Του Ζώη Μαρίνου.
ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Επίσημη καταγραφή δεν υπάρχει. Εν τούτοις, οι νέοι Ελληνες μετανάστες που έφτασαν στο Μόντρεαλ από την εκκίνηση της κρίσης στην Ελλάδα, υπολογίζονται στους 7.000. Είναι ένας αριθμός που συχνά αναφέρεται σε κάθε δημόσια συζήτηση χωρίς, ωστόσο, όπως απεδείχθη από την έρευνα του «Ε.Κ.», να επαληθεύεται από κάποια επίσημη αρχή.
«Δεν έχουμε σαφή εικόνα. Και να σας πω γιατί. Είναι πολλοί οι ελληνικής καταγωγής κάτοχοι καναδικής υπηκοότητας που είχαν φύγει στην Ελλάδα και επέστρεψαν μετά το 2010. ‘Η τα παιδιά τους, επίσης πολιτογραφημένοι Καναδοί πολίτες, που δεν χρειάζεται να δηλώσουν την παραμονή τους σε κάποια δημόσια αρχή», έλεγε την περασμένη Πέμπτη στον «Ε.Κ.» ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Νίκος Σιγάλας.
Συναντούμε στο Παρκ Εξτένσιον τον 30χρονο Νίκο Τσαρούχα, πτυχιούχο Νοσηλευτικής από το ΤΕΙ Πάτρας, με καταγωγή από τη Σπάρτη. «Μετανάστης από επιλογή», μας λέει. Καναδός πολίτης ο ίδιος, παντρεμένος εδώ, δεν χρειάστηκε να περάσει από τη διαδικασία νομιμοποίησης της παραμονής του στον Καναδά, όπως χιλιάδες άλλα ελληνόπουλα που εξ ανάγκης μετανάστευσαν στο Μόντρεαλ.
Αυτή η διαδικασία, της απόκτησης Permanent Residence (δικαίωμα εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης), μπορεί να χρειαστεί πάνω από οκτώ μήνες για να ολοκληρωθεί και απαιτεί ένα ποσό που, μαζί με τα δικηγορικά έξοδα, ξεπερνά τα 4.500 καναδικά δολάρια, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Ε.Κ.».
«Ο Καναδάς είναι, πράγματι, μια χώρα ευκαιριών. Ανοικτή και φιλόξενη», μας λέει ο Νίκος Τσαρούχας που φέτος συμπληρώνει πέντε χρόνια παραμονής εδώ. «Και ευέλικτή για όσους θέλουν να μπουν στον χώρο των επιχειρήσεων. Στην επαρχία του Κεμπέκ με 319 δολάρια ιδρύεις αμέσως Ανώνυμη Εταιρεία όταν στην Ελλάδα η αντίστοιχη διαδικασία είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και πολυδάπανη. Το κράτος ευνοεί την επιχειρηματικότητα, την στηρίζει και την ενθαρρύνει», προσθέτει.
Και η ζωή εδώ; Ο Νίκος Τσαρούχας απαντά: «Η ζωή είναι ήρεμη, σταθερή, το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον δεν έχει σχέση με τις αρρυθμίες στην Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν μελανά σημεία. Για παράδειγμα ο καιρός, ο βαρύς χειμώνας, το χιόνι, οι θερμοκρασίες των πολλών βαθμών υπό το μηδέν για περίοδο πολλών μηνών. Και, φυσικά, η διασκέδαση, που εδώ είναι περιορισμένη και λιγότερο έντονη συγκριτικά με την Ελλάδα. Αφού μιλάμε για το Μόντρεαλ και το Κεμπέκ, θα προσέθετα και την παράμετρο των γαλλικών. Χωρίς γνώση της γαλλικής γλώσσας δεν μπορείς να μπεις αμέσως στην παραγωγή. Είναι αναγκαία τα γαλλικά».
Επί της ουσίας, για τους νέους μετανάστες, βοήθεια δεν υπάρχει από καμία πλευρά. Παρά μόνο από κάποιους φορείς που λειτουργούν υποδεικτικά σε ό,τι αφορά στη γραφειοκρατική διεκπεραίωση της νομιμοποίησης παραμονής και στη μετάφραση των εγγράφων που απαιτούνται.
Και, φυσικά, το κόστος ζωής είναι απαγορευτικό για όσους δεν έχουν μια στοιχειωδώς κανονική δουλειά. «Αν θέλετε να μιλήσω με αριθμούς, μια σχετικώς άνετη ζωή στο Μόντρεαλ και στις γύρω περιοχές, απαιτεί εισοδήματα πάνω από 4.000 δολάρια καθαρά τον μήνα. Με λιγότερα, απλώς κινείσαι στον άξονα μεροδούλι – μεροφάι. Αλλά, τα 4.000 δολάρια μπορούν να οικοδομηθούν μόνο από δυο πηγές. Μια προσοδοφόρα επιχείρηση ή μια καλή θέση πτυχιούχου σε μεγάλη εταιρεία», μας λέει ο Νίκος Τσαρούχας.
Σε όλα αυτά υπογραμμίζει το ισχυρό κοινωνικό κράτος του Καναδά. Που βοηθάει αποφασιστικά τα νέα ζευγάρια, τη δημιουργία οικογένειας, το μεγάλωμα και την εκπαίδευση των παιδιών στα πρώτα τους χρόνια.
Στο διπλανό καφέ συναντούμε τον Γιώργο Καρασαββίδη. Είναι 39 ετών, κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, και μας λέει ότι ήρθε στον Καναδά για 2-3 χρόνια. Αρνείται να φωτογραφηθεί. Εργάζεται σε εταιρεία σεκιούριτι. «Ο Καναδάς δεν είναι γη της επαγγελίας», μας λέει. «Αλλά είναι μια γη που δεν υπάρχουν μέσο, ρουσφέτι και μπάρμπας στην Κορώνη. Η αξία αναγνωρίζεται. Και η μη αξία εξοστρακίζεται».
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου