Του Δήμου ΒερύκιουΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ
Με τις ακρότητες και τις σπασμωδικές κινήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Αιγαίο, παραβιάζοντας διαρκώς τον ελληνικό εναέριο χώρο, πετώντας πάνω από τα ελληνικά νησιά και δεσμεύοντας μεγάλες περιοχές κατά μήκος του κεντρικού Αιγαίου για αεροναυτικά γυμνάσια, ακόμη και τους θερινούς μήνες, παραβιάζοντας το μνημόνιο Γιλμάζ - Παπούλια, επί της ουσίας πλήττετε την τουρκική οικονομία και δίνετε τη χαριστική βολή στην ήδη τραυματισμένη τουριστική σας βιομηχανία.
Ετσι ωμά και απλά τα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Τ. Ερντογάν κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Πεκίνο, καθώς φεύγοντας από την Αθήνα ήταν «οπλισμένος» με χάρτες και στοιχεία που αποδεικνύουν την αλλοπρόσαλλη τακτική της Τουρκίας στο Αιγαίο που ευθέως στρέφεται πρωτίστως κατά της ίδιας της τουρκικής οικονομίας.
Η Αθήνα θεωρεί ότι η υπεροψία και ο φανατικός ισλαμισμός δεν έχουν αφήσει τους νεοϊσλαμιστές Τούρκους του Ερντογάν να διαβάσουν λίγο ιστορία της διπλωματίας και τους λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία της συμφωνίας Γιλμάζ ? Παπούλια. Αυτό είναι ένα γεγονός το οποίο αποδεικνύεται καθημερινά με όσα οι Τούρκοι πράττουν στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ιδίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου και τον αποκεφαλισμό της κορυφής της στρατιωτικής πυραμίδας στην Τουρκία, ένα από τα τελευταία «ευρήματα» είναι το κλείσιμο μεγάλων περιοχών με ΝΟΤΑΜ στα διεθνή ύδατα του Βορείου Αιγαίου, στις νότιες εισόδους του Αιγαίου εντός των στενών Ρόδου - Καρπάθου και Κάσου - Κρήτης, όπως επίσης και στα διεθνή ύδατα νότια του Καστελόριζου.
Οπως εξήγησε ο Αλ. Τσίπρας στον Τ. Ερντογάν η νέα στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας που προβαίνει στις παραπάνω δεσμεύσεις περιοχών εάν -έστω και λίγο- είχε διαβάσει τους λόγους που οδήγησαν στο μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ θα γνώριζε ότι οι δύο περιοχές που κλείνουν στο Αιγαίο είναι ακριβώς πάνω στους άξονες της διεθνούς ναυσιπλοΐας οι οποίοι καταλήγουν στη Μεσόγειο από τη μια μεριά και στην Προποντίδα και στη Μαύρη Θάλασσα από την άλλη.
Επί της ουσίας, στις περιοχές αυτές που βρίσκονται πάνω στον δίαυλο Βοσπόρου ? Κάβο Ντόρο, λόγω της διέλευσης 200-300 εμπορικών πλοίων ημερησίως, είναι πολύ δύσκολο και άκρως επικίνδυνο να εκτελέσουν οιαδήποτε άσκηση. Αντιθέτως, μόνο και μόνο στο άκουσμα από τις ναυτιλιακές αγορές ότι σε αυτές τις περιοχές θα εκτελούνται ασκήσεις, αυξάνουν τις ασφάλειες των εμπορευμάτων λόγω επικινδυνότητας των περιοχών, το οποίο έχει αντίκτυπο στην αύξηση του τελικού κόστους στον καταναλωτή της Τουρκίας, όπως και όλων των χωρών της Μαύρης Θάλασσας.
Γι’ αυτόν τον λόγο ήρθε η συμφωνία Γιλμάζ - Παπούλια και επί τόσα χρόνια αυτές οι περιοχές δεν δεσμεύονταν για ασκήσεις ούτε από τους Ελληνες ούτε από τους Τούρκους και είχε επέλθει μια ηρεμία στις ναυτιλιακές αγορές. Επίσης το μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ προβλέπει αποφυγή ασκήσεων κατά τις θερινούς μήνες, ώστε να μη διαταράσσεται η τουριστική κίνηση στο Αιγαίο και στα μικρασιάτικα παράλια.
Κόντρα στη διεθνή πρακτική
Οι διαρκείς αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών πάνω από τα κρουαζιερόπλοια και τα κεφάλια των τουριστών επηρεάζει εξίσου αρνητικά τον τουρισμό και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.
Οι διαρκείς αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών πάνω από τα κρουαζιερόπλοια και τα κεφάλια των τουριστών επηρεάζει εξίσου αρνητικά τον τουρισμό και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.
Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, η απειρία των νεότουρκων αξιωματικών και όλου του κρατικού και διπλωματικού μηχανισμού της Τουρκίας οδηγεί στην επανάληψη ενεργειών οι οποίες στο παρελθόν είχαν αποδειχθεί επιβλαβείς κυρίως για την Τουρκία. Βεβαίως, οι τουρκικές αρχές έχουν κάθε δικαίωμα σε διεθνή ύδατα να κλείνουν περιοχές για εκτέλεση ασκήσεων, αλλά στη διεθνή πρακτική αποφεύγονται γυμνάσια σε περιοχές οι οποίες δημιουργούν προβλήματα στους διεθνείς άξονες ναυσιπλοΐας. Ειδικότερα, η κίνηση της Τουρκίας να κλείνει περιοχές νοτίως του Καστελόριζου σημειολογικά αποτελεί αμφισβήτηση όχι τόσο της ελληνικότητας του Καστελόριζου, αλλά κυρίως αμφισβήτηση της ΑΟΖ η οποία επιβάλλεται από την ύπαρξη ελληνικού εδάφους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η υπεροψία και η μεγαλομανία της νεοϊσλαμικής Τουρκίας οδηγεί σε ενέργειες όπως αυτή της αμφισβήτησης της ελληνικής ΑΟΖ και δέσμευσης περιοχών πυκνής ναυσιπλοΐας, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι δεν έχει υπογράψει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας που καθορίζει τους τρόπους όλων αυτών των ενεργειών και προσπαθεί να επιβάλει τη δική της άποψη, η οποία δεν βασίζεται σε καμία διεθνή συνθήκη και στο Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο.
Είναι σαφές ότι τούτη η αλλοπρόσαλλη πολιτική της νεο-οθωμανοϊσλαμικής Τουρκίας μη σεβασμού των διεθνών συνθηκών και των κανόνων που απορρέουν από αυτές εξοργίζει τη διεθνή κοινότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι το ελληνικό έδαφος είναι ευρωπαϊκό έδαφος. Οπως επίσης δεν είναι τυχαίο ότι η Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ προβληματίζεται ζωηρά με την επιθετικότητα των Τούρκων σε Αιγαίο και Κύπρο!
Από την αλλοπρόσαλλη στρατηγική της Τουρκίας στο Αιγαίο δεν πλήττονται μόνο τα ζωτικά συμφέροντα της Ευρώπης αλλά και τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
«Τηρήστε τις σχέσεις καλής γειτονίας»
Αυστηρό μήνυμα από Κομισιόν
Αυστηρό μήνυμα από Κομισιόν
Η Κομισιόν απευθύνει «αυστηρό μήνυμα» στην Τουρκία μέσω της ιστοσελίδας EurActiv, όπου η εκπρόσωπος Μάγια Κοτσίγιαντσιτς ερωτώμενη για τις τουρκικές προκλήσεις δήλωσε ότι: «Η ΕΕ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία χρειάζεται να δεσμευτεί απερίφραστα ότι θα τηρήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας και καλεί την Τουρκία να αποφεύγει τις εντάσεις και να απέχει από κάθε απειλή ή ενέργεια που στρέφεται εναντίον ενός κράτους-μέλους ή που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών... Επιπλέον, η ΕΕ τονίζει την ανάγκη για σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο». Επίσης, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι κατά το περασμένο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της 28ης Απριλίου, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φρεντερίκα Μογκερίνι, υπενθύμισε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μία από τις θεμελιώδεις αρχές που πρέπει να σεβαστεί η Τουρκία ως υποψήφια χώρα.
Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης τουρκικής πολιτικής και επιθετικότητας στο Αιγαίο και για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, η ΕΕ έχει ήδη εγκρίνει δύο συμφωνίες χρηματοδότησης της Ελλάδας. Πρόκειται για τα προγράμματα Asylum, Migration & Integration Fund - ΑΜΙF και Internal Security Fund - ISF ύψους 62, 2 εκάτ. ευρώ, για το διάστημα από 1ης Αυγούστου 2016 έως 30 Απριλίου 2017.
Ενίσχυση του ναυτικού
Στο υπουργείο Οικονομικών έχει υποβληθεί αίτημα ενίσχυσης του προϋπολογισμού του Πολεμικού Ναυτικού για το 2017 με 7 εκατ. ευρώ για κάλυψη αναγκών καυσίμων, τροφοδοσίας και οδοιπορικών εξόδων των πλοίων που μετέχουν σε επιχειρήσεις αντιμετώπισης προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου