Του Θεοδώρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας
Με δόξα και τιμή γιορτάστηκε η επέτειος της Επανάστασης του 1821, η οποία οδήγησε στην απελευθέρωση της Ελλάδος από τους Τούρκους, με εκδήλωση στο κυβερνείο της Μασαχουσέτης και στη συνέχεια με δεξίωση το γενικό προξενείο της Ελλάδος στη Βοστώνη.
Η εκδήλωση στο κυβερνείο έγινε στην επίσημη αίθουσα της Βουλής. Διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων με την συνεργασία του Ελληνικής καταγωγής γερουσιαστή Μπρους Ταρ (Ταλιαδούρου).
Ξεκίνησε με αναστάσιμους ύμνους από την χορωδία της Θεολογικής Σχολής. Ακολούθησε το τραγούδισμα των εθνικών ύμνων Ελλάδος και Αμερικής.
Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος ανέπεμψε προσευχή και απεύθυνε επίκαιρο μήνυμα, στο οποίο ανάμεσα στα άλλα τόνισε πως «ο Ελληνικός λαός ενωμένος σαν ένα σώμα ξεσηκώθηκε εναντίων των Τούρκων κατακτητών.
Έπειτα από μία σκληρή και αιματηρή μάχη η Οθωμανική Αυτοκρατορία έπεσε. Η είδηση της επανάσταση κυκλοφόρησε στιγμιαία και ηχηρά.
Οι άνθρωποι παντού θαύμασαν αυτό το μικρό και ηρωικό έθνος το οποίο ξεσηκώθηκε και απετίναξε την Τούρκικη κατοχή».
Σε άλλο σημείο είπε πως «καθώς γιορτάζομε την 196η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, κλίνομε τις κεφαλές μας με σεβασμό στη μνήμη των ηρώων οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία του έθνους τους».
Ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης κ. Τσάρλυ Μπέικερ εξέδωσε ιδιαίτερη τιμητική διάκριση στην γενική πρόξενο κυρία Ιφιγένεια Καναρά, για την τετραετή επιτυχημένη θητεία της στη Βοστώνη. Την τιμητική διάκριση επέδωσε στην Κυρία Καναρά ο γερουσιαστής κ. Μπρους Ταρ.
Η κυρία Καναρά στο μήνυμα της τόνισε ανάμεσα στα άλλα πως «η παρουσία σας τιμά την εθνική μας επέτειο και όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία όλων, και αυτό έχει σημασία.
Έχει σημασία για δύο λόγους: Πρώτον, διότι εξαιτίας του ηρωισμού των ανθρώπων αυτών, Ελλήνων και Φιλελλήνων από την Ευρώπη και την Αμερική που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν, υφίσταται η Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος και είμαστε σήμερα εδώ και απολαμβάνουμε την ελευθερία μας.
Την ελευθερία μας και την ασφάλειά μας που όπως καθημερινά αποδεικνύεται δεν θα πρέπει να εκλαμβάνουμε ως δεδομένα στη ζωή. Συνεπώς το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποδώσουμε τιμή στους ανθρώπους αυτούς.
Δεύτερον, διότι τα διδάγματα της επανάστασης – ενάντια στην προσπάθεια αφομοίωσης και υποταγής και υπέρ της ελευθερίας και της διατήρησης της ελληνικότητας, της γλώσσας και της θρησκείας μας- πρέπει να τα διδάξουμε στις νέες γενιές. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς μας, το οποίο μας ορίζει ως άτομα και για το οποίο πρέπει να είμαστε υπερήφανοι».
Παρών στην εκδήλωση ήταν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος στην ομιλία του έδωσε μήνυμα ελπίδας και προοπτικής για την Ελλάδα.
Είπε ανάμεσα στα άλλα πως «είναι μια μέρα μνήμης πως πολλές φορές φτάσαμε στα χείλη του γκρεμού αλλά κατορθώσαμε ενωμένοι να κάνουμε την υπέρβαση».
Συμπλήρωσε πως «είναι και μέρα ελπίδας γιατί ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει ένα ηχηρό μήνυμα το οποίο αντηχεί στους αιώνες ότι όταν είμαστε ενωμένοι, τότε πραγματικά αυτή η χώρα να πετύχει πολύ μεγάλα και σπουδαία πράγματα».
Έπλεξε το εγκώμιο της Ομογένειας και είπε πως θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε γιατί αισθανόμαστε πως είσθε δίπλα μας. Ξέρω ότι η απόσταση είναι μεγάλη. Ότι υπάρχουν φορές που σας απογοητεύομε, όμως γι' αυτό οφείλουμε να καταθέσουμε την ευγνωμοσύνη μας γιατί παρά ταύτα είστε εδώ, είστε δίπλα μας δεν μας ξεχνάτε».
Επιδόθηκε στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Μιλτιάδη Αθανασόπουλο επίσημη Διακήρυξη του κυβερνήτη Μασαχουσέτης. Ο κ. Αθανασόπουλος είπε, πως «σήμερα στο κυβερνείο της Μασαχουσέτης άνοιξαν οι πόρτες για να εορτάσουμε την Εθνική μας Παλιγγενεσία, την Επανάσταση της 25ης Μαρτίου, 1821. Να θυμηθούμε την ιστορία μας και τους ήρωες και ηρωίδες».
Ο μαθητής της έκτης τάξης του Ελληνικού Σχολείου του Καθεδρικού Ναού Βοστώνης, Νικόλας Βαλαγιαννόπουλος κατέστη το κέντρο της προσοχής στην εκδήλωση διότι σε άπταιστα ελληνικά μίλησε για την Επανάσταση του 1821.
Ο Νικόλας ανάμεσα στα άλλα είπε πως «όταν συναντώ τον παππού στην Ελλάδα μου διηγείται πάντα ιστορίες από την Επανάσταση του 1821 λέγοντας μου «Νικόλα, η ιστορία της χώρας μας είναι γεμάτη αγώνες για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη γι' αυτό πρέπει να την ξέρεις όχι μόνο για να είσαι περήφανος για τις ρίζες σου, αλλά για να μάθεις πως πρέπει να αγωνίζεσαι στη ζωή».
Η Ελένη Γεωργούτζου, μαθήτρια επίσης του Ελληνικού Σχολείου του Καθεδρικού Βοστώνης, μίλησε στην αγγλική και ανέλυσε το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος». Τόνισε πως «αυτές είναι λέξεις οι οποίες είναι απίστευτα σπουδαίες, όχι μόνο για τον Ελληνικό Λαό, αλλά για τους ανθρώπους οι οποίοι αναζητούν την ελευθερία σ' ολόκληρο τον κόσμο».
Η Ελευθερία Παντεκίδη από το Ελληνικό Σχολείο της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στην πόλη Λέξιγκτον της Μασαχουσέτης μίλησε στην αγγλική για το νόημα της ελευθερίας.
Η Ελευθερία τόνισε πως «η ελευθερία δεν είναι απλώς μία λέξη, αλλά είναι ένα βασικό δικαίωμα που οφείλει να έχει κάθε άνθρωπος, αλλά δυστυχώς δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο με όλους τους ανθρώπους στον κόσμο».
Σε άλλο σημείο είπε πως «υπάρχουν πολλές διαφορετικές παραλλαγές της ελευθερίας: ελευθερία λόγου, ελευθερία θρησκείας, ελευθερία του Τύπου και πολλές άλλες».
Τιμήθηκε ο κ. Βασίλειος Πάτσιος για την πολύχρονη πολύτιμη και αθόρυβη προσφορά του στα ομογενειακά κοινά και την υποστήριξη του στην Ομοσπονδία σωματείων και στην παρέλαση.
Το χορευτικό συγκρότημα της κοινότητας του Αγίου Σπυρίδωνα του Γούστερ χόρεψε ελληνικούς χορούς υπό τη διεύθυνση της κυρίας Όλγας Φώτου.
Ακολούθησε δεξίωση στο γενικό προξενείο που είχε διοργανώσει η γενική πρόξενος κυρία Ιφιγένεια Καναρά, με την ευγενική προσφορά του κ. Χάρη Κατή.
Ο Μητροπολίτης κ. Μεθόδιος έπλεξε το εγκώμιο της κυρίας Καναρά η οποία ολοκληρώνει ευδόκιμα σε λίγους μήνες την τετραετή της θητεία στη Βοστώνη, λέγοντας ότι «θα την συλλάβουν στο αεροδρόμιο της Βοστώνης διότι έκλεψε τις καρδιές διακοσίων χιλιάδων ομογενών στη Νέα Αγγλία».
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου