ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
H καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης απειλεί να θέσει σε κίνδυνο τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's σε εβδομαδιαία έκθεσή του (Credit Outlook).
«Η συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι αρνητική για την πιστοληπτική αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών (credit negative), επειδή θέτει σε κίνδυνο τα προγράμματα αναδιάρθρωσής τους, περιλαμβανομένου του βασικού τους άξονα για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά περίπου 40% έως το τέλος του 2019», σημειώνεται στην ανάλυση του οίκου. «Η έγκαιρη εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος στήριξης είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας την περίοδο 2017-19 και για τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών και των επενδυτών στη χώρα και το τραπεζικό της σύστημα», προστίθεται.
Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, σημειώνει ο οίκος, εστιάζεται στη διαφωνία της Ελλάδας να νομοθετήσει νέα δημοσιονομικά μέτρα για μετά τον Αύγουστο του 2018, όταν λήγει το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. «Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να εγκαταλειφθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός των τραπεζών, δεδομένου ότι η πληγείσα από την κρίση οικονομία είναι πιθανόν να επηρεασθεί αρνητικά από μία ενδεχόμενη αναστολή νέων επενδύσεων και μία στενότητα ρευστότητας στην αγορά».
Οι ελληνικές τράπεζες, αναφέρει ο Moody's, θέλουν από την κυβέρνηση να ολοκληρώσει την αναθεώρηση του πλαισίου για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων τους, αναμένοντας ότι η νομοθέτηση και εφαρμογή συγκεκριμένων εργαλείων θα τις βοηθήσει στο θέμα αυτό. «Αυτά, όμως, έχουν καθυστερήσει λόγω της εκκρεμούς ακόμη ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Ορισμένα από τα εργαλεία αυτά αφορούν στην εξωδικαστική διαδικασία διαιτησίας, σε αλλαγές στον απαρχαιωμένο πτωχευτικό κώδικα, τη νομική ασυλία για τα στελέχη των τραπεζών που εγκρίνουν σχέδια επιχειρηματικών αναδιαρθρώσεων και τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες κατασχεμένης περιουσίας».
Επιπλέον, σημειώνεται στην έκθεση, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι επίσης σημαντική για να μπορέσουν οι ελληνικές τράπεζες να βελτιώσουν το χρηματοδοτικό τους προφίλ με την αύξηση των καταθέσεων σε αυτές και τη μειωμένη εξάρτησή τους από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA). «Η πολυαναμενόμενη επανένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κάποια χρονική στιγμή φέτος την 'Ανοιξη, εξαρτάται επίσης από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Αυτό είναι πιθανόν να βελτιώσει σημαντικά την εμπιστοσύνη των καταθετών και να προκαλέσει εισροές καταθέσεων από τα μετρητά, άνω των 15 δις. ευρώ, που βρίσκονται εκτός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, σύμφωνα με την εκτίμηση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος», σημειώνεται. «Μία μείωση του ELA και αύξηση των καταθέσεων θα συμβάλει στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών και θα στηρίξει τα κέρδη τους», προσθέτει ο Moody's.
Περαιτέρω καθυστερήσεις στη δεύτερη αξιολόγηση, «ενέχουν τον κίνδυνο να μην επιτρέψουν στις τράπεζες να εφαρμόσουν τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους τόσο αναφορικά με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους όσο και αναφορικά με την επιστροφή τους στην κερδοφορία μετά τις ζημιές που είχαν τα τελευταία λίγα χρόνια. Ένα τέτοιο σενάριο θα έθετε τις τράπεζες σε μία πιο ευάλωτη θέση εν όψει ενός νέου γύρου ασκήσεων αντοχής από την ΕΚΤ το 2018, αυξάνοντας σημαντικά τους κινδύνους για τους πιστωτές και τους καταθέτες», καταλήγει ο οίκος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου