«ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 22 ΜΑΙΟΥ»
Τετάρτη, 26 Απριλίου, 2017
Μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό έστειλε μέσω τηλεοπτικής συνέντευξής του ο πρωθυπουργός, που εξαπέλυσε «πυρά» εναντίον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση, το πλεόνασμα, τη συμφωνία, τα μέτρα και τα αντίμετρα αλλά και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο εάν υπάρξει λύση στο ζήτημα του χρέους ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι η τεχνική συμφωνία θα κλείσει έως τις 22 Μαΐου.
Χαρακτήρισε, μάλιστα, την συμφωνία που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση «εξιτήριο» της χώρας από το πρόγραμμα και την επιτήρηση, εξηγώντας παράλληλα ότι αυτή η αξιολόγηση είναι η πιο κρίσιμη γιατί αφορά στην πορεία του προγράμματος.
«Έχουμε ήδη την πολιτική συμφωνία, με βεβαιότητα σας μιλώ για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας μέχρι τις 22 Μαΐου, και μετα θέλω να πιστεύω, είναι ρεαλιστικός στόχος να έχουμε και τη συνολική συμφωνία που αφορά το χρέος» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Προφανώς θα τα ψηφίσουμε για να πάρουμε τη λύση για το χρέος», είπε και επισήμανε πως έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι δεν θα εφαρμοστούν αν δεν πάρουμε τη λύση για το χρέος.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Διευκρίνισε δε, ότι τα μέτρα και τα αντίμετρα, ισόποσα, 1% αρνητικά και 1% θετικά το 2019 και 1% αρνητικά και 1% θετικά για το 2020, θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα και θα ισχύσουν ταυτόχρονα την 1/1/2019 και την 1/1/2020, με την προϋπόθεση ότι θα είμαστε εντός στόχων το ‘19 και ‘20, στο 3,5%. «Μια κυρίαρχη κυβέρνηση δεν μπορεί να παίρνει πίσω κάτι που έχει ψηφίσει αν δεν τηρείται η συμφωνία; Ή θεωρείτε ότι δεν το έχω ξανακάνει;» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα τόνισε ότι μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και της συνολικής συμφωνίας, στόχος της κυβέρνησης είναι η έξοδος στις αγορές. Αυτό, όπως είπε, θα δώσει τη δυνατότητα στο τέλος του προγράμματος να έχουμε και μια οριστική έξοδο από την επιτροπεία.
«Το ταμείο ζητούσε 42 φορές περισσότερα μέτρα»
Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το Ταμείο ζητούσε από την Ελλάδα «42 φορές περισσότερα μέτρα» από αυτά που απαιτούνταν.
«Λίγες ημέρες πριν βγήκε το αποτέλεσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, που είναι 4,2%. Το ΔΝΤ προέβλεπε μόλις τον περασμένο Οκτώβριο πρωτογενές πλεόνασμα 0,1%... 42 φορές λιγότερο από αυτό που ήρθε πραγματικά», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, που πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα. Αυτή την πίεση είχαμε όλο αυτό το διάστημα. Όταν υποκριτικά η αντιπολίτευση έλεγε, ‘κλείστε, γιατί δεν κλείνετε, γιατί καθυστερείτε;» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Αντίθετα, όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση κατάφερε για πρώτη φορά μια διαπραγμάτευση που δεν έληξε με σκορ «Μπαρτσελόνα-Πανελευσινιακός».
Στρέφοντας τα «πυρά» του κατά της αντιπολίτευσης για ακόμη μια φορά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό που να μην έχει καταλάβει «τι παιχνίδι παίζεται, τι παιχνίδι παίχτηκε όλο αυτό το διάστημα».
«Οι μόνοι που έμειναν να υποστηρίζουν ότι φταίει η ελληνική κυβέρνηση για αυτήν την απαράδεκτη καθυστέρηση, ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση και οι ευρωβουλευτές της» είπε ο κ. Τσίπρας.
Για τα αντίμετρα
Ερωτηθείς σχετικά με τα αντίμετρα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «πρόκειται για μέτρα που καλύπτουν την ανυπαρξία του κοινωνικού κράτους που θα έπρεπε να υπάρχει».
Πρόσθεσε δε, ότι ένα εκ’ των μέτρων είναι 600 εκατομμύρια το χρόνο για επίδομα ενοικίου, δωρεάν παιδικοί σταθμοί και μείωση του ΕΝΦΙΑ.
«Εγώ κάνω τον σταυρό μου που πιάσαμε αυτό το πλεόνασμα»
«Εγώ κάνω τον σταυρό μου που πιάσαμε αυτό το πλεόνασμα γιατί εάν δεν το είχαμε πιάσει θα ήμασταν μπαλάκι του πίνγκ πόνγκ ανάμεσα στην κ. Λαγκάρντ και τον κ. Σόιμπλε» είπε ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς σχετικά.
«Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, έχω πει ότι ήμασταν πειραματόζωο, και δεν λέω ότι δεν φταίνε οι ελληνικές κυβερνήσεις αλλά δεν φταίει ο ελληνικός λαός» σημείωσε, και συμπλήρωσε: «Το κρίσιμο είναι τώρα για τις πολιτικές δυνάμεις να μπει ένα τέλος στην περιπέτεια που μπήκαμε από το 2010 και μετά»
Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας απάντησε και στις αιτιάσεις για υψηλό πλεόνασμα λόγω καθυστέρησης πληρωμών από το Δημόσιο.
«Κακώς τους πληροφορούν κάποια παπαγαλάκια, βαίνουν μειούμενες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές» είπε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε: «Η πρόβλεψη ακόμα και του “κακού” ΔΝΤ είναι για πάνω από 2% ανάπτυξη για το 2017».
Για το «Go back madame Merkel»
Ερωτηθείς εάν έχει μετανιώσει το «Go back madame Merkel» που είπε στο παρελθόν, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι πιστεύει προς έπρεπε να κάνει πίσω στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική που επέβαλε εκείνη την περίοδο στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.
«Πολιτικά ήταν απολύτως σωστό το σύνθημα» είπε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας την γερμανίδα καγκελάριο, είπε ότι είναι μια πολιτικός που έχει συναίσθηση της ευθύνης και πως παρότι βρίσκεται στο κεντροδεξιό κόμμα είναι ανοικτόμυαλη, εξηγώντας ότι αυτό φάνηκε ιδιαίτερα κατά την περίοδο της προσφυγικής κρίσης που είχε μια πολύ διαφορετική στάση από την πλειοψηφία του κόμματός της. «Στο ελληνικό πρόγραμμα η Γερμανία έκανε και συνεχίζει να κάνει τεράστια λάθη και είμαι πιο αισιόδοξος τώρα ότι θα σταματήσει να κάνει τα λάθη αυτά» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
«Γιατί δεν μείωνε ο Μητσοτάκης τον ΕΝΦΙΑ όταν ήταν υπουργός;»
Αναφορικά με το θέμα του ΕΝΦΙΑ, ο πρωθυπουργός είπε ότι συμπεριλαμβάνεται η μείωση του στα αντίμετρα και έθεσε το ερώτημα, γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ που τώρα λέει ότι θα τον μειώσει κατά 30%, δεν το έκανε όταν ήταν υπουργός. «Ας μη μας δουλεύουν ψιλό γαζί» ανέφερε.
Ως προς τις μειώσεις των συντάξεων, επισήμανε ότι το 40% των μειώσεων δεν τις έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, και πως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ αναγκάστηκαν να πάνε σε μια συμφωνία που έχει μειώσεις. Έθεσε το ερώτημα προς τους συνταξιούχους εάν πιστεύουν πως θα έφερνε κάτι καλύτερο εάν ήταν στη θέση του ίδιου ο κ. Μητσοτάκης που από όταν εξελέγη πρόεδρος ζητάει εκλογές αλλά δεν λέει τι θα κάνει, και όταν ο αντιπρόεδρος του κ. Γεωργιάδης έλεγε «τόσο κι άλλα τόσα» μέτρα. «Ο κ. Βρούτσης και ο κ. Μητσοτάκης θα τα κάνανε έτσι κι αλλιώς, αλλά κυβέρνησαν 40 χρόνια και τα έκαναν μην πώς», σχολίασε.
Σε ερώτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις, είπε ότι «δεν τις έχουμε ξεχάσει, ότι η Βουλή για πρώτη φορά έχει κάνει σχετική επιτροπή, προσπαθούμε να κινήσουμε το όλο ζήτημα με σχέδιο, όμως κάθε πράγμα στην ώρα του. Αυτό που προέχει τώρα είναι να έχει η χώρα τη δυνατότητα να στέκεται στα πόδια της για να μπορεί να διεκδικεί αύριο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου