ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Μία πρώτη, άτυπη, ολιγόλεπτη συνάντηση είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες.
Τις φωτογραφίες ανέβασε πρώτα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, ενώ μετά από λίγο σχετικό tweet ανήρτησε και ο Πρωθυπουργός.
Σε παρακολουθώ, φέρεται να είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος στον κ. Τσίπρα κατά το ολιγόλεπτο τετ-α-τετ που είχαν πριν την έναρξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ. «Ανακάμπτετε και αυτό είναι εκπληκτικό» φέρεται να σημείωσε ο κ. Τραμπ, σύμφωνα με την ίδια πάντα πηγή, στην ολιγόλεπτη συνομιλία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να προσθέσει: «Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα με υπέροχους ανθρώπους».
Ο κ. Τσίπρας είχε, επίσης, ολιγόλεπτες συναντήσεις με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και τον Καναδό ομόλογό του Τζάστιν Τριντό, καθώς και με την πρόεδρο της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς.
Ακόμη, συνομίλησε για αρκετή ώρα τόσο με τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι, όσο και με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, ενώ είχε την ευκαιρία να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για το τρομοκρατικό χτύπημα, στην Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.
Η μόνη κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ήταν με τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα, προς τον οποίο επισήμανε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων και την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η ρητορική και οι εθνικιστικές πρακτικές στην «ευρύτερη περιοχή μας» πρέπει να ξεπεραστούν προς όφελος των δημοκρατικών αρχών και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Επίσης, υπογράμμισε την ισχυρή υποστήριξη της Ελλάδας στη διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην Αλβανία και τη σημασία που αποδίδει στο σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.
Τέλος, οι δύο Πρωθυπουργοί επισήμαναν το σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ και προσχώρησής της στο ΝΑΤΟ και συμφώνησαν να ενισχύσουν τον διάλογο μεταξύ των δυο χωρών αναφορικά με τους διεθνείς οργανισμούς.
Σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο, υποστηρίχθηκε από τον κ. Τσίπρα η πάγια θέση ότι η Ελλάδα συνιστά πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη παρευξείνια γειτονιά.
Επιπλέον, η Αθήνα συμμερίζεται την ανάγκη δικαιότερου επιμερισμού των αμυντικών βαρών, ενώ αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, η οποία θα πρέπει να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο εξασφάλισης της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, αλλά δεν θα πρέπει να λάβει χαρακτήρα αντι-ισλαμικό ή να αποτελέσει δράση κατά οιουδήποτε μουσουλμανικού πληθυσμού ή χώρας.
Η Αθήνα ταυτοχρόνως προωθεί την ενίσχυση του Μεσογειακού Διαλόγου, με στόχο την ενδυνάμωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου