεγάλο βαθμό, θα περάσει το επόμενο το στοίχημα που λέγεται «ανάπτυξη». Πόσο αισιόδοξος είστε ότι το στοίχημα αυτό μπορεί να κερδηθεί και σε ποιους άξονες θα κινηθεί;
Είμαι αισιόδοξος γιατί είμαι ρεαλιστής. Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, εγώ θα πω ότι η κρίση δημιουργεί τις δυνάμεις για την υπέρβασή της. Στην Ελλάδα κατά τα χρόνια της κρίσης διαμορφώθηκαν τα σπέρματα μιας νέας αντίληψης και έχουν κάνει την εμφάνισή τους δημιουργικές δυνάμεις που εκφράζουν σε πολλούς τομείς της οικονομίας αυτή τη νέα αντίληψη.
Η κυβέρνηση στη νέα φάση στην οποία μπαίνουμε πρέπει να εκφράσει και θα εκφράσει αυτές τις δυνάμεις και αυτές τις αντιλήψεις και θα πετύχει την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Έτσι θα αξιοποιήσουμε και το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον που αυτή τη στιγμή καταγράφεται με πολλούς τρόπους.
Οι μεταφορές, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και ευρύτερα οι νέες τεχνολογίες, ο τουρισμός, η αγροτοδιατροφή, ο ορυκτός πλούτος είναι τομείς που όλοι θέλουν να επενδύσουν λόγω της στρατηγικής θέσης της χώρας μας, λόγω των καιρικών συνθηκών, λόγων του υψηλού ανθρώπινου δυναμικού, λόγω της ποιότητας ζωής και του πολιτισμού μας.
Πηγή: Ημερησία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου